19. listopad 2017.

Jabuka za vječnu mladost

avatar
Autor: Sanja Grbeš

Ususret Svjetskom danu jabuka prisjetimo se proljetne akcije Želim stablo i sadnje jabuka u suradnji s učiteljima diljem zemlje te svim blagodatima koje nam pruža. Sve što je potrebno ljudskom organizmu sadržano je u plodu jabuke, stoga je jabuka najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Zato je i zaslužila naslov kraljice voća.

Sadnja jabuka u OŠ Luka u društvu najpoznatije hrvatske vrtlarice Korenlije Benyovsky Šoštarić
Sadnja jabuka u OŠ Luka u društvu najpoznatije hrvatske vrtlarice Korenlije Benyovsky Šoštarić
Omiljeno voće tijekom povijesti

 

„Voće koje obećava vječnu mladost“, kako su je nazivali u norveškoj mitologiji, bila je najomiljenije voće starih Grka i Rimljana. Dobro poznata drevnim Feničanima, brala se u divljini od pretpovijesti. Potječe iz umjerenih zona Europe i Azije, a danas je u svijetu poznato više od 8000 sorti jabuka.

 

U mnogobrojnim kulturama i mitovima jabuka je često spomenuto voće. Biblijska priča o Adamu i Evi pripovijeda da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog drveta znanja, zbog čega ih je Bog kaznio  i protjerao iz rajskoga vrta. Kelti su vjerovali da je jabuka dar bogova te je predstavljala obvezan poklon koji mladoženja daruje svojoj nevjesti. U kineskoj kulturi jabuka se darovala prilikom potpisivanja primirja (kineska riječ za jabuku je „ping“ što znači mir). Stari Grci jabuku su smatrali voćem koje pripada Veneri, božici ljubavi.   

Sadnja jabuka u OŠ Špansko Oranice
Sadnja jabuka u OŠ Špansko Oranice
Kultura jabuke

 

Drvo i plod jabuke duboko su utkani u običaje i kulturu naše zemlje. Plod jabuke simbolizira ljubav, mladost i ljepotu. Nekada je krasila božićna drvca, a miris kolača od jabuka budi sjećanja na djetinjstvo, obitelj i zajedništvo.

 

 

Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae). Drvolikog je i grmolikog oblika čiji bijeli ili ružičasti cvjetovi cvatu u travnju i svibnju. Plodovi jabuka dozrijevaju od ranog ljeta pa sve do zime te zbog toga i ne iznenađuje činjenica o postojanju mnogobrojnih sorti jabuka.

 

Sve što je potrebno ljudskom organizmu sadržano je u plodu jabuke, stoga je jabuka najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Obiluje antioksidansima, od kojih su najpoznatiji flavonoid i fenol, vitaminom C, mineralima, pektinima, voćnim kiselinama, voćnim šećerima i ne manje važnom čistom vodom.

 

Redovita konzumacija jabuka značajno umanjuje rizik od mnogih bolesti  poput srčanog i moždanog udara. Djeluje na snižavanje kolesterola, pospješuje rad probave i pridonosi povećanju koncentracije i pamćenja.

Jabuke možemo konzumirati na razne načine, u sastavu mnogobrojnih jela, pita i savijača, kompota, džemova, pekmeza ili svježu. Jabučnim octom možemo začiniti salatu, piti sok od jabuke i nazdraviti s jabukovačom. U blagodatima jabuke uživali su i stari Rimljani od kojih i potječe uzrečica „od jajeta do jabuke“, te su smatrali da bi svaki obrok trebao započeti jajetom, a završiti jabukom.

 

I upravo zbog svega navedenog, organizacija Common Ground je 1990. godine u Londonu organizirala manifestaciju u čast mnogobrojnim sortama jabuke koje se uzgajaju u Engleskoj. Ovakav način obilježavanja preuzeli su i drugi u svijetu uključujući i Hrvatsku, pa se tako sve od tada 20. listopada svake godine obilježava kao Svjetski dan jabuka.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kako geografija i drugi lokalni uvjeti utječu na kvalitetu zraka u svjetskim “megagradovima”

Jedan od najstarijih znanstvenih časopisa na svijetu Science AAAS, koji je utemeljio Thomas Edison davne 1880. godine, donosi novosti o istraživanju onečišćenosti zraka različitim plinovima izmjerenim iznad najvećih svjetskih metropola, o raznovrsnim uzrocima tih pojava među kojima je i geografski položaj gradova te o zabrinjavajućim posljedicama onečišćenja za ljudsko zdravlje. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Anica Banović, Antonela Dragobratović, Nataša Kletečki
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Marina Gabelica, Renata Gredelj