03. kolovoz 2017.

Hrvatski tim na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi (iGeo)

Autor: Ivona Savić

Na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove su godine od 10. do 14. srpnja održane pripreme hrvatskog tima za Međunarodnu geografsku olimpijadu (iGeo), koja će trajati od 2. do 8. kolovoza 2017. u Beogradu, Republika Srbija. Kako je uspješnost hrvatskih timova na Svjetskim geografskim olimpijadama već tradicionalna, ove godine njihov je odlazak podržala i izdavačka kuća Profil Klett, cijeneći ustrajan angažman mnogih učitelja geografije i profesora s Geografskog odsjeka.

 

Hrvatski tim sastoji se od četiri učenika koji su svoj plasman na Međunarodnu geografsku olimpijadu ostvarili izvrsnim rezultatima na državnim natjecanjima iz geografije. Ove godine nas predstavljaju samo momci i to su Nikola Bišćan (učenik drugog razreda Srednje škole Donji Miholjac), Leo Radalj (učenik drugog razreda III. gimnazije – Split), Mihovil Penavić (učenik trećeg razreda Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s.p.j. u Slavonskom Brodu) i Srećko Kajić (učenik četvrtog razreda Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima).

Kako je važno dobro se pripremiti jer je konkurencija jako velika, voditelji olimpijskog tima doc. dr. sc. Ivan Čanjevac i dr. sc. Ivan Šulc organizirali su vrlo opsežne pripreme. Uz njih su sudjelovali i doc. dr. sc. Mladen Maradin, doc. dr. sc. Dubravka Spevec i doc. dr. sc. Ružica Vuk s Geografskog odsjeka. Njihova iskustava i znanja učinila su da pripreme budu uistinu intenzivne i pomno razrađene.

Učenici su tijekom priprema stekli nova znanja i vještine te produbili postojeća putem odabranih tema iz područja geomorfologije, hidrogeografije, klimatologije, turizma, geografije gladi, kartografije, geografskih grafičkih metoda i drugih. Za svaku od navedenih tema dobili su i preporučenu literaturu za samostalan rad.

Ove opsežne pripreme uključivale su predavanja i radionice sa sljedećim temama: Vodni resursi (I. Čanjevac), Reljef (I. Čanjevac), Osnove klimatologije i utjecaj klime na prirodne i društvene procese (M. Maradin), Dezertifikacija (I. Čanjevac), Geografija gladi (R. Vuk), Razvoj turizma i turistički modeli (I. Šulc), Održivi turizam (I. Šulc), Turistička atrakcijska osnova (I. Šulc), Globalni procesi na primjeru Afrike (R. Vuk), Grafičke metode u geografiji (D. Spevec), Kartiranje (I. Šulc), Tematske karte (D. Spevec), Analiza pisanih ispita na olimpijadi (D. Spevec), Analiza multimedijskih testova na olimpijadi (I. Čanjevac) i Terenski rad na olimpijadi (I. Čanjevac).

Uz tematska izlaganja i radionice učenici su pod vodstvom predavača izradili poster Turizam mladih u Hrvatskoj (Youth Tourism in Croatia), koji je vezan uz ovogodišnju temu Međunarodne geografske olimpijade. Tijekom priprema učenici su imali i organizirano druženje sa sudionicima prošlogodišnjih regionalnih i svjetskih olimpijada, pri čemu su imali prilike razmijeniti iskustva, što će im zasigurno biti od velike pomoći na samom natjecanju.

Nadamo se da će sudjelovanje hrvatskog olimpijskog tima na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Beogradu biti uspješno i želimo im puno sreće!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kako geografija i drugi lokalni uvjeti utječu na kvalitetu zraka u svjetskim “megagradovima”

Jedan od najstarijih znanstvenih časopisa na svijetu Science AAAS, koji je utemeljio Thomas Edison davne 1880. godine, donosi novosti o istraživanju onečišćenosti zraka različitim plinovima izmjerenim iznad najvećih svjetskih metropola, o raznovrsnim uzrocima tih pojava među kojima je i geografski položaj gradova te o zabrinjavajućim posljedicama onečišćenja za ljudsko zdravlje. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Slaven Imre, Vesna Janko, Renata Kanceljak, Ivan Paradi, Zoran Stiperski
udzbenik
skupina autora
udzbenik
Aleksandar Lukić, Vid Jakša Opačić, Ivan Paradi, Petar Perić
udzbenik
Gordana Frol, Helena Miljević Pavić