Nađite vrijeme za čitanje – to je put k uspjehu | Profil Klett

20. svibanj 2021.

Nađite vrijeme za čitanje – to je put k uspjehu

avatar
Autor: Rutva Primorac

Čitanje knjiga najveličanstveniji je način za provesti slobodno vrijeme koji je čovječanstvo dosad izumilo.

– W. Szymborska

Čitanje je posebno iskustvo koje nas odvodi u neke druge svjetove... To je najčešće navika najuspješnijih ljudi današnjice. Siguran način da svaki roditelj svoje dijete usmjeri na put koji mu povećava šanse za uspjehom u današnjem svijetu jest da dijete zavoli čitati i učiti.                       

Usaditi ljubav prema čitanju započinje u domu svakog djeteta u kojem roditelj ima ključnu ulogu.                                                                                                                                                       

Čitanje djetetu aktivnost je u kojoj može sudjelovati bilo koji od članova obitelji, a donosi brojne prednosti za njegov daljnji razvoj. Kako bi potakli učenike na čitanje, razvijanje kreativnosti, komunikacijskih vještina, vokabulara te kritičkog mišljenja učiteljice Željka Ćaleta Car i Sanja Celić od početka nastavne godine s učenicima 1. a razreda Katoličke osnovne škole iz Šibenika provode razredni projekt Razredna naprtnjača. IZZI torba, kako je učenici od milja zovu, svaki tjedan boravi u domu nekog od učenika. Naprtnjača sadrži knjige različitih sadržaja koji mogu zadovoljiti sve članove obitelji.

Roditelji, braća i sestre zajedno s prvašićima čitaju knjige, prepričavaju, kreativno se izražavaju te opisuju svoje dojmove. Zadatak roditelja je pisati dnevnik čitanja i izraziti mišljenje o „gostu“ – razrednoj naprtnjači u njihovom domu. Naprtnjača IZZI izazvala je veliko oduševljenje kod učenika prvog razreda koji tek ulaze u svijet čitanja, razvijaju vještine čitanja te kako se odnositi prema knjigama. Kako bi, uz IZZI naprtnjaču, dodatno pobudili interes za čitanje, izražavanje, doživljavanje, maštanje i vrednovanje književnih djela, učenici aktivno sudjeluju i u eTwinning projektima „Uz čitanje riječi rastu“ i „The beauty of reading“.

Povratne informacije učenika i roditelja koji su čitali iz razredne naprtnjače su jako pozitivne i poticajne za druge. Roditelji su isticali da djeca aktivnije slušaju dok nisu bili samostalni čitači, razvijaju osjećaj za jezik, komunikacijske vještine, empatiju kao i vlastito mišljenje.

Naša razredna naprtnjača putuje i dalje, a mi se trudimo čitanje provoditi na zabavan i poticajan način jer je jedan od najboljih darova koje možemo pokloniti svojim učenicima upravo – ljubav prema čitanju!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Čudo japanskoga školskog sustava

Koliko vam vremena treba da pomnožite 21 puta 13? Jedna minuta, vjerojatno. A koliko za 123 puta 321? Više od minute, sigurno. Međutim japanska su djeca sposobna to riješiti u trenutku, pomoću nekoliko redaka. Svako dijete to može čak i petogodišnje. Oni ne uče brojeve napamet. Umjesto toga, crtaju i igraju se.

Pitate se kako je to moguće.

Moguće je zato što se nastava u toj zemlji usmjerava na kvalitetu poučavanja, a ne na kvantitetu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Marina Gabelica, Renata Gredelj
udzbenik
Darko Cindrić, Sanja Polak
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov