Petica, Šestica, Sedmica, Osmica | Profil Klett

Petica, Šestica, Sedmica, Osmica

Petica, Šestica, Sedmica, Osmica

Udžbenici iz hrvatskoga jezika za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole

Udžbenički kompleti za hrvatski jezik i književnost za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole sastoje se od tiskanoga izdanja i digitalnoga obrazovnog sadržaja. Prožimanje tiskanoga (udžbenik, čitanka, radna bilježnica, radni udžbenici za pomoć pri učenju…) i digitalnoga obrazovnog sadržaja (IZZI) učiteljima pomaže u osmišljavanju i izvedbi dinamičnoga, kreativnog i kvalitetnog nastavnog sata i procesa, a učenicima pruža zanimljiv, vrijedan i blizak pogled na svijet koji komunicira s njihovom svakodnevicom, nadograđujući njihova znanja i iskustva.

Udžbenički komplet

Hrvatski za 5 - udžbenik

Udžbenik Hrvatski za 5 otkriva bogat jezični sadržaj povezan sa svakodnevicom učenika uz isprepletanje komunikacije, jezičnoga izražavanja, pravopisa i gramatike. PDF-u udžbenika možete pristupiti na IZZI-ju kad kliknete na Izbornik.

Prolistaj

Petica - čitanka

Uz književne tekstove iz čitanke Petica učenicima se pruža mnogo dodatnih zanimljivih sadržaja (književnih i neknjiževnih tekstova) kako bi uživali čitajući ih, doznali nešto novo i zanimljivo, stvorili vezu s različitim svjetovima i likovima te ih povezali sa sobom i svojim iskustvom. Na poseban način istaknuta je važnost hrvatske kulture, njezine posebnosti i raznolikosti. PDF-u čitanke možete pristupiti na IZZI-ju kad kliknete na Izbornik.

Prolistaj

Hrvatski za 5 / Petica - radna bilježnica

Radna bilježnica Hrvatski za 5 / Petica sadržava zanimljive zadatke kojima učenik unapređuje sposobnost razumijevanja pročitanoga te razvija vještine potrebne za snalaženje u svakodnevnome životu.

Prolistaj

Hrvatski za 5 - radni udžbenik za učenike s teškoćama

Radni udžbenik Hrvatski za 5 napravljen je prema udžbeniku za učenike redovitoga programa (ključni pojmovi, ishodi, sadržaj, uporaba istih fotografija) s prilagodbom sadržaja, metoda i načina rada. Sastoji se od dva dijela.

Prolistaj

Hrvatski za 5 - IZZI digitalni obrazovni sadržaj

IZZI je digitalno, sadržajno bogato putovanje u svijet književnosti, kulture i umjetnosti, jezika, gramatike i komunikacije.

Prolistaj

Petica - IZZI digitalni obrazovni sadržaj

IZZI je digitalno, sadržajno bogato putovanje u svijet književnosti, kulture i umjetnosti, jezika, gramatike i komunikacije. Bogati multimedijski sadržaji, kvizovi i interaktivni zadatci omogućit će bolje razumijevanje i doživljavanje sadržaja, a pozivamo vas da svakako zavirite i u glavni izbornik u kojemu se nalaze ZVUČNA ČITANKA, PDF udžbenika i VIDEOTEKA.

Prolistaj

Hrvatski za 5/Petica - priručnik

Priručnik donosi dodatne materijale koji upotpunjuju udžbenike i čitanke; pripreme za svaki nastavni sat, vrednovanje, međupredmetne teme, lektirni zadatci, escape room…

Prolistaj

Učiteljice/učitelji prepoznaju kvalitetu udžbeničkoga kompleta jer:

 • u svim udžbenicima ostvaruju se odgojno-obrazovni ishodi svih triju predmetnih područja kurikuluma Hrvatskoga jezika
 • polazište u udžbenicima predstavljaju konkretne i poznate situacije, učenička iskustva i njihova specifična znanja i znanja o svijetu uopće, a sve navedeno temelji su za proširivanje postojećega i stvaranje novih znanja i iskustava
 • različitim zadatcima i modelima sa svrhom svakodnevne stvarne uporabe jezika i jezičnih vještina učenike se potiče da stvaraju tekstove, a ne da ih samo analiziraju
 • književni i svi ostali tekstovi čitaju se radi odgajanja čitatelja i poticanja čitateljske pismenosti
 • radna bilježnica sadržava zanimljive zadatke kojima učenik unapređuje sposobnost razumijevanja pročitanoga te razvija vještine potrebne za snalaženje u svakodnevnome životu
 • radni udžbenici za pomoć pri učenju prilagođeni su opsegom, metodički, slikovno i grafički, kako bi svaki učenik zavirio u jezično bogatstvo i svijet pustolovina
 • IZZI je digitalno, sadržajno bogato putovanje u svijet književnosti, kulture i umjetnosti, jezika, gramatike i komunikacije.

Učenici vole Peticu, Šesticu, Sedmicu jer:

 • različitost tekstova omogućuje im da uživaju čitajući ih, da doznaju nešto novo i zanimljivo, osjete vezu s različitim svjetovima ili likovima te ih povežu sa sobom i svojim iskustvom
 • gradivo svladavaju uz stvarne životne situacije
 • sadržaj svakog udžbenika uključuje raznolike teme koje potiču učenika na istraživanje i zaključivanje
 • o hrvatskoj kulturi uče na suvremen način, upoznavajući njezine posebnosti i raznolikosti
 • pitanja i projekti potiču ih na kritičko promišljanje i veselje zbog vlastita napretka
 • svaki novi kviz na IZZI-ju predstavlja im novo uzbuđenje i izazov.

Roditeljima se sviđa udžbenički komplet jer:

 • omogućuje učenicima samostalnost u radu
 • spaja zabavu i učenje.

Važnost medijske pismenosti i kritičkog vrednovanja medijskih sadržaja

Današnja djeca od najranije dobi odrastaju uz medije. Neovisno o medijskim aktivnostima, važno je  kod djece razvijati kritički pristup i vrednovanje medijskih sadržaja. Kako i zašto kvalitetnim i cjelovitim medijskim obrazovanjem možemo stvoriti pismene medijske korisnike saznajte u izvrsnom tekstu doc. dr.sc. Lane Ciboci.

Pročitaj

Predstavljamo vam filmski svijet čitanke Šestica i udžbenika Hrvatski za 6

Filmski su zvučali početci snimanja novih autorskih videopriloga za udžbenički komplet hrvatskoga jezika – čitanku Šestica i udžbenik Hrvatski za 6.

Pročitaj

Veliki uspjeh hrvatskih učitelja: Udžbenik iz hrvatskoga jezika proglašen najboljim u Europi

Na nagradi želimo čestitati autorima koji su svojim iskustvom, znanjem, inovativnošću i hrabrošću te jakim timskim radom stvorili suvremenu čitanku vrijednu divljenja koja učenike čini ljubiteljima pisane riječi!

Pročitaj
Webinar 

Vrednovanje i ocjenjivanje u nastavi hrvatskoga jezika

Još je jedan novi izazov u nastavi na daljinu pred nama – VREDNOVANJE I OCJENJIVANJE, a osobito vrednovanje UČENIKA S PRIMJERENIM OBLIKOM ŠKOLOVANJA.

Za vas smo pripremili digitalne materijale za vrednovanje i ocjenjivanje:

 • aktivnosti i sudjelovanja u radu 
 • izvršavanja složenijega rada/zadatka.

Tijekom webinara predstavit ćemo i podijeliti materijale za vrednovanje i ocjenjivanje.

Odgovorit ćemo na pitanja u vezi s provođenjem vrednovanja i ocjenjivanja te nastavom na daljinu.

Diana Greblički-Miculinić, Snježana Čubrilo

Pogledaj snimku

Često postavljana pitanja

 • Je li IZZI besplatan?

  Registracija na IZZI te korištenje IZZI digitalnom platformom potpuno je besplatno za sve koji se njome žele koristiti. Mogućnost korištenja je neograničena.

 • Kako se prijaviti na IZZI?

  Za korištenje IZZI digitalnom platformom potrebna je registracija na našu mrežnu stranicu. Svi je mogu ostvariti prateći korake iz sljedeće poveznice: https://www.profil-klett.hr/user/register Nakon uspješne registracije i prijave, potrebno je posjetiti našu digitalnu platformu www.izzi.hr i na nju se prijaviti istim korisničkim podatcima koji su korišteni pri registraciji na www.profil-klett.hr (korisničko ime / adresa e-pošte, lozinka).

 • Pokušavam se prijaviti na IZZI, no ne prihvaća mi korisničko ime / lozinku.

  Ljubazno vas molimo da nam se javite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Stranica se neprekidno „vrti“ i ne mogu je otvoriti.

  Vjerojatno je riječ o trenutačno slabijoj internetskoj vezi ili pregledniku kojim se koristite. Savjetujemo da IZZI digitalnim sadržajima uvijek pristupate preko preglednika Chrome.

 • Kako otvoriti IZZI virtualni razred i pratiti uspješnost učenika?

  IZZI virtualni razred možete otvoriti slijedeći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=opR7EqCeR_0&t=199s U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • U izborniku za otvaranje razreda nema moje škole.

  Molimo vas da pokušate pronaći svoju školu drukčijim upisom njezina naziva. Primjerice, umjesto OŠ August Šenoa pokušajte upisivati Augusta Šenoe ili slično. Ako vaše škole i dalje nema na popisu, molimo vas da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Kako da se učenici pridruže IZZI razredu?

  Svi učenici mogu se pridružiti IZZI razredu prateći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=sTyRV07J6C0 U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Virtualna učionica pogrešno zbraja rezultate / ne vidim rezultate učenika.

  Ako se to događa dok učenik rješava zadatke preko aplikacije, za računalo ili mobitel, molimo vas da preuzmete zadnju inačicu IZZI sadržaja koje učenik rješava. Ako se to događa dok učenik rješava online, provjerite je li prijavljen ili je možda pristupio bez prijave u sustav. U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Gdje mogu pronaći vaše pripreme, planove i prezentacije?

  Možete ih pogledati na našoj mrežnoj stranici www.profil-klett.hr, u rubrici „za učitelje“ – repozitorij i metodički kutak. Ako su vam potrebni neki tiskani materijali, ljubazno vas molimo da ih potražite kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu.

 • Ne vidim sadržaje u metodičkom kutku.

  Potvrdite svoj status učitelja koristeći autentifikacijski sustav AAI@Edu.Hr ili nam se obratite na podrska@profil-klett.hr kako bismo vam dodijelili status nastavnika koji vam omogućuje pristup u metodički kutak.

 • Čuo sam / čula sam da ste svima omogućili besplatno preuzimanje priručnika za polaganje državne mature. Je li to istina i gdje ih mogu pronaći?

  Istina je. Priručnike za polaganje državne mature svi mogu pronaći i besplatno preuzeti na dnu stranice na sljedećoj poveznici: https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu.

 • Kako mogu dobiti kodove za WIR izdanja ili starija izdanja vaših udžbenika?

  Kodove za WIR izdanja ili starija izdanja možete potražiti kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu ili se obratiti našoj korisničkoj podršci na podrska@profil-klett.hr.

 • Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja o sadržajima vaših udžbenika i radnih materijala?

  Možete se obratiti našem stručnom predstavniku za vašu školu ili našem uredništvu na adresu e-pošte urednistvo@profil-klett.hr.

 • Kako se prijaviti na webinar?

  Na sljedećoj poveznici možete pratiti najave naših novih webinara: https://www.profil-klett.hr/edukacije Na webinar koji vas zanima možete se prijaviti tako da kliknete na naslov webinara, a zatim pri dnu otvorene stranice kliknete „prijavi se na webinar“. Uoči početka webinara na istoj će vam se poveznici u donjem desnom kutu pojaviti mogućnost ulaska u webinarsku sobu. Kliknite na „webinar“ i pričekajte ulaz. Potvrda o sudjelovanju na webinaru trebala bi stići na vašu e-adresu u roku od 24 sata.

 • Na e-adresu nisam dobila/dobio potvrdu o sudjelovanju na webinaru. Kako doći do nje?

  Možete je samostalno preuzeti s naše mrežne stranice. Na poveznici u nastavku potražite webinar kojem ste prisustvovali i kliknite na njega. Unutar fotografije webinara vidjet ćete mogućnost da preuzmete svoju potvrdu. Ako je ne vidite, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr. Održani webinari: https://www.profil-klett.hr/edukacije

 • Nisam mogao/mogla prisustvovati webinaru. Može li se pogledati snimka i gdje?

  Snimke naših webinara mogu se besplatno pogledati na našoj mrežnoj stranici. Na poveznici u nastavku potražite webinar koji ste propustili i pogledajte snimku kad god vam to odgovara: https://www.profil-klett.hr/edukacije