Obilježili smo Svjetski dan pizze | Profil Klett

16. veljača 2024.

Obilježili smo Svjetski dan pizze

avatar
Autor: Barbara Sović

Učenici Osnovne škole August Cesarec u Ivankovu, 9. veljače obilježili su Svjetski dan pizze.

 

Projektni dan

 

Iako je poznato da većina učenika uživa u konzumaciji ove prehrambene namirnice, pitanje je koliko su upoznati sa samom poviješću pizze, vrstama i svim zanimljivostima o toj vrlo primamljivoj i popularnoj poslastici.

 

Vođene time, nastavnice Ivana Kozić i Dijana Penava osmisle su obilježavanje Svjetskoga dana pizze i povodom toga organizirale projektni dan. Pri tome naglašavaju kako im je u tome uveliko pomogla školska kuhinja, odnosno kuhar i dvije kuharice, koji su jelovnik prilagodili projektu na veliko oduševljenje svih učenika. Hvala im na tome!

 

Učenici sedmoga razreda pripremili su plakate i istraživačke radove u sklopu nastave kemije. Školski sat prije odmora kada objeduju užinu, učenici sedmih razreda obišli su sve učenike škole i predstavili svoje istraživačke radove te ih upoznali s većini nepoznatim činjenicama o pizzi.

Slika 1. Predstavljanje istraživačkih radova

 

Na satu engleskoga jezika učenici su pretraživali literaturu na engleskome jeziku i saznali zanimljive činjenice o pizzi. Pri tome su otkrili:

 

  • Najskuplja pizza košta 12 000 dolara.
  • Pizza je bila dostavljena i u svemir. Prva dostava pizze na “Međunarodnu svemirsku stanicu”  dogodila se 2001. godine, kada je lanac brze hrane “Pizza Hut” poslao pizzu u svemir u sklopu marketinške kampanje koju su platili preko milijun dolara.
  • Astronaut Yuri Usachov imao je čast biti prvi svemirski posjetitelj koji je kušao pizzu izvan planeta Zemlje.
  • Najviše pizze pojede se subotom.
  • Naziv pizza potječe od riječi "picea" i "piza", što predstavlja nazive za niske pogače kruha.
  • Svake godine u svijetu se proda više od 5 milijardi pizza.
  • Najveća pizza u svijetu nastala je 1990. godine u Johannesburgu. Bilo je potrebno 500 kg brašna, 800 kg sira i 900 kg umaka od rajčice, a širina je iznosila 37,4 metra.

 

O navedenom su izradili i plakate na engleskom jeziku, vježbajući tako čitanje s razumijevanjem i pisanje.

Slika 2. Plakat na engleskom jeziku

Tijekom proučavanja literature o povijesti pizze, učenici su došli do podatka da su se lepinje s dodatcima jele još u starom Egiptu, a konzumirali su ih i Rimljani i Grci.

 

Rodno mjesto današnje pizze je regija Campania u jugozapadnoj Italiji (u kojoj se nalazi grad Napulj). U početku je pizza bila jelo siromašnije populacije koje se pravilo s tijestom, sirom, rajčicom i ostatcima hrane od ručka. Prije ujedinjenja Italije, grad Napulj imao je mnogo siromašnih radnika, a njima je bilo potrebno jelo koje je jednostavno, brzo za pripremu i ukusno.

Slika 3. Plakat na engleskom jeziku

 

Kako je nastala najpoznatija pizza – Margherita?

 

1889. godine, kralj Umberto i kraljica Margeritha posjetili su Napulj. Njima u čast tada najpoznatiji napuljski pekar pizza, don Raffaele Esposito i njegova supruga donna Rosa, napravili novu pizzu. Nadjev je bio obojen u skladu s talijanskom zastavom. Pizza je, naime, imala tri prevladavajuće boje: crvenu od rajčice, bijelu od sira i zelenu od svježeg bosiljka.

 

Osim o prošlosti i nastanku pizze, učenici su se upoznali i s vrstama pizze, raznim receptima, i načinima pripremanja. Primjerice, u Americi na pizzu stavljaju ananas, a tijesto za francusku pizzu stoji sedam dana kako bi bilo što mekše.

 

Pizzu se često povezuje s nezdravom hranom. Međutim, pizza može biti i primjer zdravog obroka. Kroz konzumaciju ove namirnice, učenici mogu uživati u namirnici koju inače ne bi pojeli, ali u društvu svojih vršnjaka ona postaje najukusniji obrok.

 

Do sljedećeg Svjetskog dana pizze uživajmo u  njoj s razlogom, ali umjereno.

 

Članak priredile:

 

Dijana Penava, prof. biologije i kemije

Ivana Kozić, prof. eng. jezika i povijesti

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sarah Phillips, Paul Shipton
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer