Hrvatski učitelji na eTwinning Slavic Seminaru u Bugarskoj | Profil Klett

27. svibanj 2019.

Hrvatski učitelji na eTwinning Slavic Seminaru u Bugarskoj

avatar
Autor: Sanja Kočiš

Sofija u Bugarskoj bila je u periodu 16.-18. svibnja 2019. domaćin Multilateralnog seminara OUTDOOR ACTIVITIES IN THE ETWINNING PROJECTS – eTwinning Slavic Seminar na kojem je sudjelovalo šest odgojno-obrazovnih djelatnika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske: Alma Šuto iz Osnovne škole Zmijavci, Irena Buđa iz Osnovne škole Mače i Osnovne škole Belec, Dunja Klarić iz Osnovne škole Poreč, Valentina Novak iz III. Gimazije Zageb, Ana Marinić iz Osnovne škole Podmurvice te Danijel Forjan iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti.

Osim iz Hrvatske, seminar je okupio sudionike iz još sedam zemalja: Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i Poljske te sveukupno 52 sudionika.

 

Kroz plenarni dio seminara saznali smo na koji način najbolje iskoristiti mogućnosti eTwinninga i integrirati eTwinning projekte u nastavu, isplanirati i realizirati kvalitetan projekt koji će konkurirati oznaci kvalitete te uspješno aplicirati za eTwinning školu.

 

Praktični dio seminara sastojao se od četiri radionice bazirane na korelaciji nastavnih predmeta i vanučioničnoj nastavi kroz eTwinning projekte. Na radionici Let's explore the city! naučili smo koristiti alat Google Maps u kreiranju vlastitih karata kojima smo dodavali fotografije i tekst te rute s udaljenostima. Radionica Developing 21st century skills through Art bazirala se na razvijanju vještina komunikacije, suradnje i kreativnosti. Vježbom kreiranja Tangrama učili smo kako povećati kvalitetu timskog rada te razvijati komunikaciju i govorne vještine kao i kritičko mišljenje članova grupe. Na radionici ICT tools for our outdoor activities upoznali smo kako koristiti interaktivne digitalne resurse poput Scribble Map; H5P - Virtual Tour (360); H5P - Interactive video da bismo aktivnosti na otvorenom učinili zanimljivijima za sve sudionike. Radionica Learning Beyond the Classroom by eTwinning ukazala nam je na raznovrsne mogućnosti korištenja muzeja kao obrazovnog alata i prostora za učenje te strategije za planiranje, provedbu i evaluaciju učenja u muzeju kroz igre Jumping Into a Portrait, The 30 Second Look i Strike a Pose.

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+ koja osim mogućnosti međunarodne suradnje s drugim školama na zajedničkim virtualnim projektima omogućuje i stručno usavršavanje poput ovog s ciljem uspostavljanja suradnje s europskim kolegama te planiranja i pokretanja međunarodnih projekata. S tematikom Outdoor Activities ovaj seminar stavio je naglasak na učenje izvan učionica koje pruža izazovna i uzbudljiva te drugačija i različita iskustva. Na seminaru smo bili u prilici razmjeniti ideje i primjere dobre prakse s ostalim učiteljima te dogovoriti pokretanje novih projekata, stekli smo nova znanja i potvrdili učinkovitost različitih načina učenja, a sve kroz upoznavanje bugarske kulture. 

 

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

eTwinning projekt Lingoture

I ove školske godine dio učenika 7.b razreda OŠ kneza Trpimira uključio se u eTwinning projekt Lingoture. Projekt je provodila Tina Parać, učiteljica engleskog i talijanskog jezika. Započeo je još u srpnju 2020. i trajao je do lipnja 2021. Odrađen je u suradnji sa 16 škola partnera iz 7 država: Turske, Poljske, Latvije, Španjolske, Češke, Rumunjske  i Hrvatske. U projekt je bilo uključeno 16 učitelja i 174 učenika u dobi od 10 do 14 godina.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja