Opažam, oblikujem | Profil Klett

Opažam, oblikujem

Opažam, oblikujem

Udžbenički komplet za nastavu likovne kulture u osnovnoj školi

Udžbenički komplet OPAŽAM, OBLIKUJEM svojim konceptom učitelju omogućuje slobodno kreiranje nastave, a učeniku je polazište za istraživanje i izražavanje umjetnosti općenito. Pri oblikovanju udžbenika i digitalnih sadržaja misao vodilja je bila u učeniku probuditi zanimanje za likovnu i vizualnu umjetnost s pomoću primjera iz njihove svakodnevice i okruženja. Pomno odabrana djela svjetskih i hrvatskih renomiranih umjetnika, zanimljivi vizualni primjeri i pitanja učenika potiču na OPAŽANJE I OBLIKOVANJE.

Udžbenički komplet

Opažam, oblikujem 5 - udžbenik

Udžbenik OPAŽAM, OBLIKUJEM 5 prepoznat je po kvaliteti na međunarodnom natjecanju BELMA na kojem je dobio specijalnu nagradu žirija.
U temama proučavamo nekoliko važnih životnih područja: odnosi, identitet, zdravlje, održivi razvoj, građanski odgoj, poduzetništvo i sl. Učenike potičemo da na primjerima iz daleke i nedavne prošlosti propituju lokalna i globalna pitanja, razumiju stilske značajke i uvažavaju kulturne raznolikosti.

Prolistaj

Opažam, oblikujem 5 - IZZI digitalni obrazovni sadržaj

Danas je život nezamisliv bez digitalne tehnologije. Računalima i mobitelima sve se više koristimo u svakodnevnome životu. U digitalnim obrazovnim sadržajima učenike pozivamo na proučavanje i istraživanje interaktivnih zadatka, filmova i videoprezentacija kojima mogu dodatno proširiti svoje znanje o likovnoj i vizualnoj umjetnosti, upoznati se s likovnim tehnikama i novim medijima te pronaći ideje za vlastito likovno izražavanje.

Prolistaj

Opažam, oblikujem 5 - priručnik

Učenici istražuju i izražavaju se tijekom nastave likovne kulture. U priručniku smo vam pripremili pedagošku dokumentaciju u kojoj predstavljamo svoju viziju rada. Osmislili smo tijek nastavnog sata u kojem spajamo teme i vizualni jezik. U prijedlozima priprema ujedno nudimo i mogućnost nadogradnje kako biste nastavni sat oblikovali prema svojim željama i potrebama. 

Prolistaj

Likovna mapa 5-6

Likovna mapa za velika djela.
Istraži

Učitelji prepoznaju kvalitetu nastavničkog kompleta jer:

 • vrhunski je metodički osmišljen
 • omogućava slobodu kreiranja nastave
 • učenike potiče na vizualno istraživanje i promišljanje o umjetnosti, a zatim daje i prijedloge za likovno i vizualno izražavanje
 • na jednostavan i zanimljiv način pomiruje dosadašnji pristup reproduciranja informacija stručnog znanja s primjenom stručnog znanja u životu
 • vizualna umjetnost izvrsno je povezana sa svakodnevnim životom
 • u potpunosti ne zadaje i određuje nego učiteljima nudi mogućnost vlastite kreativnosti u osmišljavanju nastavnog procesa pomoću kombiniranja
 • primjena digitalnih obrazovnih sadržaja izaziva radost i fokusiranost svih učenika u razredu
 • metodički kutak sadrži listiće za vrednovanje i samovrednovanje.

Učenici vole Opažam, oblikujem jer:

 • obuhvaća suvremene teme koje su im zanimljive
 • omogućava istraživanje likovne i vizualne umjetnosti na primjerima iz svakodnevice
 • potencira se njihov aktivni pristup, što stvara samopouzdanije i samostalnije učenike
 • je pregledan pa s lakoćom usvajaju nove sadržaje 
 • učenici koji žele znati više pronalaze zanimljive sadržaje
 • je vizualno zanimljiv, bogat vizualnim primjerima i reprodukcijama djela renomiranih umjetnika 
 • potiče kreativnost i potrebu za likovnim izražavanjem
 • omogućuje razvoj osobnog odnosa prema vlastitom i tuđem djelovanju.

Roditelji

 • je udžbenik pregledan, bogat vizualnim primjerima, ali ne preopterećen tekstom
 • otkrivaju prisutnost likovne i vizualne umjetnosti preko 1. dijela udžbenika UMJETNOST I SVAKODNEVICA
 • likovno izražavanje omogućuje cjelovit razvoj djeteta
 • djeca uživaju u likovnom izražavanju, sadržaji u udžbeniku i digitalnim sadržajima služe im kao poticaj i nadahnuće.

Likovna kultura - na daljinu, a tako IZZI

U okolnostima u kojima komuniciramo, održavamo nastavu i učimo na daljinu ne bismo trebali zapostaviti ni umjetničke predmete. Učiteljica Sanja Gjurčević iz OŠ Julija Klovića u Zagrebu i njena kolegica Ivana Švragulja iz OŠ Mate Lovraka, Petrinja, podijelile su s nama svoje pripreme za nastavne sate Likovne kulture upotpunjene IZZI sadržajima koje vam mogu biti od pomoći.

Pročitaj

Stvaranje ili devastiranje

U gradovima primjećujemo sve više grafita, zidnih slika poznatih i manje poznatih umjetnika. Street art ili ulična umjetnost vrsta je umjetnosti koja je dostupna svakom čovjeku. Zidove starih zgrada koje su često u visokoj fazi propadanja umjetnici barem na neko vrijeme obnove i tako svim građanima omogućavaju uživanje u umjetnosti.

Pročitaj

Slika, pokret, zvuk i riječ u nastavi

Kad sam se zapitala kako bih s učenicima odradila ovu temu iz kurikuluma Likovne kulture, nametnula mi se glazba kao snažan medij koji ujedinjuje sve navedene pojmove. Temu sam obradila u tri podteme - Boje zvuka, Nacrtaj mi priču i Ples instrumenata - te za svaku odvojila jedan dvosat, zajedno šest nastavnih sati.

Pročitaj
Webinar 

Opažam, oblikujem - od ideje do realizacije

I zadnji udžbenik OPAŽAM, OBLIKUJEM 8 je spreman za učenike i učitelje! 

Pridružite nam se i saznajte koja nam je bila nit vodilja tijekom oblikovanja novog udžbenika i kako je uspješno realizirana u našem udžbeničkom kompletu!

Udžbenički komplet Opažam, oblikujem 8 se sastoji od udžbenika, digitalnih obrazovnih sadržaja, GIK-ova, priprema i ostalih radnih materijala koji vam pomažu u provođenju nastavnog procesa.

Martina Kosec

I zadnji udžbenik OPAŽAM, OBLIKUJEM 8 je spreman za učenike i učitelje! Udžbenički komplet Opažam, oblikujem 8 se sastoji od udžbenika, digitalnih obrazovnih sadržaja, GIK-ova, priprema i ostalih radnih materijala koji vam pomažu u provođenju nastavnog procesa. Tijekom webinara zavirit ćemo u pripremljene materijale te ćemo objasniti kako ih koristiti.

Pogledaj snimku

Često postavljana pitanja

 • Je li IZZI besplatan?

  Registracija na IZZI te korištenje IZZI digitalnom platformom potpuno je besplatno za sve koji se njome žele koristiti. Mogućnost korištenja je neograničena.

 • Kako se prijaviti na IZZI?

  Za korištenje IZZI digitalnom platformom potrebna je registracija na našu mrežnu stranicu. Svi je mogu ostvariti prateći korake iz sljedeće poveznice: https://www.profil-klett.hr/user/register Nakon uspješne registracije i prijave, potrebno je posjetiti našu digitalnu platformu www.izzi.hr i na nju se prijaviti istim korisničkim podatcima koji su korišteni pri registraciji na www.profil-klett.hr (korisničko ime / adresa e-pošte, lozinka).

 • Pokušavam se prijaviti na IZZI, no ne prihvaća mi korisničko ime / lozinku.

  Ljubazno vas molimo da nam se javite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Stranica se neprekidno „vrti“ i ne mogu je otvoriti.

  Vjerojatno je riječ o trenutačno slabijoj internetskoj vezi ili pregledniku kojim se koristite. Savjetujemo da IZZI digitalnim sadržajima uvijek pristupate preko preglednika Chrome.

 • Kako otvoriti IZZI virtualni razred i pratiti uspješnost učenika?

  IZZI virtualni razred možete otvoriti slijedeći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=opR7EqCeR_0&t=199s U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • U izborniku za otvaranje razreda nema moje škole.

  Molimo vas da pokušate pronaći svoju školu drukčijim upisom njezina naziva. Primjerice, umjesto OŠ August Šenoa pokušajte upisivati Augusta Šenoe ili slično. Ako vaše škole i dalje nema na popisu, molimo vas da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Kako da se učenici pridruže IZZI razredu?

  Svi učenici mogu se pridružiti IZZI razredu prateći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=sTyRV07J6C0 U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Virtualna učionica pogrešno zbraja rezultate / ne vidim rezultate učenika.

  Ako se to događa dok učenik rješava zadatke preko aplikacije, za računalo ili mobitel, molimo vas da preuzmete zadnju inačicu IZZI sadržaja koje učenik rješava. Ako se to događa dok učenik rješava online, provjerite je li prijavljen ili je možda pristupio bez prijave u sustav. U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Gdje mogu pronaći vaše pripreme, planove i prezentacije?

  Možete ih pogledati na našoj mrežnoj stranici www.profil-klett.hr, u rubrici „za učitelje“ – repozitorij i metodički kutak. Ako su vam potrebni neki tiskani materijali, ljubazno vas molimo da ih potražite kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu.

 • Ne vidim sadržaje u metodičkom kutku.

  Potvrdite svoj status učitelja koristeći autentifikacijski sustav AAI@Edu.Hr ili nam se obratite na podrska@profil-klett.hr kako bismo vam dodijelili status nastavnika koji vam omogućuje pristup u metodički kutak.

 • Čuo sam / čula sam da ste svima omogućili besplatno preuzimanje priručnika za polaganje državne mature. Je li to istina i gdje ih mogu pronaći?

  Istina je. Priručnike za polaganje državne mature svi mogu pronaći i besplatno preuzeti na dnu stranice na sljedećoj poveznici: https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu.

 • Kako mogu dobiti kodove za WIR izdanja ili starija izdanja vaših udžbenika?

  Kodove za WIR izdanja ili starija izdanja možete potražiti kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu ili se obratiti našoj korisničkoj podršci na podrska@profil-klett.hr.

 • Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja o sadržajima vaših udžbenika i radnih materijala?

  Možete se obratiti našem stručnom predstavniku za vašu školu ili našem uredništvu na adresu e-pošte urednistvo@profil-klett.hr.

 • Kako se prijaviti na webinar?

  Na sljedećoj poveznici možete pratiti najave naših novih webinara: https://www.profil-klett.hr/edukacije Na webinar koji vas zanima možete se prijaviti tako da kliknete na naslov webinara, a zatim pri dnu otvorene stranice kliknete „prijavi se na webinar“. Uoči početka webinara na istoj će vam se poveznici u donjem desnom kutu pojaviti mogućnost ulaska u webinarsku sobu. Kliknite na „webinar“ i pričekajte ulaz. Potvrda o sudjelovanju na webinaru trebala bi stići na vašu e-adresu u roku od 24 sata.

 • Na e-adresu nisam dobila/dobio potvrdu o sudjelovanju na webinaru. Kako doći do nje?

  Možete je samostalno preuzeti s naše mrežne stranice. Na poveznici u nastavku potražite webinar kojem ste prisustvovali i kliknite na njega. Unutar fotografije webinara vidjet ćete mogućnost da preuzmete svoju potvrdu. Ako je ne vidite, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr. Održani webinari: https://www.profil-klett.hr/edukacije

 • Nisam mogao/mogla prisustvovati webinaru. Može li se pogledati snimka i gdje?

  Snimke naših webinara mogu se besplatno pogledati na našoj mrežnoj stranici. Na poveznici u nastavku potražite webinar koji ste propustili i pogledajte snimku kad god vam to odgovara: https://www.profil-klett.hr/edukacije