Periodni sustav elemenata za učionicu kemije | Profil Klett

23. lipanj 2016.

Periodni sustav elemenata za učionicu kemije

avatar
Autor: Anita Terzić Šunjić

 

Periodni sustav elemenata (PSE) pomaže razumijevanju osnovnih kemijskih pojmova (atomska masa, protonski broj, element, elementarna tvar) i kao takav neizostavno je nastavno pomagalo u svakoj kemijskoj učionici i na ovitku udžbenika kemije.

 

Kada je krajem prosinca 2015. godine Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju verificirala četiri nova kemijska elementa, učenici vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića poželjeli su suvremeni periodni sustav elemenata za svoju učionicu kemije.

 

Istražujući tržište, nisu pronašli model periodnog sustava elemenata koji bi u potpunosti odgovarao njihovim zahtjevima i odobrenim financijskim sredstvima te su se stoga odvažili na samostalnu izradu. Na izbornoj nastavi kemije učenici su tijekom četiri nastavna sata vrijedno izrađivali karticu po karticu kemijskih elemenata suvremenoga periodnoga sustava elemenata koji je vrlo brzo poprimao željene dimenzije kako bi se vidio iz svih dijelova učionice.

 

Upute za rad

 

  • Simboli kemijskih elemenata (s relativnim atomskim masama i protonskim brojevima) isprintaju se na papir u boji (dva kemijska elementa na papir dimenzije A4).
  • Prijedlog fonta Times New Roman, veličina oznake simbola 320, veličina oznake Z i Ar 90. Naravno, PSE može sadržavati i više podataka, ovisno o potrebama učenika; primjerice imena kemijskih elemenata za učenike osnovnih škola.
  • Predlažu se papiri u boji kako bi učionica kemije bila veselija i šarenija.
  • Brojevi skupina i perioda ispisuju se na bijele papire (dva broja na papir dimenzije A4). Prijedlog fonta Calibri, veličina broja 300.
  • Pripremi se podloga; ljepljivom se trakom poveže devet bijelih hamer papira dimenzija 100 cm × 70 cm (B1). Konačna dimenzija periodnog sustava elemenata je 300 cm × 210 cm.
  • Papiri na kojima su ispisane oznake kemijskih elemenata i redni brojevi skupina i perioda pričvrste se na podlogu obostranom ljepljivom trakom.
  • Na središnji se dio, iznad d-bloka, zalijepi natpis „Periodni sustav elemenata“.
  • Električarskom izolir-trakom širine 19 mm oblijepe se simboli elemenata.
  • Periodni sustav elemenata pričvrsti se na zid čavlićima.
  • Ovisno o materijalnim mogućnostima, može se uokviriti aluminijskim ili drvenim kutnim letvicama. 

 

Naslov

Nastavnice kemije:

Melita Barić Tominac, prof. savjetnik
Maja Došen, prof.

 

Učenici:

1. Marko Barić
2. Laura Čorluka
3. Ivo Dučmelić
4. Karla Kelava
5. Kevin Matić
6. Mihael Šokčević

 

 

Dobro je znati da je cijena utrošenoga repromaterijala bila samo stotinjak kuna!

Nadamo se da će i učenici Vaše škole uživati u izradi svoga periodnog sustava elemenata!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kako geografija i drugi lokalni uvjeti utječu na kvalitetu zraka u svjetskim “megagradovima”

Jedan od najstarijih znanstvenih časopisa na svijetu Science AAAS, koji je utemeljio Thomas Edison davne 1880. godine, donosi novosti o istraživanju onečišćenosti zraka različitim plinovima izmjerenim iznad najvećih svjetskih metropola, o raznovrsnim uzrocima tih pojava među kojima je i geografski položaj gradova te o zabrinjavajućim posljedicama onečišćenja za ljudsko zdravlje. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Đurđa Kocijan, Maja Petković, Roko Vladušić
udzbenik
Albina Battistutti-Pecha, Željko Mrklić, Maja Petković, Nikolina Štiglić
udzbenik
Đurđa Kocijan, Roko Vladušić