27. lipanj 2018.

Ljeto nam se vratilo…

Autor: Doroteja Vojedilov

Stiglo nam je ljeto, a s njim stižu i ljetni praznici, svakako zasluženi odmor za sve učitelje. Svi se veselimo slobodnom vremenu koje ćemo organizirati onako kako mi to želimo i napokon pronaći vrijeme za sve ono što tijekom godine nismo stigli napraviti: naspavati se, pročitati barem dio knjiga s dugačkog popisa, posjetiti prijatelje, putovati…

Za sve knjigoljupce, evo nekoliko prijedloga njemačkih autora, koji se trenutno nalaze na vrhu ljestvice čitanosti. Ako ste ljubitelji napetih krimića, preporučamo vam seriju kriminalističkih romana o inspektoru Kluftingeru, autora Volkera Klüpfela i Michaela Kobra, kao i Die Tyrannei des Schmetterlings, triler Franka Schätzinga koji će vas ostaviti bez daha. Ako su vam tijekom ljeta ipak draže lakše teme, Mona Kasten i Petra Hülsmann pobrinule su se i za vas. Uz trilogiju Mone Kasten Save me, Save you, Save us nasmijat ćete se i uživati u svakoj novoj stranici. U svom romanu Wenn's einfach wär, würd's jeder machen Petra Hülsmann približila je čitateljima probleme na koje mi učitelji često nailazimo u svome poslu.

 

U zadnjim tjednima školske godine, dok smo razmišljali o nadolazećim praznicima, vjerojatno smo prvenstveno planirali odmoriti se i napuniti baterije za novu školsku godinu. Ali ako uz odmor želite isprobati i nešto novo te kvalitetno provesti ove praznike, nudimo vam obilje atraktivnih ideja koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim. No ako ste ove praznike ipak odlučili provesti kod kuće, i za vas imamo nekoliko prijedloga kako obogatiti dragocjene dane odmora.

Vjerujemo i da ćete rado pročitati članak o tome kako nastavnici u Njemačkoj provode svoje praznike uz zaključak da ljeto i slobodno vrijeme nude puno mogućnosti za dobivanje novih ideja za novu nastavnu godinu.

Već ste posjetili  München, Köln, Berlin i ostale poznate destinacije koje nam nudi predivna Njemačka? No, jeste li spremni istražiti i neka nova mjesta: netaknutu prirodu, bistra jezera, kulturne i povijesne dragulje, isprobati nove sportove i sve to po povoljnim cijenama? Vjerujemo da ćete i ovdje pronaći obilje novih ideja.

Što god odabrali i kako god proveli ovo ljeto, nadamo se da ćete se odmoriti te u rujnu radosno i puni dojmova i pozitivne energije dočekati svoje učenike u novoj školskoj godini.

 

Plaža na otoku Borkum, Njemačka
Plaža na otoku Borkum, Njemačka

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Valentinstag

Danas se Valentinovo slavi u mnogim zemljama i uglavnom se naziva Danom zaljubljenih, ali negdje se, poput Finske, u prvi plan stavlja prijateljstvo i poznat je kao Freundschaftstag te se na taj dan šalju, uglavnom anonimne, poruke ili sitni darovi osobama koje su nam drage i simpatične.

Martinstag ist heut'

Stigao nam je i studeni, a s njim i omiljeni blagdan u Njemačkoj i Austriji – Martinstag ili po hrvatskom običaju Martinje. Ovom danu posebno se vesele djeca jer s lampionima u ruci hodaju gradom i pjevaju pjesme o svetom Martinu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Giorgio Motta, Mirjana Klobučar
udzbenik
Giorgio Motta, Beata Ćwikowska, Olga Vomáčková, Tomáš Černý; suradnice u preradi: Ljiljana Vidaković, Ksenija Čubrilović
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Ivana Vukančić
udzbenik
Sanda Marjanović