Oslikani zid u Korčuli | Profil Klett
Korčula_oslikani zid

Korčula, oslikani zid, OŠ Petra Kanavelića

17. studeni 2016.

Oslikani zid u Korčuli

Autor: Abel Brčić

Koncepcija, izvedba, tekst i fotografije: Abel Brčić, prof. likovne kulture, Osnovna škola Petra Kanavelića, Korčula

U dvorištu Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli nalazi se betonski potporni zid dužine 23 m i 2,30 cm visine. Površina sivog betona mamila je da ga „oživimo“ oslikavanjem. Tema podmorja, koju smo slikali za dva likovna natječaja, činila nam se zanimljivom. A oslikavanje motiva iz podmorja omogućilo nam je da koreliramo s prirodom odnosno biologijom u poznavanju bogatih i raznovrsnih stanovnika našeg podmorja, raznolike mogućnosti pružile su flora i fauna.
 

Korčula_oslikani zid
Oslikavanje zida, Korčula

Iskustva smo imali jer smo sudjelovali i pobijedili na dva nedavna likovna natječaja kojima je tema bila povezana s vodom, morem i podmorjem. Na Međunarodnom likovnom natječaju „Sprehodi pod morjem“ („Šetnja pod morem“) u Sloveniji učenik naše škole Karlo Škokić osvojio je 1. mjesto, a isto tako na likovnom natječaju u organizaciji Hrvatskih voda na temu „Vode“ u Zagrebu prošle godine naša učenica Paula Batinović osvojila je također 1. mjesto.
U radu smo se koristili knjigom autora naših sugrađana Damira Mušina i Miljenka Marukića „Život u Jadranu“, koja najprikladnije prikazuje ljepote podmorja te nam je dočarala boje podmorja, vrste riba i svih drugih organizama: školjki, puževa i glavonožaca koji žive u Jadranu.

Korčula_oslikani zid
Mentorska ruka

Kako je riječ o vanjskom prostoru, za rad smo koristili akrilne fasadne boje otporne na vremenske utjecaje. Naravno, zid nije bio idealno ravan te ga je trebalo prije oslikavanja pripremiti, izgletati neravnine, zakrpati rupe u betonu, pobrusiti i premazati podlogom za akrilne boje.
Sam pogled na zid, sada kada je završen, asocira na akvarij, a ugodno društvo promatračima čine hobotnica, sipe, lignje, razne vrste riba: zubaci, salpe, ušate, bilo u malim jatima ili samostalno, ugor, zatim morski konjic, spužve, ježinci, morske trave, alge, koralji… Bilo je i duhovitih komentara kako ovako oslikani zid asocira i mami na kupanje te ljeto duže traje.
 

Korčula_oslikani zid
Morski zid

Oslikani zid unio je vedrinu u dvorišni prostor, a već za Dan kruha i plodova zemlje, koji smo obilježili u dvorištu škole, doživio je svoju promociju. Tako je cijela škola i zajednica dobila veselu, vedru i vrlo zanimljivo oslikanu kulisu za svakodnevni život i aktivnosti, a sve je lakše uz notu optimizma kojim zid zrači.

Korčula, oslikani zid
Panoramska snimka zida, Korčula

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Slika, pokret, zvuk i riječ u nastavi

Kad sam se zapitala kako bih s učenicima odradila ovu temu iz kurikuluma Likovne kulture, nametnula mi se glazba kao snažan medij koji ujedinjuje sve navedene pojmove. Temu sam obradila u tri podteme - Boje zvuka, Nacrtaj mi priču i Ples instrumenata - te za svaku odvojila jedan dvosat, zajedno šest nastavnih sati.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Škreblin, Sanja Basta, Maja Jelić Kolar
udzbenik
Banović, Petrač, Lopac Groš
udzbenik
Jasminka Džapo, Jasna Tonšetić, Lela Zadražil