Radionica Čaroban svijet broja, Dom HDLU-a, Zagreb

Radionica Čaroban svijet boja, Dom HDLU-a, Zagreb

28. srpanj 2017.

Likovna mapa za velika djela

Autor: Maja Trinajstić

Radionica Čaroban svijet boja održana je 1. lipnja 2017. u Domu HDLU-a, Zagreb. Polaznice radionice, učiteljice likovne kulture iz zagrebačkih i okolnih škola, kombiniranom su tehnikom akvarela i flomastera slijedeći upute Martine Kosec, učiteljice likovne kulture i voditeljice radionica za razvoj potencijala djece i odraslih, iskušavale terapijske učinke crtanja te utjecaj likovnosti na razvoj osobnih potencijala.

Novu likovnu mapu za velika djela Profil Kletta provjerile su u praksi i učiteljice likovne kulture iz zagrebačkih i okolnih škola na radionici Čaroban svijet boja. Tehniku akvarela izvodile su na novom i najkvalitetnijem akvarel-papiru na tržištu iz likovne mape Profil Kletta. Sadržaj likovne mape pogledajte ovdje.

Čaroban svijet boja_motiv stabla
Čaroban svijet boja_motiv stabla
Spoj likovnosti i prirode

Učiteljice likovne kulture prvo su mrljama u boji napravile podlogu. Preporuka je bila da koriste samo svijetle boje ako žele osjetiti korektivni utjecaj boja. Crteži se zatim dorađuju flomasterima, crtaju se raznolike linije koje dodatno obogaćuju likovno djelo..Cijeli proces djeluje terapeutski. Različite crte i boje imaju određenu funkciju i značenje te se koriste u svrhu postizanja sklada i ravnoteže u svim životnim područjima. Isto se tako povezuje važnost razumijevanja prirode i likovnog stvaranja – te međusobni terapeutski učinak prirode i likovnog izražavanja. Na najkvalitetnijim akvarel-papirima polaznici su stvarali velika djela – važna za njihov osobni i profesionalni razvoj.

 

Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Črčkarije

U drugom dijelu radionice polaznice su se prepustile "črkčkarijama", odnosno prema PPT prezentaciji u prilogu svoje su inicijalne crteže organskih oblika doradile crtežima poznatima kao doodling (črčkanje). 

To su jednostavni crteži koji mogu imati svoje značenje, ali mogu biti i crteži koji se jednostavno sastoje  od apstraktnih linija. Doodling/črčkanje je sjajan i zabavan način da izrazimo sebe, a ima sljedeće pozitivne i terapeutske učinke:

• pomaže fokusiranju na trenutačnu situaciju

• umanjuje efekt lutanja misli

• utječe na bolji rad mozga

• razvija finu motoriku – fine centre u mozgu

• poboljšava pamćenje

• korisno je za koordinaciju oko-ruka

• opušta i smiruje (meditativan efekt).

Vjerujemo da ćete sada više cijeniti vlastite črčkarije i bolje razumjeti potrebu da za vrijeme sastanka ili sjednice črčkate po rubu papira iz rokovnika ili bilježnice. 

Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Crtanjem do punog potencijala

Svoja će iskustva polaznici radionice moći iskoristiti u radu s djecom kod koje se na ovaj način oslobađa kreativni potencijal, razvija kreativnost, inovativnost i fina motorika, poboljšava se koncentracija, pažnja i samokontrola te se time poboljšava i pamćenje za učenje. Kako se crta u skupinama, djeca na taj način razvijaju samopouzdanje, ali i razvijaju toleranciju i fleksibilnosti prema drugima.

PPT prezentaciju radionice Čaroban svijet boja možete preuzeti iz našeg repozitorija ili ovdje.

Na kraju radionce polaznice su nam ljubazno ustupile svoje crteže kojima su bile najzadovoljnije, a donosimo ih u fotogaleriji u prilogu.

Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek rada, radionica Čaroban svijet boja
Tijek radionice Čaroban svijet boja
Tijek radionice Čaroban svijet boja
Dodatni program radionice Čaroban svijet boja

Nakon radne i inspirativne atmosfere radionice učiteljice likovne kulture obišle su izložbe triju umjetnica Maje Vražine, Božice Dee Matasić i Maše Bajc koje se trenutačno održavaju u galerijama Doma HDLU-a. 

Cjelokupan je doživljaj završen prigodnim druženjem, a prisutne učiteljice i sve ostale zainteresirane pozivamo da prate i naše daljnje aktivnosti jer početkom sljedeće školske godine 2017./2018. organiziramo natječaj za učitelje likovne kulture te pripremamo virtualne izložbe i razne poticajne sadržaje za nastavu.

Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Druženje nakon radionice Čaroban svijet boja, 1. 6. 2017., Dom HDLU-a, Zagreb
Galerija: 
Rad polaznice radionice Čaroban svijet boja, Sanja Gjurčević

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Šareni kišobrani

Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli i njihov mentor likovne kulture Abel Brčić temu kiše, kao i kišoviti početak proljeća dočekali su veselim, šarenim kišobranima. 

Šarena biciklijada u Karlovcu

Ove godine Karlovac slavi 440. rođendan i sve do 13. srpnja,, kada  je glavni rođendanski događaj, održavaju se mnogobrojna zanimljiva događanja po cijelom gradu: predstave, koncerti, plesni događaji, radionice i izložbe naziva „Zvjezdano ljeto“. Osnovna škola Grabrik, u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac, rođendan grada Karlovca proslavila je po treći put izložbom „Biciklirajmo gradom“ u dvorištu muzeja, koja je otvorena do 31. listopada 2019.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Remussini, Marija Tolić
udzbenik
Barišić-Lazar Gordana

Komentari

Slika korisnika Maria22

Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju