Mala djela ljubavi | Profil Klett

28. listopad 2018.

Mala djela ljubavi

Autor: Maja Jelić Kolar

U travnju prošle godine poseban je događaj potaknuo učiteljicu Marinu Sarić i njezine učenike prvog i trećeg razreda Područne škole Bašanija na humanitarno djelovanje. 

Poziv i humanitarna akcija koju je potaknuo prof. Tonći Maleš okupio je 70 osnovnih škola koje su prikupljale novac za kupnju jednog posebnog autobusa. Riječ je o autobusu za djecu koja žive u sirotištu Mali dom u dalekoj Keniji. Koliko su se sretno i spremno uključili ističe i učiteljica Marina: Riječ je o djeci koja ne idu na izlete i natjecanja. Djeci kojima je sasvim malo dovoljno za cjelodnevni osmijeh na licu. Tako smo se i mi rado odazvali. Tada nas je bilo samo 5 u razredu, ali to nas nije spriječilo da i mi damo svoj doprinos. Bili smo jako sretni što su se potrebni novci u vrlo kratkom vremenu prikupili i što je akcija uspjela. Iako je kraj školske godine bio blizu, malobrojna, ali brižna skupina iz Područne škole Bašanija odlučila je nastaviti s humanitarnim djelovanjem i iduće školske godine.  

Nova školska godina donijela je nove osmjehe i nove učenike. Na prvom roditeljskom sastanku učiteljica i roditelji razgovarali su o načinima na koje bi zajedno mogli činiti mala djela ljubavi. Iako je riječ o samo deset učenika, odlučili su zajedno pokazati da i mala skupina može činiti velike stvari. Pogledali su film Generacija nade i upoznali se s radom udruge Marijini obroci. Osnovna zadaća i vizija te udruge je osigurati topli obrok u školama diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba. Dovoljno je 140 kuna godišnje da bi jedno dijete imalo obrok u školi. Nismo mogli ostati ravnodušni i sve nas je pogodila činjenica da postoje djeca u svijetu koja jedu samo jedan obrok na dan i to u školi., istaknula je učiteljica Marina. Kako bi prikupili novac, ispekli su kolače i organizirali akciju prodavanja, a uz to su i skupljali plastične boce i odnijeli ih u najbliži trgovački centar. Sav novac koji prikupe tijekom školske godine prosljeđuju za Marijine obroke.

 

Njihova djela ljubavi dotakla su i djecu u Vukovaru. Ususret Božiću, roditelji učenika izdvojili su 30 kuna s kojima su kupili slatkiše i napravili prigodne paketiće koje su poslali u socijalnu samoposlugu u Vukovaru. Budući da su akcije bile uspješne i da su se učenici pritom i lijepo družili, razgovarali i poticali jedni druge na dobra djela, dosjetili su se djece koja moraju boraviti u bolnici. Osmislili su novu akciju i izradili podloške za čaj s porukama podrške i ohrabrenja za djecu u bolnici u Puli. Učenici su bili zaista sretni kad im je glavna sestra poslala zahvalu i pokazala svoje oduševljenje njihovim radovima.

Učiteljica Marina Sarić i njeni učenici nastavljaju i ove školske godine sa svojim humanitarnim akcijama. Iako su svoje djelovanje nazvali mala djela ljubavi, njihova su djela velika, važna i poticajna. Mala djela ljubavi pokazuju koliko su velika njihova dječja srca i koliko je ljubavi u njihovom razmišljanju o svijetu u kojem žive. I zato, dragi učenici Područne škole Bašanija, ostanite tako veliki u malim djelima ljubavi i sigurno ćete ohrabriti i druge da djeluju s vama!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vrijednosti tradicijskih igara u školi

 

U ranoj dječjoj dobi igra zauzima važno mjesto u formiranju stavova, prilagođavanju okolini, razvijanju socijalnih i komunikacijskih vještina. Igra  razvija maštu, kreativnost i koordinaciju pokreta. Niti jedan prijedlog aktivnosti ne izaziva toliki žar u očima djece kao poziv na igru i igranje.

 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik, Martina Kolar Billege