Likovna mapa za velika djela | Profil Klett
Radionica Čaroban svijet broja, Dom HDLU-a, Zagreb

Radionica Čaroban svijet boja, Dom HDLU-a, Zagreb

28. srpanj 2017.

Likovna mapa za velika djela

Autor: Maja Trinajstić

Radionica Čaroban svijet boja održana je 1. lipnja 2017. u Domu HDLU-a, Zagreb. Polaznice radionice, učiteljice likovne kulture iz zagrebačkih i okolnih škola, kombiniranom su tehnikom akvarela i flomastera slijedeći upute Martine Kosec, učiteljice likovne kulture i voditeljice radionica za razvoj potencijala djece i odraslih, iskušavale terapijske učinke crtanja te utjecaj likovnosti na razvoj osobnih potencijala.

Novu likovnu mapu za velika djela Profil Kletta provjerile su u praksi i učiteljice likovne kulture iz zagrebačkih i okolnih škola na radionici Čaroban svijet boja. Tehniku akvarela izvodile su na novom i najkvalitetnijem akvarel-papiru na tržištu iz likovne mape Profil Kletta. Sadržaj likovne mape pogledajte ovdje.

Čaroban svijet boja_motiv stabla
Čaroban svijet boja_motiv stabla
Spoj likovnosti i prirode

Učiteljice likovne kulture prvo su mrljama u boji napravile podlogu. Preporuka je bila da koriste samo svijetle boje ako žele osjetiti korektivni utjecaj boja. Crteži se zatim dorađuju flomasterima, crtaju se raznolike linije koje dodatno obogaćuju likovno djelo..Cijeli proces djeluje terapeutski. Različite crte i boje imaju određenu funkciju i značenje te se koriste u svrhu postizanja sklada i ravnoteže u svim životnim područjima. Isto se tako povezuje važnost razumijevanja prirode i likovnog stvaranja – te međusobni terapeutski učinak prirode i likovnog izražavanja. Na najkvalitetnijim akvarel-papirima polaznici su stvarali velika djela – važna za njihov osobni i profesionalni razvoj.

 

Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Črčkarije

U drugom dijelu radionice polaznice su se prepustile "črkčkarijama", odnosno prema PPT prezentaciji u prilogu svoje su inicijalne crteže organskih oblika doradile crtežima poznatima kao doodling (črčkanje). 

To su jednostavni crteži koji mogu imati svoje značenje, ali mogu biti i crteži koji se jednostavno sastoje  od apstraktnih linija. Doodling/črčkanje je sjajan i zabavan način da izrazimo sebe, a ima sljedeće pozitivne i terapeutske učinke:

• pomaže fokusiranju na trenutačnu situaciju

• umanjuje efekt lutanja misli

• utječe na bolji rad mozga

• razvija finu motoriku – fine centre u mozgu

• poboljšava pamćenje

• korisno je za koordinaciju oko-ruka

• opušta i smiruje (meditativan efekt).

Vjerujemo da ćete sada više cijeniti vlastite črčkarije i bolje razumjeti potrebu da za vrijeme sastanka ili sjednice črčkate po rubu papira iz rokovnika ili bilježnice. 

Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Crtanjem do punog potencijala

Svoja će iskustva polaznici radionice moći iskoristiti u radu s djecom kod koje se na ovaj način oslobađa kreativni potencijal, razvija kreativnost, inovativnost i fina motorika, poboljšava se koncentracija, pažnja i samokontrola te se time poboljšava i pamćenje za učenje. Kako se crta u skupinama, djeca na taj način razvijaju samopouzdanje, ali i razvijaju toleranciju i fleksibilnosti prema drugima.

PPT prezentaciju radionice Čaroban svijet boja možete preuzeti iz našeg repozitorija ili ovdje.

Na kraju radionce polaznice su nam ljubazno ustupile svoje crteže kojima su bile najzadovoljnije, a donosimo ih u fotogaleriji u prilogu.

Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek radionice Čaroban svijet boja
Tijek radionice Čaroban svijet boja
Dodatni program radionice Čaroban svijet boja

Nakon radne i inspirativne atmosfere radionice učiteljice likovne kulture obišle su izložbe triju umjetnica Maje Vražine, Božice Dee Matasić i Maše Bajc koje se trenutačno održavaju u galerijama Doma HDLU-a. 

Cjelokupan je doživljaj završen prigodnim druženjem, a prisutne učiteljice i sve ostale zainteresirane pozivamo da prate i naše daljnje aktivnosti jer početkom sljedeće školske godine 2017./2018. organiziramo natječaj za učitelje likovne kulture te pripremamo virtualne izložbe i razne poticajne sadržaje za nastavu.

Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Galerija: 
Rad polaznice radionice Čaroban svijet boja, Sanja Gjurčević

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Učenička mašta i vedrina pretočene u umjetnička djela

Abel Brčić ispred murala koji je oslikao sa svojim učenicima iz OŠ Petra Kanavelića, Korčula, 2016.

Učitelji likovne kulture često su i sami umjetnici, a koliko se ta dva poziva prožimaju upitali smo Abela Brčića, vrsnog slikara i profesora likovne kulture iz OŠ Petra Kanavelića u Korčuli. Povod nam je bio njegov skorašnji odlazak u mirovinu, a tjedan u kojem se obilježava Svjetski dan učitelja odličan okvir za razgovor o umjetnosti, edukaciji, dječjoj kreativnosti i mašti.

 

Započnite s umjetnošću

Umjesto da pruže odmor od učenja, satovi umjetnosti omogućuju učenicima prostor koji im je potreban da obrade i iskoriste ideje iz svih područja. Kritička analiza umjetnosti iz nekog razdoblja, primjerice, može poduprijeti lekciju iz povijesti. Analiziranje likovne umjetnosti i arhitekture može biti iskorišteno za ilustraciju matematičkih koncepata, poput Fibonaccijeva niza ili simetrije.

Lutka: prijatelj i suradnik u učenju

Od 15. do 21. rujna 2018. godine, stanovnici Zagreba te svi njegovi posjetitelji moći će sudjelovati na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka, PIF-u, na kojemu će šest dana moći gledati lutkarske predstave iz različitih zemalja te sa svojim najmlađima prisustvovati mnogobrojnim lutkarskim radionicama. Cilj je programa, kao i samoga festivala, pored starijih, ukazivati i na neke nove dosege i poglede na lutkarsku umjetnost.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Paula Vranković
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov