Oslikani zid u Korčuli | Profil Klett
Korčula_oslikani zid

Korčula, oslikani zid, OŠ Petra Kanavelića

17. studeni 2016.

Oslikani zid u Korčuli

Autor: Abel Brčić

Koncepcija, izvedba, tekst i fotografije: Abel Brčić, prof. likovne kulture, Osnovna škola Petra Kanavelića, Korčula

U dvorištu Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli nalazi se betonski potporni zid dužine 23 m i 2,30 cm visine. Površina sivog betona mamila je da ga „oživimo“ oslikavanjem. Tema podmorja, koju smo slikali za dva likovna natječaja, činila nam se zanimljivom. A oslikavanje motiva iz podmorja omogućilo nam je da koreliramo s prirodom odnosno biologijom u poznavanju bogatih i raznovrsnih stanovnika našeg podmorja, raznolike mogućnosti pružile su flora i fauna.
 

Korčula_oslikani zid
Oslikavanje zida, Korčula

Iskustva smo imali jer smo sudjelovali i pobijedili na dva nedavna likovna natječaja kojima je tema bila povezana s vodom, morem i podmorjem. Na Međunarodnom likovnom natječaju „Sprehodi pod morjem“ („Šetnja pod morem“) u Sloveniji učenik naše škole Karlo Škokić osvojio je 1. mjesto, a isto tako na likovnom natječaju u organizaciji Hrvatskih voda na temu „Vode“ u Zagrebu prošle godine naša učenica Paula Batinović osvojila je također 1. mjesto.
U radu smo se koristili knjigom autora naših sugrađana Damira Mušina i Miljenka Marukića „Život u Jadranu“, koja najprikladnije prikazuje ljepote podmorja te nam je dočarala boje podmorja, vrste riba i svih drugih organizama: školjki, puževa i glavonožaca koji žive u Jadranu.

Korčula_oslikani zid
Mentorska ruka

Kako je riječ o vanjskom prostoru, za rad smo koristili akrilne fasadne boje otporne na vremenske utjecaje. Naravno, zid nije bio idealno ravan te ga je trebalo prije oslikavanja pripremiti, izgletati neravnine, zakrpati rupe u betonu, pobrusiti i premazati podlogom za akrilne boje.
Sam pogled na zid, sada kada je završen, asocira na akvarij, a ugodno društvo promatračima čine hobotnica, sipe, lignje, razne vrste riba: zubaci, salpe, ušate, bilo u malim jatima ili samostalno, ugor, zatim morski konjic, spužve, ježinci, morske trave, alge, koralji… Bilo je i duhovitih komentara kako ovako oslikani zid asocira i mami na kupanje te ljeto duže traje.
 

Korčula_oslikani zid
Morski zid

Oslikani zid unio je vedrinu u dvorišni prostor, a već za Dan kruha i plodova zemlje, koji smo obilježili u dvorištu škole, doživio je svoju promociju. Tako je cijela škola i zajednica dobila veselu, vedru i vrlo zanimljivo oslikanu kulisu za svakodnevni život i aktivnosti, a sve je lakše uz notu optimizma kojim zid zrači.

Korčula, oslikani zid
Panoramska snimka zida, Korčula

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pojam o sebi

Četvrti trijenale autoportreta otvara se 5. rujna 2017. u 20 sati u Galeriji Prica, u Samoboru, a ostaje otvoren do 8. listopada 2017. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Krsnik, Pavičić
udzbenik
Jasminka Džapo, Jasna Tonšetić, Lela Zadražil
udzbenik
Banović, Dragobratović, Kletečki