Igre novca - odgovorno raspolaganje i upravljanje novcem | Profil Klett

12. siječanj 2017.

Igre novca - odgovorno raspolaganje i upravljanje novcem

Autor: Adrijana Leko

Vještina služenja novcem, ali još više vještina odgovornog raspolaganja i upravljanja financijama, važan su dio života. Odgovornost je roditelja i učitelja poučiti djecu ovoj važnoj kompetenciji.

U drugom razredu jedna od nastavnih tema matematičkog područja nosi naziv Jedinice za novac. Tijekom rada na ovim sadržajima učenici trebaju kao ključne pojmove upoznati jedinice za novac Republike Hrvatske (kune i lipe), te se osposobiti za služenje novcem. Povezujući ove nastavne sadržaje s onima već naučenima o zbrajanju i oduzimanju brojeva do 100, učiteljicama/učiteljima se nudi mnogo različitih načina poučavanja učenika osnovama upravljanja financijama, dok bi dodatno trebalo naglasiti učenje odgovornog raspolaganja novcem.

Ova vještina lakše će se svladati kroz igru. Nakon upoznavanja kovanica i papirnatih novčanica učenici ih mogu prebrojavati, razvrstavati, zbrajati i oduzimati u igri trgovine. Svatko voli kupnju, a ako ste voljni pripremiti učenicima i novčanice, zadovoljstvo svih sudionika kupnje bit će još veće. U nastavku preuzmite kartice za igru kupnje koju igram sa svojim učenicima. Pojedinačne kartice možete ispisati nekoliko puta (i plastificirati ih radi trajnosti). Učenicima podijelite skupne kartice te ih pozovite u kupnju. Nakon što kupe predmete s popisa tražite od njih neka izračunaju koliko će ukupno novaca potrošiti na blagajni.

Osim kartica za kupnju preuzmite i nastavne listiće:

Jedinice za novac – izbaci uljeza

Jedinice za novac – spajanje crtom

Jedinice za novac – brojenje

Također možete preuzeti kartice s kovanicama i novčanicama i već ponuđenim iznosima gdje učenici trebaju označiti koji je od njih točan (zaokruživanjem, pokazivanjem, drvenom štipaljkom, spajalicom..). Ove kartice nalaze se i u obliku prezentacije za rad s učenicima.

Na kraju s učenicima zaigrajte igru Potraga za blagom ili potragu prepustite njima. Igra je dostupna na poveznici

https://www.genial.ly/5871243dcbb6bf5dc8442d73/jedinice-za-novac-2razred

Svi su materijali učiteljima dostupni i u repozitoriju Profil Klett-a.

Sretno nam svima u svladavanju ovih životnih vještina!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ivana Kirin, Marinko Uremović, (Daška Domljan)
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov