eTwinning projekt "My City Break" | Profil Klett

11. srpanj 2023.

eTwinning projekt "My City Break"

avatar
Autor: Amrita Bocek

Autorica: Tina Parać, učiteljica engleskog i talijanskog jezika, OŠ kneza Trpimira

Pokretač eTwinning projekta "My City Break" je učiteljica engleskog i talijanskog jezika Tina Parać iz OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, a projektni suosnivač je učiteljica engleskog jezika Senay Saglik, iz škole Ahmet Rasim Ilkokulu iz Istanbula.

eTwinning projekt "My City Break" odrađen je u suradnji s još 3 škole iz Francuske i Portugala, te s više od 120 učenika petih razreda u dobi od 10 do 12 godina.

Projekt je usklađen sa kurikulumom i međupredmetnim temama nastavnog predmeta Engleski jezik u svim partnerskim zemljama. Sve projektne aktivnosti provodile su se tijekom nastave Engleskog jezika, ali i satova razrednika tijekom cijele školske godine.

Cilj projekta bio je motivirati učenike na učenje engleskog jezika provodeći zanimljive i djeci zabavne aktivnosti te na taj način osnažiti četiri osnovne jezične vještine - govorenje, slušanje, čitanje i pisanje.

Radeći na projektnim zadatcima osvijestili smo i važnost digitalnih kompetencija, kako učenika, tako i učitelja, stoga ni tehnološki trenutak nije ostao zanemaren.  

Suradnja s projektnim partnerima održavala se u redovitim virtualnim susretima i na ESEP platformi uz aktivno korištenje engleskog jezika.

Projekt je započeo u rujnu 2023. godine i odvijao se u nekoliko faza. Na početku smo suradnički osmislili i uredili e-knjigu gdje su se svi sudionici projekta trebali kratko predstaviti na engleskom jeziku. Našu e-knjigu možete prolistati na poveznici.

Potom smo predstavili svoje škole. O tome više pogledajte ovdje.

Svakako najzanimljiviji dio projekta je bio predstavljanje kulturno povijesnih znamenitosti naših gradova i izrada vodiča.

Tijekom nastave Engleskog jezika, sukladno kurikulumu nastavnog predmeta Engleski jezik, učenici su ovladali vokabularom i izrazima za mjesta u gradu, pridjeve za opisivanje mjesta (selo i grad), sigurno sudjelovanje u prometu – odlazak u školu, izricanje prezenta, pravila pisanja velikog početnog slova itd.

 

Potom su, sukladno projektnom planu, učenici bili pozvani istražiti 3-4 povijesno-kulturne znamenitosti svoga grada. Zatim su raspravljali o istraženim podatcima nastojeći dotaknuti sve tražene kulturne aspekte. Na kraju su se trebali kreativno izraziti snimajući kratke video uratke.

Ovaj su zadatak učenici prihvatili s oduševljenjem i bili su iznimno motivirani da ga što bolje odrade.

Njihove su radove učiteljice postavljale na zajednički dokument Genially i tako je nastao međunarodni digitalni vodič naziva My City Break.

U zadnjoj fazi našeg projekta, svi projektni partneri imali su zadatak pogledati i proučiti video uratke svojih projektnih partnera.  

Projekt smo zaokružili Kahoot kvizom o gradovima iz digitalnog vodiča kojeg su suradnički osmislile sve učiteljice.

U virtualnom susretu zajednički smo odigrali Kahoot kviz naziva "My City Break" tijekom kojeg su naši učenici pokazali zavidno znanje o gradovima svojih partnera.

Tijekom rada na projektu, obilježili smo sve blagdane i važnije datume. Posebno ističemo obilježavanje Dana prevencije vršnjačkog nasilja (Pink Shirt Day) i sudjelovanje svih partnera u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day) 2023.

O svim našim aktivnostima redovito smo izvještavali na mrežnoj stranici našeg projekta, mrežnim stranicama naših škola, u Facebook grupi, dnevnom tisku te na školskim i razrednim panoima.

 

Projekt je u fazi diseminacije i s ponosom ga prijavljujemo za Nacionalnu oznaku kvalitete u svim partnerskim zemljama.

Više o projektu pogledajte na mrežnoj stranici našeg projekta.

Psssst, za iduću školsku godinu naše učiteljice već osmišljavaju novi eTwinning projekt!

 

 

Tina Parać, učiteljica engleskog i talijanskog jezika, učitelj savjetnik

OŠ kneza Trpimira – Kaštel Gomilica

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Projekt Pčelica Spelica

Projekt Pčelica Spelica

Pčelica Spelica sedmogodišnji je projekt natjecanja osnovnoškolaca Osječko-baranjske županije u sricanju riječi na engleskom jeziku. Ideja, naravno, nije originalna, preteča ovoj vrsti natjecanja je američki „spelling bee“ model, ali je cilj ovog „domaćeg proizvoda“ bitno različit.

Završno natjecanje povodom Europskog dana jezika

Učiteljice engleskog i talijanskog jezika Ivona Jerković i Tina Parać za početak su pripremile i svojim učenicima prikazale prezentaciju o europskim jezicima.

Zajednički su osmislile i napravile jezični kviz za učenike od 5. do 8. razreda. Učenici su na razrednim natjecanjima pokazali iznimno znanje o europskoj jezičnoj raznolikosti, materinjem jeziku, dvojezičnosti i višejezičnosti u Europi.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Mirta Jelenc Župan, Vida Lukić, Jasna Pavuna
udzbenik
Katarina Reicher, (Danka Singer)