Prijedlog aktivnosti i zadataka za dodatnu nastavu kemije po projektu Miris knjige, Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića, Đakovo

08. studeni 2016.

Miris knjige, Mjesec knjige

avatar
Autor: Gordana Ljubej

Unatoč suvremenom dobu u kojem se sve više tiskane knjige zamjenjuju digitalnim inačicama, činjenica je da one do danas nisu uspjele zamijeniti knjigu kao takvu u svojem tradicionalnom obliku. 

Živimo u doba digitalne tehnologije, ali većina ljudi zasigurno u svojim domovima ima policu s knjigama na koju je ponosna. Bili domaćin ili gost, često volimo istraživati police s knjigama. U tom šarolikom izboru nagonski uzimamo u ruke knjigu koja nam „zapinje za oko“ – pažnju nam privlače korice koje krase različiti detalji od metala, plastike, baršuna, korice ispisane zlatnim slovima, knjiga tiskana na recikliranom papiru, ili neka vrlo posebna stara knjiga s nagriženim rubovima stranica…

 

Čitajući otkrivamo nove i maštovite sadržaje, ali i nove mirise koji pridonose užitku čitanja gotovo kao i sam doživljaj čitanja. Znatiželjan čovjek bi se zapitao zašto je tome tako, jer knjige su knjige, zar ne? No, svaka knjiga ima određen miris koji zajedno s drugim knjigama stvara mješavinu različitih mirisa. Tako listajući knjige osjećamo različite mirise: miris prošlog vremena, miris suhe trave, miris plijesni, miris vanilije, miris badema, miris ljepila, miris nafte i druge, možda baš i ne previše ugodne mirise. Ti mirisi nas vraćaju u neka prošla vremena; trenutak kada smo kupili knjigu, posudili ju u knjižnici, darovali.

 

Tik objavljena knjiga „ugodno“ miriši na nešto novo što tek treba istražiti, želju za novim znanjem, zove na istraživanje. S vremenom miris knjige se mijenja. Knjiga poprima mirise po kojima pamtimo neke događaje, čuvamo sjećanja na drage osobe.
Zašto smo se odlučili za ovaj projekt?

               

Čitajući dnevni tisak naišli smo na zanimljiv članak naslova Miris knjigeotkriveni tajni kemijski spojevi. (Jutarnji list,  5. lipnja 2014. godine, autorica Đenada Kučković). Analizirajući članak mladi kemičari naše škole dobili su ideju da istraže svojstva i uporabu spojeva koji su navedeni u tekstu. Postavili smo istraživačko pitanje: Kako nastaje miris starih i novih knjiga? U našem istraživanju pomogao nam je navedeni članak u kojem autorica opisuje zasluge britanskog profesora kemije koji je istražio mirise knjiga.

Miris knjige rezultat je mješavine različitih hlapljivih organskih spojeva (alkoholi, ketoni, aldehidi, terpeni) od kojih je izazov izdvojiti najvažnije spojeve koji stvaraju taj miris. U mjesecu Hrvatske knjige, provedite istraživački mini-projekt iz kemije s vašim učenicima i otkrijte najvažnije "krivce" koji daju miris novim i starim knjigama. 

 

U radu vam mogu pomoći i sljedeći izvori:

1. Miris novih i starih knjiga, PDF dokument

2. Zadaci za provjeravanje prirodoslovne pismenosti, PDF dokument

3. Guardian.com

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

ODRAZ - projekt o vodi

Polazeći od spoznaje da je voda izvor života, radom triju učiteljica i njihovih učenika nastao je projekt o vodi ODRAZ. Izdvojene aktualne teme: voda u prirodi, važnost vode za život ljudi, fizikalna i kemijska svojstva vode, zaštita vode u prirodi, imale su cilj osvijestiti učenike o važnosti vode za zdravlje čovijeka te racionalnoj potrošnji pitke vode. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Roko Vladušić, Miroslav Pernar, Sanda Šimičić
udzbenik
Roko Vladušić, Sanda Šimičić, Miroslav Pernar
udzbenik
Đurđa Kocijan, Roko Vladušić
udzbenik
Elvira Kovač-Andrić, Ana Lopac Groš, Nikolina Štiglić