Mala djela ljubavi | Profil Klett

28. listopad 2018.

Mala djela ljubavi

Autor: Maja Jelić Kolar

U travnju prošle godine poseban je događaj potaknuo učiteljicu Marinu Sarić i njezine učenike prvog i trećeg razreda Područne škole Bašanija na humanitarno djelovanje. 

Poziv i humanitarna akcija koju je potaknuo prof. Tonći Maleš okupio je 70 osnovnih škola koje su prikupljale novac za kupnju jednog posebnog autobusa. Riječ je o autobusu za djecu koja žive u sirotištu Mali dom u dalekoj Keniji. Koliko su se sretno i spremno uključili ističe i učiteljica Marina: Riječ je o djeci koja ne idu na izlete i natjecanja. Djeci kojima je sasvim malo dovoljno za cjelodnevni osmijeh na licu. Tako smo se i mi rado odazvali. Tada nas je bilo samo 5 u razredu, ali to nas nije spriječilo da i mi damo svoj doprinos. Bili smo jako sretni što su se potrebni novci u vrlo kratkom vremenu prikupili i što je akcija uspjela. Iako je kraj školske godine bio blizu, malobrojna, ali brižna skupina iz Područne škole Bašanija odlučila je nastaviti s humanitarnim djelovanjem i iduće školske godine.  

Nova školska godina donijela je nove osmjehe i nove učenike. Na prvom roditeljskom sastanku učiteljica i roditelji razgovarali su o načinima na koje bi zajedno mogli činiti mala djela ljubavi. Iako je riječ o samo deset učenika, odlučili su zajedno pokazati da i mala skupina može činiti velike stvari. Pogledali su film Generacija nade i upoznali se s radom udruge Marijini obroci. Osnovna zadaća i vizija te udruge je osigurati topli obrok u školama diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba. Dovoljno je 140 kuna godišnje da bi jedno dijete imalo obrok u školi. Nismo mogli ostati ravnodušni i sve nas je pogodila činjenica da postoje djeca u svijetu koja jedu samo jedan obrok na dan i to u školi., istaknula je učiteljica Marina. Kako bi prikupili novac, ispekli su kolače i organizirali akciju prodavanja, a uz to su i skupljali plastične boce i odnijeli ih u najbliži trgovački centar. Sav novac koji prikupe tijekom školske godine prosljeđuju za Marijine obroke.

 

Njihova djela ljubavi dotakla su i djecu u Vukovaru. Ususret Božiću, roditelji učenika izdvojili su 30 kuna s kojima su kupili slatkiše i napravili prigodne paketiće koje su poslali u socijalnu samoposlugu u Vukovaru. Budući da su akcije bile uspješne i da su se učenici pritom i lijepo družili, razgovarali i poticali jedni druge na dobra djela, dosjetili su se djece koja moraju boraviti u bolnici. Osmislili su novu akciju i izradili podloške za čaj s porukama podrške i ohrabrenja za djecu u bolnici u Puli. Učenici su bili zaista sretni kad im je glavna sestra poslala zahvalu i pokazala svoje oduševljenje njihovim radovima.

Učiteljica Marina Sarić i njeni učenici nastavljaju i ove školske godine sa svojim humanitarnim akcijama. Iako su svoje djelovanje nazvali mala djela ljubavi, njihova su djela velika, važna i poticajna. Mala djela ljubavi pokazuju koliko su velika njihova dječja srca i koliko je ljubavi u njihovom razmišljanju o svijetu u kojem žive. I zato, dragi učenici Područne škole Bašanija, ostanite tako veliki u malim djelima ljubavi i sigurno ćete ohrabriti i druge da djeluju s vama!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Svjetski dan osoba s Down sindromom = Dan šarenih čarapa

Svatko bi se od nas mogao prisjetiti poneke situacije kad smo izgubili čarapu pa smo u nedostatku one prave obuli različite, a 21. ožujka različite čarape možemo nositi i namjerno. Zašto? Zato što 21. ožujka, prvog dana proljeća, obilježavamo Svjetski dan osoba s Down sindromom, a upravo nošenjem šarenih čarapa želimo svima poručiti da poštujemo prava osoba s Down sindromom te da se za njih brinemo i razumijemo ih.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Charlotte Covill, Mary Charrington, Paul Shipton
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik, Martina Kolar Billege