Iskustva iz produženog boravka Bojana Iličića | Profil Klett

08. prosinac 2021.

Iskustva iz produženog boravka Bojana Iličića

Autor: Bojan Iličić

Započinje nam najljepše doba godine, doba adventa i proslava Božića. Ovo doba ima posebnu čar pa smo počeli uređivati našu učionicu u blagdanskom ozračju i veselom raspoloženju.

Kuglice dobrih djela

Započinje nam najljepše doba godine, doba adventa i proslava Božića. Ovo doba ima posebnu čar pa smo počeli uređivati našu učionicu u blagdanskom ozračju i veselom raspoloženju.

Za početak smo izradili plakat s kojega nam se smiješi lice poznatog snjegovića, s mnoštvom pahuljica oko sebe. Aktivnost koju ćemo provoditi tijekom adventa pomoći će nam da s pomoću pahuljica odbrojimo 24 dana do Božića. Svakoga dana druga učenica / drugi učenik zalijepit će komadić vune na pahuljicu te ju tako ukrasiti. Dan po dan, komadićima vune ukrasit ćemo sve pahuljice. Kada zadnja pahuljica bude prekrivena, znat ćemo da je Božić pred vratima.

Naša prva aktivnost, koja će pokrenuti niz lijepog ponašanja i dobrih djela su kuglice dobrih djela. S pomoću digitalnog programa Canva obradio sam fotografije učenika tako da sam svakome na glavu postavio božićnu kapicu. Napravljene slike stavio sam u okvir kružnog oblika, te isprintao.

 

Svakom učeniku podijelio sam kartonsku kuglicu. Učenici su dobili zadatak da oslikaju rubove kuglice različitim blagdanskim motivima, kako bi pripremili okvire za njihove slike.

Kada su okviri kuglica bili završeni, u njih smo zalijepili svoje slike kako bi svaki učenik imao svoju kuglicu koja će za njega imati posebnu poruku. Na pozadini  svake kuglice nalazi se tajna poruka skrivena iza QR koda. Poruku učenici mogu pročitati s pomoću aplikacije za čitanje QR kodova.

Posebna poruka potaknut će svakog učenika na lijepo ponašanje. Na taj ćemo način ciljanom aktivnošću svakodnevno poticati dobru suradnju i pozitivno raspoloženje. Zbog toga smo ove kuglice nazvali čarobnim kuglicama.

Učenici će tek na kraju dana odati koji su zadatak ispunjavali tijekom dana. Zadatci napisani porukama mogu imati različite ciljeve npr. nasmijavaj svoje prijatelje u slobodno vrijeme, nasmij se svojim prijateljima, igraj se sa što više učenika u razredu, pomozi prijateljima pri pisanju domaće zadaće, ispričaj prijateljima smiješnu priču ili događaj.

Kuglice smo postavili na razredni pano, na kojemu će se svakoga dana okretati nova kuglica, a učenici se veseliti novim aktivnostima.

Digitalno do božićnih praznika

Posebno je veselje djeci otvaranje adventskog kalendara. Naš je adventski kalendar osmišljen u digitalnom obliku. Svaki dan u kalendaru obilježen je jednom porukom. Adventski kalendar možete pogledati na poveznici https://calendar.myadvent.net/?id=5c715e115a575cc5dd34a4b300f9275a.

U adventskom ozračju ponavljali smo i vježbali. Za tu sam prigodu izradio kvizove u wordwallu koje možete vidjeti i igrati na sljedećim poveznicama:

https://wordwall.net/hr/resource/25984969

https://wordwall.net/hr/resource/25985978

https://wordwall.net/hr/resource/25987261

https://wordwall.net/hr/resource/25987717.

 

Učenike veseli rad u digitalnim alatima. Posebno ih veseli kad mogu ukrasiti svoje lice različitim motivima. Aplikacija Instagram ima mnoštvo filtera koji omogućuju ukrašavanje. S obzirom na vrijeme u kojemu provodimo aktivnosti odlučili smo se na božićne motive. Učenici su pristupili Instagramu školskim računom, odabrali filter kojim su ukrasili svoje lice, te preuzeli na školski tablet, bez objavljivanja na društvenoj mreži.

Razgovarali smo i o pričama o Djedu Božićnjaku i njegovoj radionici punoj vrijednih patuljaka. U našoj razrednoj priči Djed Božićnjak se sa svojim patuljcima naveliko priprema za Božić. Digitalna radionica patuljaka na Googleu je u velikoj proizvodnji poklona, pa smo im mi, mali digitalni razredni patuljci odlučili pomoći. Igrali smo zabavne igre, prelazili razne nivoe i na taj način pomogli u izradi poklona. Klikom na poveznicu i vi možete sudjelovati u putovanju Djeda Božićnjaka – Google Santa Tracker: https://santatracker.google.com/?fbclid=IwAR05qlg21swFEU5Xl6nwWXrq6zPtOlXirKpiXSpiytn6-PfcHWL6xY48cRo.

Radionica - čizmice za sv. Nikolu

Uz blagdan Svetog Nikole, kojemu se mnoga djeca vesele zbog raznih poklona, odlučili smo napraviti čizmice i postaviti ih u našem razredu.

Čizmice smo izradili od plastične boce od pola litre, crvene čarape i ukrasnih naljepnica. Plastičnu bocu režemo na dva dijela. Donji dio nam služi kao vrh čizmice, tijelo boce nam služi kao dio koji pokriva gležanj noge, a treći dio odbacujemo u spremnik za plastiku. Prva dva dijela spajamo vrućim ljepilom. U tom postupku učenicima je potrebna pomoć učitelja kako se ne bi ozlijedili. Kada su prva dva dijela spojena, crvenom čarapom ih prekrivamo, a sav višak čarape uguramo u unutarnji dio drugog dijela boce.

Kad nastane čizmica, ukrašavamo je raznim ukrasnim naljepnicama. Svaka čizmica je drukčija i posebna. Za kraj, čizmice smo postavili na razredni pano i veselili se darovima koje ćemo u njima pronaći.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
radni udžbenik hrvatskoga jezika za četvrti razred osnovne škole, 1.dio
udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš