05. studeni 2019.

Halloween Blackout Poetry – poezija na drukčiji način!

Autor: Silvija Mađarić

Blackout Poetry ili Blackout Poem odlična je aktivnost za vježbanje pisanja, ali ne na tradicionalni način. Zapravo je riječ o kreativnom izražavanju učenika riječima i crtežom.

Za početak trebate odabrati tekst. Mi smo odlučili raditi Blackout Poem u povodu Halloweena, stoga sam učenicima pripremila prigodan tekst, odnosno priču. U njoj su trebali pronaći riječi koje će tvoriti pjesmu te ih zaokružiti ili uokviriti. Ostatak teksta trebali su obojiti markerima i/ili crtežom ilustrirati novonastalu pjesmu, odnosno kreativno se izraziti i crtežom.

Aktivnost sam provela u osmome razredu. Vrlo je važno učenicima dati detaljne upute i za prvi put koristiti jednostavne tekstove. Štoviše, preporučujem one povezane s obilježavanjem važnih datuma na nastavi engleskoga jezika. Prije početka samoga rada, s učenicima biste trebali proći tekst kako biste bili sigurni da uglavnom razumiju pročitano i pronalaze informacije u tekstu. Ako imate mogućnost, podijelite im i rječnike (tiskane ili digitalne) zatreba li im dodatni prijevod. Također, možete im i pokazati gotove primjere pjesama i ilustracija kako biste im dodatno približili samu ideju i cilj ovakvoga načina izražavanja.

Moje, odnosno naše iskustvo bilo je pozitivno i svakako ćemo isprobati pisanje pjesama na novi i zanimljiviji način.
 

I za kraj, na ovoj stranici možete pronaći tips'n'trick za uvođenja ovakvoga načina pisanja u svoje razrede https://www.scholastic.com/teachers/blog-posts/john-depasquale/blackout-....

 

Izvor: Silvija Mađarić, učiteljica engleskoga jezika

                                       OŠ Eugena Kumičića, Slatina

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Projekt Pčelica Spelica

Projekt Pčelica Spelica

Pčelica Spelica sedmogodišnji je projekt natjecanja osnovnoškolaca Osječko-baranjske županije u sricanju riječi na engleskom jeziku. Ideja, naravno, nije originalna, preteča ovoj vrsti natjecanja je američki „spelling bee“ model, ali je cilj ovog „domaćeg proizvoda“ bitno različit.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja