Obilježili smo Svjetski dan pizze | Profil Klett

16. veljača 2024.

Obilježili smo Svjetski dan pizze

avatar
Autor: Barbara Sović

Učenici Osnovne škole August Cesarec u Ivankovu, 9. veljače obilježili su Svjetski dan pizze.

 

Projektni dan

 

Iako je poznato da većina učenika uživa u konzumaciji ove prehrambene namirnice, pitanje je koliko su upoznati sa samom poviješću pizze, vrstama i svim zanimljivostima o toj vrlo primamljivoj i popularnoj poslastici.

 

Vođene time, nastavnice Ivana Kozić i Dijana Penava osmisle su obilježavanje Svjetskoga dana pizze i povodom toga organizirale projektni dan. Pri tome naglašavaju kako im je u tome uveliko pomogla školska kuhinja, odnosno kuhar i dvije kuharice, koji su jelovnik prilagodili projektu na veliko oduševljenje svih učenika. Hvala im na tome!

 

Učenici sedmoga razreda pripremili su plakate i istraživačke radove u sklopu nastave kemije. Školski sat prije odmora kada objeduju užinu, učenici sedmih razreda obišli su sve učenike škole i predstavili svoje istraživačke radove te ih upoznali s većini nepoznatim činjenicama o pizzi.

Slika 1. Predstavljanje istraživačkih radova

 

Na satu engleskoga jezika učenici su pretraživali literaturu na engleskome jeziku i saznali zanimljive činjenice o pizzi. Pri tome su otkrili:

 

  • Najskuplja pizza košta 12 000 dolara.
  • Pizza je bila dostavljena i u svemir. Prva dostava pizze na “Međunarodnu svemirsku stanicu”  dogodila se 2001. godine, kada je lanac brze hrane “Pizza Hut” poslao pizzu u svemir u sklopu marketinške kampanje koju su platili preko milijun dolara.
  • Astronaut Yuri Usachov imao je čast biti prvi svemirski posjetitelj koji je kušao pizzu izvan planeta Zemlje.
  • Najviše pizze pojede se subotom.
  • Naziv pizza potječe od riječi "picea" i "piza", što predstavlja nazive za niske pogače kruha.
  • Svake godine u svijetu se proda više od 5 milijardi pizza.
  • Najveća pizza u svijetu nastala je 1990. godine u Johannesburgu. Bilo je potrebno 500 kg brašna, 800 kg sira i 900 kg umaka od rajčice, a širina je iznosila 37,4 metra.

 

O navedenom su izradili i plakate na engleskom jeziku, vježbajući tako čitanje s razumijevanjem i pisanje.

Slika 2. Plakat na engleskom jeziku

Tijekom proučavanja literature o povijesti pizze, učenici su došli do podatka da su se lepinje s dodatcima jele još u starom Egiptu, a konzumirali su ih i Rimljani i Grci.

 

Rodno mjesto današnje pizze je regija Campania u jugozapadnoj Italiji (u kojoj se nalazi grad Napulj). U početku je pizza bila jelo siromašnije populacije koje se pravilo s tijestom, sirom, rajčicom i ostatcima hrane od ručka. Prije ujedinjenja Italije, grad Napulj imao je mnogo siromašnih radnika, a njima je bilo potrebno jelo koje je jednostavno, brzo za pripremu i ukusno.

Slika 3. Plakat na engleskom jeziku

 

Kako je nastala najpoznatija pizza – Margherita?

 

1889. godine, kralj Umberto i kraljica Margeritha posjetili su Napulj. Njima u čast tada najpoznatiji napuljski pekar pizza, don Raffaele Esposito i njegova supruga donna Rosa, napravili novu pizzu. Nadjev je bio obojen u skladu s talijanskom zastavom. Pizza je, naime, imala tri prevladavajuće boje: crvenu od rajčice, bijelu od sira i zelenu od svježeg bosiljka.

 

Osim o prošlosti i nastanku pizze, učenici su se upoznali i s vrstama pizze, raznim receptima, i načinima pripremanja. Primjerice, u Americi na pizzu stavljaju ananas, a tijesto za francusku pizzu stoji sedam dana kako bi bilo što mekše.

 

Pizzu se često povezuje s nezdravom hranom. Međutim, pizza može biti i primjer zdravog obroka. Kroz konzumaciju ove namirnice, učenici mogu uživati u namirnici koju inače ne bi pojeli, ali u društvu svojih vršnjaka ona postaje najukusniji obrok.

 

Do sljedećeg Svjetskog dana pizze uživajmo u  njoj s razlogom, ali umjereno.

 

Članak priredile:

 

Dijana Penava, prof. biologije i kemije

Ivana Kozić, prof. eng. jezika i povijesti

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Esther Geva , Gloria Ramírez
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer