12. siječanj 2017.

Igre novca - odgovorno raspolaganje i upravljanje novcem

Autor: Adrijana Leko

Vještina služenja novcem, ali još više vještina odgovornog raspolaganja i upravljanja financijama, važan su dio života. Odgovornost je roditelja i učitelja poučiti djecu ovoj važnoj kompetenciji.

U drugom razredu jedna od nastavnih tema matematičkog područja nosi naziv Jedinice za novac. Tijekom rada na ovim sadržajima učenici trebaju kao ključne pojmove upoznati jedinice za novac Republike Hrvatske (kune i lipe), te se osposobiti za služenje novcem. Povezujući ove nastavne sadržaje s onima već naučenima o zbrajanju i oduzimanju brojeva do 100, učiteljicama/učiteljima se nudi mnogo različitih načina poučavanja učenika osnovama upravljanja financijama, dok bi dodatno trebalo naglasiti učenje odgovornog raspolaganja novcem.

Ova vještina lakše će se svladati kroz igru. Nakon upoznavanja kovanica i papirnatih novčanica učenici ih mogu prebrojavati, razvrstavati, zbrajati i oduzimati u igri trgovine. Svatko voli kupnju, a ako ste voljni pripremiti učenicima i novčanice, zadovoljstvo svih sudionika kupnje bit će još veće. U nastavku preuzmite kartice za igru kupnje koju igram sa svojim učenicima. Pojedinačne kartice možete ispisati nekoliko puta (i plastificirati ih radi trajnosti). Učenicima podijelite skupne kartice te ih pozovite u kupnju. Nakon što kupe predmete s popisa tražite od njih neka izračunaju koliko će ukupno novaca potrošiti na blagajni.

Osim kartica za kupnju preuzmite i nastavne listiće:

Jedinice za novac – izbaci uljeza

Jedinice za novac – spajanje crtom

Jedinice za novac – brojenje

Također možete preuzeti kartice s kovanicama i novčanicama i već ponuđenim iznosima gdje učenici trebaju označiti koji je od njih točan (zaokruživanjem, pokazivanjem, drvenom štipaljkom, spajalicom..). Ove kartice nalaze se i u obliku prezentacije za rad s učenicima.

Na kraju s učenicima zaigrajte igru Potraga za blagom ili potragu prepustite njima. Igra je dostupna na poveznici

https://www.genial.ly/5871243dcbb6bf5dc8442d73/jedinice-za-novac-2razred

Svi su materijali učiteljima dostupni i u repozitoriju Profil Klett-a.

Sretno nam svima u svladavanju ovih životnih vještina!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Nekoliko savjeta roditeljima

Ovih dana roditelji prvašića traže informacije o što kvalitetnijem polasku u školu. Iako ste već sigurno poduzeli brojne korake ususret školi preostaje nešto što ne možemo kupiti: sigurna i strpljiva podrška kojom ćete svoje dijete usmjeriti prema razvoju u samostalnu i zrelu mladu osobu.

Slikovnica koja se pamti

Učiteljica Roberta Pezić i učenici 2. b razreda OŠ Sesvete napravili su nešto posebno, lijepo, maštovito, brižno i inspirativno za svoju suučenicu koja ima organiziranu nastavu u kući. Kako bi joj olakšali učenje na radionici su izradili slikovnicu o brežuljkastom zavičaju.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik