OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica

274

Naša škola ima dodijeljen status Međunarodne eko škole i velik dio svog nastavnog plana i programa posvećuje ekologiji, također smo se prijavili na projekt Promikro te radimo sa učenicima šestih razreda sa mikrobitovima. Bilo bi odlično spojiti te dva nama jako zanimljiva područja. U sklopu projekta spojili bismo ekologiju, uklanjanje nedostataka školskog dvorišta, mikrobitove, zapažanje vremenskih promjena i uključivanje djece u aktivno istraživanje i povezivanje temperaturnih razlika, vlažnosti zraka i potrebama biljke za vodom te primjenu fizike u izračunavanju potrebne količine vode.
U postojećem školskom dvorištu nam nedostaje hlada te kao takvo nije prikladno za održavanje nastave na otvorenom u vrijeme ljetnih mjeseci. Na dvorištu bismo posadili stabla koja su autohtone Turopoljske vrste te bismo tako i održavali našu tradiciju i njegovali naše autohtone biljke.
U isto vrijeme bismo u posudu posadili ljekovitu biljku lavandu i za njezino zalijevanje koristili mikrobit. Učenici dodatne nastave iz biologije pratili bi vlažnost zraka i temperature te potrošnju vode za lavandu. Uzeći u obzir volumen posude u koju je posađena lavanda i potrošnju vode, učenici bi izračunali koliko je potrebno vode za optimalno zalijevanje drveća u školskom dvorištu. Učenici prvog razreda bili bi zaduženi za mjerenje vode potrošene za zalijevanje lavande pomoću mikrobita te bi zalijevali drveće u školskom dvorištu po izračunima učenika 6. i 7. razreda na dodatnoj nastavi biologije.
Ciljevi projekta su: uočiti poveznice i posljedice temperature i vlažnosti zraka na potrebu biljeke za vodom tj. na isušivanje tla, primijeniti uočene poveznice te primijeniti znanje iz fizike i biologije.

Dokumenti: 
Suzana Rauker
Maja Đuričić