19. listopad 2017.

Jabuka za vječnu mladost

avatar
Autor: Sanja Grbeš

Ususret Svjetskom danu jabuka prisjetimo se proljetne akcije Želim stablo i sadnje jabuka u suradnji s učiteljima diljem zemlje te svim blagodatima koje nam pruža. Sve što je potrebno ljudskom organizmu sadržano je u plodu jabuke, stoga je jabuka najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Zato je i zaslužila naslov kraljice voća.

Sadnja jabuka u OŠ Luka u društvu najpoznatije hrvatske vrtlarice Korenlije Benyovsky Šoštarić
Sadnja jabuka u OŠ Luka u društvu najpoznatije hrvatske vrtlarice Korenlije Benyovsky Šoštarić
Omiljeno voće tijekom povijesti

 

„Voće koje obećava vječnu mladost“, kako su je nazivali u norveškoj mitologiji, bila je najomiljenije voće starih Grka i Rimljana. Dobro poznata drevnim Feničanima, brala se u divljini od pretpovijesti. Potječe iz umjerenih zona Europe i Azije, a danas je u svijetu poznato više od 8000 sorti jabuka.

 

U mnogobrojnim kulturama i mitovima jabuka je često spomenuto voće. Biblijska priča o Adamu i Evi pripovijeda da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog drveta znanja, zbog čega ih je Bog kaznio  i protjerao iz rajskoga vrta. Kelti su vjerovali da je jabuka dar bogova te je predstavljala obvezan poklon koji mladoženja daruje svojoj nevjesti. U kineskoj kulturi jabuka se darovala prilikom potpisivanja primirja (kineska riječ za jabuku je „ping“ što znači mir). Stari Grci jabuku su smatrali voćem koje pripada Veneri, božici ljubavi.   

Sadnja jabuka u OŠ Špansko Oranice
Sadnja jabuka u OŠ Špansko Oranice
Kultura jabuke

 

Drvo i plod jabuke duboko su utkani u običaje i kulturu naše zemlje. Plod jabuke simbolizira ljubav, mladost i ljepotu. Nekada je krasila božićna drvca, a miris kolača od jabuka budi sjećanja na djetinjstvo, obitelj i zajedništvo.

 

 

Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae). Drvolikog je i grmolikog oblika čiji bijeli ili ružičasti cvjetovi cvatu u travnju i svibnju. Plodovi jabuka dozrijevaju od ranog ljeta pa sve do zime te zbog toga i ne iznenađuje činjenica o postojanju mnogobrojnih sorti jabuka.

 

Sve što je potrebno ljudskom organizmu sadržano je u plodu jabuke, stoga je jabuka najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Obiluje antioksidansima, od kojih su najpoznatiji flavonoid i fenol, vitaminom C, mineralima, pektinima, voćnim kiselinama, voćnim šećerima i ne manje važnom čistom vodom.

 

Redovita konzumacija jabuka značajno umanjuje rizik od mnogih bolesti  poput srčanog i moždanog udara. Djeluje na snižavanje kolesterola, pospješuje rad probave i pridonosi povećanju koncentracije i pamćenja.

Jabuke možemo konzumirati na razne načine, u sastavu mnogobrojnih jela, pita i savijača, kompota, džemova, pekmeza ili svježu. Jabučnim octom možemo začiniti salatu, piti sok od jabuke i nazdraviti s jabukovačom. U blagodatima jabuke uživali su i stari Rimljani od kojih i potječe uzrečica „od jajeta do jabuke“, te su smatrali da bi svaki obrok trebao započeti jajetom, a završiti jabukom.

 

I upravo zbog svega navedenog, organizacija Common Ground je 1990. godine u Londonu organizirala manifestaciju u čast mnogobrojnim sortama jabuke koje se uzgajaju u Engleskoj. Ovakav način obilježavanja preuzeli su i drugi u svijetu uključujući i Hrvatsku, pa se tako sve od tada 20. listopada svake godine obilježava kao Svjetski dan jabuka.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Đikić, Meštrović, Rusak
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Marina Gabelica, Renata Gredelj
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš