Obilježili smo Svjetski dan tla | Profil Klett

28. prosinac 2023.

Obilježili smo Svjetski dan tla

avatar
Autor: Barbara Sović

Svjetski dan tla obilježava se 5. prosinca. Učenici šestoga razreda Osnovne škole „August Cesarec“ iz Ivankova obilježili su ovaj eko-datum kroz nastavu prirode i sata razrednika.

 

Zašto su odlučili obilježiti Svjetski dan tla?

 

Tlo, voda i zrak komponente su bez kojih nije moguć život i održavanje života na Zemlji. Učenici tlo povezuju sa sadnjom i uzgojem biljaka, bez vode biljke neće rasti, a rastom biljaka kvaliteta je zraka bolja. Aktivnost obilježavanja dana započela je tjedan dana ranije, na satu prirode.

 

Učenici su s nastavnicom prirode razgovarali o djelovanju čovjeka na okoliš. Kroz razgovor, učenici su istaknuli nekoliko istraživačkih pitanja na koja su željeli saznati odgovore. Što sve uzrokuje onečišćenje tla, kako se voda onečišćuje te što utječe na zagađenje zraka bili su interesi učenikova istraživanja.

 

Dolaskom na sljedeći sat, svaki učenik prikazao je svoj rad pred razredom u obliku ilustriranog plakata s puno zanimljivih i novih informacija. 

Slika 1. Učenički radovi

Učenici su istaknuli podatak da se više od 95 % hrane proizvodi na kopnu, a proces proizvodnje ovisi o tlu i vodi. O vodi ovisi i apsorpcija hranjivih tvari u biljkama. Međutim, saznali su da erozija i zbijanje tla sprječava zadržavanje vode, što dovodi do uzročno-posljedične veze, a to je smanjenje dostupnosti vode za biljke i organizme.

 

Učenici su na plakatima istaknuli i korištenje kemijskih sredstava za tretiranje biljaka i njihov negativan utjecaj na vodu, ali i zrak.

 

Puno zanimljivih i novih informacija učenici su saznali kroz predstavljanje radova. Svoje radove izložili su u učionici biologije i kemije kako bi ih i drugi učenici škole mogli pročitati i saznati nešto novo.

 

Učenici su uz pomoć nastavnice engleskoga jezika istraživali sadržaje na stranim internetskim stranicama i prevodili ih te na taj način plakate obogatili najnovijim podacima. Plakate su tematski ilustrirali kako bi privukli i zainteresirali druge učenike za čitanje.

Osim toga, učenici su napisali i poruke na koji način oni mogu djelovati kao pojedinci i kako potaknuti obitelj i prijatelje da i oni djeluju.

Slika 2. Poruke učenika

 

 

Učenici su pogledali edukativan video:

( WORLD SOIL DAY: https://www.youtube.com/watch?v=4kzmAfou9G4) kojega su s nastavnicom prokomentirali.

U školskom vrtu uzeli su uzorak zemlje i ispitivali pH vrijednost tla školskog vrta. Koristili su pribor iz kutije za nastavu prirode.

Obilježavanje Svjetskog dana tla završili smo s digitalnim IZZI sadržajem „Promjene u prirodi koje uzrokuje čovjek“. Za kraj su odigrali kviz uz pomoć kojega su ponovili sve najvažnije i najnovije informacije.

 

Zaključili su da tlo moramo čuvati jer nas ono hrani i indirektno omogućuje disanje. Svoje znanje odlučili su prenijeti roditeljima i već od danas početi djelovati.

 

Članak priredile:

 

Dijana Penava, prof. biologije i kemije

Ivana Kozić, prof. eng. jezika i povijesti

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović