10. srpanj 2019.

Job shadowing – IES San Jose, Cuenca, Španjolska

Autor: Damir Tadić

Sjećam se svojih fakultetskih dana i prakse u školama. Ono što me se, kao budućeg nastavnika, najviše dojmilo, bio je angažman nastavnika koje sam promatrala. Nastojala sam upiti njihove metode rada, kako u odnosu s učenicima i uspostavljanju autoriteta, tako i u motiviranju učenika. Činili su to izvanredno. Danas, kao nastavnica u OŠ Pantovčak, primjenjujem njihove metode, ali i nastojim unaprijediti svoj rad.

Erasmus+ projekti nude mogućnost unapređivanja rada nastavnika.

U našoj se školi, OŠ Pantovčak, provodi nekoliko Erasmus+ projekata, a jedan od njih je i projekt pod nazivom Resourceful schoolu sklopu kojeg sam u travnju posjetila školu IES San Jose u gradiću Cuenci u Španjolskoj. Radi se o školi koju pohađaju djeca od 12. do 18. godine. Osim osnovnoškolskog i gimnazijskog programa, imaju i program za strukovnu školu.

Promatrala sam nastavu profesora španjolskog, engleskog jezika, tjelesne kulture i dramske grupe. Svi ovi nastavnici primjenjuju dramske metode u nastavi svog predmeta, što je zapravo i bio cilj moje posjete, dakle, promatrati primjenu dramskih metoda u nastavi. Posebno me se dojmila nastava tjelesne kulture na kojoj se određeni ishodi ostvaruju kroz žongliranje, hodanje na štulama, vožnju monocikla, ples i niz drugih aktivnosti.

Međupredmetna korelacija, a govorim o već navedenim predmetima te glazbenoj i likovnoj umjetnosti, vidljiva je na kraju školske godine na produkciji dramske grupe.

Osim što sam promatrala nastavu, održala sam i nekoliko prezentacija o hrvatskom školskom sustavu, hrvatskoj kulturi i Hrvatskoj uopće. Isto tako sam i održala nekoliko sati na kojima sam učenicima pokazala neke dramske tehnike koje primjenjujem u svojoj nastavi i u radu dramske grupe.

Jedna od razlika u odnosu na naš sustav jest ta da tijekom odmora nastavnici nude razne fakultativne aktivnosti u kojima mogu sudjelovati zainteresirani učenici, a imaju i posebnu prostoriju s instrumentima u kojoj učenici mogu vježbati svirati i pjevati.

Sama Cuenca je predivan srednjovjekovni gradić na dvije rijeke, bogate povijesti, vidljivog utjecaja Maura i mnogo turističkih atrakcija, a najveća su takozvane viseće kuće iz 15. st smještene na rubu litice.

Kao i nakon svakog stručnog usavršavanja u sklopu Erasmus+ projekta, tako sam se i nakon ovog vratila u Hrvatsku punog srca, bogatija za još jedno predivno životno iskustvo i naoružana novim znanjima koje ću ubuduće primjenjivati u svome radu.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kako smo rasli uz Erasmus+

Dani Erasmusa godišnja su proslava Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu namijenjena obilježavanju važnosti i proslavi dobrobiti programa. S obzirom na bogato iskustvo provođenja Erasmus+ programa u ovu proslavu se uključila I. osnovna škola Bjelovar i njezin školski Erasmus+ tim. Organiziran je Erasmus+ dan na kojemu su sudjelovali učenici sudionici Erasmus+ projekata, njihovi roditelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici iz Bjelovarsko-bilogorske županije, osnovnih i srednjih škola, ali i škole iz grada Zagreba. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja