eTwinning projekt "My City Break" | Profil Klett

11. srpanj 2023.

eTwinning projekt "My City Break"

avatar
Autor: Amrita Bocek

Autorica: Tina Parać, učiteljica engleskog i talijanskog jezika, OŠ kneza Trpimira

Pokretač eTwinning projekta "My City Break" je učiteljica engleskog i talijanskog jezika Tina Parać iz OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, a projektni suosnivač je učiteljica engleskog jezika Senay Saglik, iz škole Ahmet Rasim Ilkokulu iz Istanbula.

eTwinning projekt "My City Break" odrađen je u suradnji s još 3 škole iz Francuske i Portugala, te s više od 120 učenika petih razreda u dobi od 10 do 12 godina.

Projekt je usklađen sa kurikulumom i međupredmetnim temama nastavnog predmeta Engleski jezik u svim partnerskim zemljama. Sve projektne aktivnosti provodile su se tijekom nastave Engleskog jezika, ali i satova razrednika tijekom cijele školske godine.

Cilj projekta bio je motivirati učenike na učenje engleskog jezika provodeći zanimljive i djeci zabavne aktivnosti te na taj način osnažiti četiri osnovne jezične vještine - govorenje, slušanje, čitanje i pisanje.

Radeći na projektnim zadatcima osvijestili smo i važnost digitalnih kompetencija, kako učenika, tako i učitelja, stoga ni tehnološki trenutak nije ostao zanemaren.  

Suradnja s projektnim partnerima održavala se u redovitim virtualnim susretima i na ESEP platformi uz aktivno korištenje engleskog jezika.

Projekt je započeo u rujnu 2023. godine i odvijao se u nekoliko faza. Na početku smo suradnički osmislili i uredili e-knjigu gdje su se svi sudionici projekta trebali kratko predstaviti na engleskom jeziku. Našu e-knjigu možete prolistati na poveznici.

Potom smo predstavili svoje škole. O tome više pogledajte ovdje.

Svakako najzanimljiviji dio projekta je bio predstavljanje kulturno povijesnih znamenitosti naših gradova i izrada vodiča.

Tijekom nastave Engleskog jezika, sukladno kurikulumu nastavnog predmeta Engleski jezik, učenici su ovladali vokabularom i izrazima za mjesta u gradu, pridjeve za opisivanje mjesta (selo i grad), sigurno sudjelovanje u prometu – odlazak u školu, izricanje prezenta, pravila pisanja velikog početnog slova itd.

 

Potom su, sukladno projektnom planu, učenici bili pozvani istražiti 3-4 povijesno-kulturne znamenitosti svoga grada. Zatim su raspravljali o istraženim podatcima nastojeći dotaknuti sve tražene kulturne aspekte. Na kraju su se trebali kreativno izraziti snimajući kratke video uratke.

Ovaj su zadatak učenici prihvatili s oduševljenjem i bili su iznimno motivirani da ga što bolje odrade.

Njihove su radove učiteljice postavljale na zajednički dokument Genially i tako je nastao međunarodni digitalni vodič naziva My City Break.

U zadnjoj fazi našeg projekta, svi projektni partneri imali su zadatak pogledati i proučiti video uratke svojih projektnih partnera.  

Projekt smo zaokružili Kahoot kvizom o gradovima iz digitalnog vodiča kojeg su suradnički osmislile sve učiteljice.

U virtualnom susretu zajednički smo odigrali Kahoot kviz naziva "My City Break" tijekom kojeg su naši učenici pokazali zavidno znanje o gradovima svojih partnera.

Tijekom rada na projektu, obilježili smo sve blagdane i važnije datume. Posebno ističemo obilježavanje Dana prevencije vršnjačkog nasilja (Pink Shirt Day) i sudjelovanje svih partnera u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day) 2023.

O svim našim aktivnostima redovito smo izvještavali na mrežnoj stranici našeg projekta, mrežnim stranicama naših škola, u Facebook grupi, dnevnom tisku te na školskim i razrednim panoima.

 

Projekt je u fazi diseminacije i s ponosom ga prijavljujemo za Nacionalnu oznaku kvalitete u svim partnerskim zemljama.

Više o projektu pogledajte na mrežnoj stranici našeg projekta.

Psssst, za iduću školsku godinu naše učiteljice već osmišljavaju novi eTwinning projekt!

 

 

Tina Parać, učiteljica engleskog i talijanskog jezika, učitelj savjetnik

OŠ kneza Trpimira – Kaštel Gomilica

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Paula Vranković
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)