Lumen 5 – pametno i brzo do videozapisa | Profil Klett

23. svibanj 2018.

Lumen 5 – pametno i brzo do videozapisa

Autor: Adrijana Leko

Suvremena nastava zahtjeva od učitelja mnoge vještine. Jedna od njih je i stvaranje videozapisa koji učenicima omogućuju zornije usvajanje novih nastavnih sadržaja. Zato video i multimedija svakako trebaju biti dio svakodnevne nastave.

Početak stvaranja takvih videozapisa može djelovati zastrašujuće. Srećom, danas postoje korisni i besplatni alati koji vam mogu olakšati prve korake na tom putu. Jedan od takvih alata je Lumen 5. Sve što vam treba za rad s Lumen 5 alatom je tekst i, ako želite, fotografije (koje možete izabrati i iz bogate galerije fotografija ovog alata).

Da biste stvorili videozapis najprije morate pripremiti sadržaj (tekst). Njega možete povući iz objava na blogu ili napisati vlastiti tekst. Ako koristite tekst iz objava sve što trebate učiniti jest kopirati i zalijepiti URL objave bloga u Lumen 5. Iz odabrane poveznice alat će uzeti sadržaj bloga i napraviti prilagodljivu priču. Također će automatski dodati vizualne medije (fotografije) na temelju teme. Sve što trebate učiniti je uređivanje ploče scenarija, a nakon dodavanja glazbe videozapis je gotov. U nastavku pročitajte više o postupku stvaranja videozapisa u nekoliko koraka.

 

Stvaranje računa

Postupak stvaranja računa je jednostavan kao i na većini danas dostupnih web alata. Posjetite poveznicu https://lumen5.com/ kliknite gumb Sign Up Free, dodajte svoje ime, e-poštu i lozinku te odaberite Create Account.

Izrada videozapisa - dodavanje teksta

Nakon što stvorite račun i prijavite se, vidjet ćete svoju nadzornu ploču. Sljedeći korak je kliknuti Create Video (gornji desni kut alatne trake) i bit ćete na putu da napravite svoj prvi Lumen 5 video. Najbolji dio ovog alata je njegova mogućnost kreiranja videa iz nekog poznatog i postojećeg sadržaja dodavanjem poveznice objave na blogu (ili web lokaciji) o kojem želite napraviti video. Nakon upisivanja poveznice (metodom kopiraj – zalijepi) tekst iz odabranog posta je smješten u lijevi dio ekrana, dok se u desnom nalazi naslov i prostor za dodavanje teksta. Sve što trebate učiniti je kliknuti gumb + i ručno napisati nešto ili kliknuti rečenicu iz sadržaja koja će se automatski dodati na ploču scenarija. (Za potrebe ovog članka koristili smo jedan već objavljeni na portalu Profil Klett). Tekst u desnom dijelu ekrana možete naknadno uređivati, preoblikovati ii samostalno upisivati, a dijelove (metodom drag and drop) preslagivati po osobnoj želji. Nakon toga kliknite u alatnoj traci Continue.

Izrada videozapisa - dodavanje fotografija

Fotografije u videozapis možete dodati iz bogate galerije alata Lumen 5 ili sa svog računala. Valja napomenuti kako će Lumen 5 zajedno s tekstom s poveznice predložiti i unos fotografija koje su objavljene u članku. Njih možete odabrati i za videozapis, a možete iskoristiti i one dostupne u galeriji koju možete pretraživati prema ključnim pojmovima.

 

Izrada videozapisa - dodavanje glazbe

Glazbu u videozapis možete dodati iz Lumen 5 riznice ili s osobnog računala. Pri dodavanju glazbe provjerite duljinu izrađenog videozapisa te tome prilagodite glazbu. Problem će nastati ako glazba traje kraće od videozapisa, no ako traje dulje neće smetati. Glazbu možete odabrati prema raspoloženju, a svaku melodiju prije unosa u video možete preslušati. Odabranu glazbu unosite u video odabirom Select pokraj naziva skladbe. Izradu videozapisa završavate odabirom Continue u gornjem desnom kutu alatne trake.

Objavljivanje videozapisa

Zadnji korak nakon što ste završili izradu videozapisa  je njegovo objavljivanje. Prije objave izrađeni video možete pregledati te po potrebu nastaviti uređivanje (Continue editing) ili ga objaviti odabirom Publish.

Lumen 5 će odraditi sve potrebno za objavljivanje vašeg videozapisa te će se i on sada nalaziti pored ostalih na vašoj Nadzornoj ploči (početna stranice s koje ste započeli kreiranje videa). O izrađenom videozapisu svakako ćete dobiti i obavijest na e-mail. Po završetku uređivanja videozapis možete preuzeti na svoje računalo (Download) ili objaviti na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, YouTube, Twitter..). Svaki izrađeni video možete naknadno uređivati po želji.

Ovakva izrada videa s poveznice puno je jednostavnija od onog u kojem sami trebate upisivati tekst. No ni to nije problem osim što nam možda oduzme malo više vremena. Kratke videozapise izrađujem na ovaj način svojim učenicima za nastavne sate usvajanja novih sadržaja, no iskustvo govori da su puno efikasniji kada ih koristimo u narednim satima za ponavljanje već naučenog.

Ako ste pažljivo slijedili navedene korake vaš videozapis je izrađen, a ovaj kojeg smo izrađivali tijekom ovog članka možete pogledati na poveznici (video preuzet na računalo, podijeljen alatom Vimeo): https://vimeo.com/248809271

Želim vam svima puno uspjeha u izradi videa uz Lumen 5!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Istražujemo zvuk

Dio odgovora se krije u pokusima. Učenici pokuse naprosto obožavaju. Unutar svoje izvannastavne aktivnosti, kao i dodatne nastave iz Prirode i društva, s učenicima povremeno provodim pokuse koji su povezani s aktualnim gradivom ili nekim događanjem.

Podignite energiju razreda!

Budući da smo već ranije napomenuli da je princip dramskih i grupnih igri uglavnom kružna komunikacija, a svjesni da je ponekad nemoguće trošit vrijeme na razmicanje klupa, predložit ćemo Vam prvo nekoliko energetskih igri koje se rade s mjesta ili samo dizanjem iz klupe.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik