Priroda i Biologija | Profil Klett

Priroda i Biologija

Priroda i Biologija

udžbenički komplet za nastavu prirode i biologije

Udžbenički komplet temelji se na prirodoznanstvenom pristupu i omogućuje izgradnju prirodoslovnih i bioloških koncepata te razvoj vještina i stavova koje će učenici moći primijeniti u svakodnevnom životu. Odabirom strategija aktivnog učenja učenike se uključuje u promatranje, analiziranje i istraživanje svijeta koji ih okružuje. Planirane aktivnosti prilagođene su učeničkoj dobi i interesima te su lako izvedive s pomoću udžbenika, radne bilježnice i pribora za istraživačku nastavu.

Udžbenički komplet

Udžbenik

Udžbenik Priroda 5 utemeljen je na znanstvenim, pedagoškim, didaktičko-metodičkim, tehničkim, etičkim i jezičnim zakonitostima te spoznajama o suvremenim metodama poučavanja i učenja.

Donosi motivirajuće, zanimljive i raznovrsne nastavne sadržaje te sadržava sve elemente potrebne za uspješno učenje. Sadržajem i strukturom omogućuje učenicima samostalno učenje i stjecanje različitih razina kompetencija, uz snažnu unutarpredmetnu i međupredmetnu korelaciju.

Za više sadržaja posjetite METODIČKI KUTAK i udžbenik s poveznicama PRIRODA 5.

Radna bilježnica

Radna bilježnica s materijalima za istraživačku nastavu izvrstan je obrazovni materijal za izgradnju prirodoslovnih kocepata.

Sadrži:

 • zadatke koji ispituju više razine znanja
 • praktične radove
 • istraživačke radove razrađene prema koracima znanstvene metodologije
 • kutiju s priborom kako bi učenici što uspješnije ostvarili postavljenje ishode.

Za kupnju radne bilježnice posjetite WEB SHOP, a njezina rješenja su dostupna u METODIČKOM KUTKU.

Priručnik

Priručnik za učitelje odlična je podrška u izvedbi nastave i izvor dodatnih ideja za rad.

Sadrži:

 • prijedlog godišnjega izvedbenog kurikuluma
 • tematsko planiranje prema godišnjem izvedbenom kurikulumu
 • raspored sadržaja po temama/podtemama (hodogram) prema izvedbenom godišnjem kurikulumu
 • prijedloge tematskih priprema u kojima su navedeni ishodi predmeta i međupredmetna očekivanja, prijedlozi vrednovanja te različite aktivnosti s radnim listićima za uspješno ostvarivanje ishoda
 • prijedloge kriterija vrednovanja i samovrednovanja.

Za više sadržaja posjetite METODIČKI KUTAK.

IZZI digitalni obrazovni sadržaji

IZZI digitalni udžbenik osmišljen je na način da ga je moguće primijeniti u svim etapama nastavnoga procesa, samostalno ili kao dopunu tekstnomu udžbeniku. Videozapisi, digitalni kvizovi te interaktivni objekti na učenicima primjeren način donose još jedan pogled na svijet prirodnih znanosti pobuđujući istraživačku strast i razvijanje prirodoslovne pismenosti.

Za više sadržaja posjetite IZZI digitalne obrazovne sadržaje.

Pisana provjera postignuća

Pisane provjere postignuća za svaku cjelinu- grupe A. i B. za redovne učenike te C. za učenike s teškoćama u učenju. Za više informacija obratite se stručnom savjetniku za vašu školu.

Radna bilježnica s dodatnim materijalima za pomoć učenicima pri učenju biologije

Radna bilježnica s dodatnim materijalima za pomoć učenicima pri učenju prirode u potpunosti prati koncept komplementarnoga udžbenika Priroda 5 te je obogaćen raznolikim dodatnim materijalima. Svaki je učenik poseban u svojim vještinama, znanjima, mogućnostima. Kako bi se svakomu učeniku omogućilo uspješno ostvarivanje ishoda, pripremljen je ovaj radni materijal.

Radna bilježnica dostupna je na WEB SHOPU.

Priroda 5

radna bilježnica iz prirode s materijalima za istraživačku nastavu
Istraži

Obnovljivi izvori energije

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja kao spomen na katastrofu u nuklearnoj elektrani u Černobilu koja se dogdila na ovaj datum. Želi se ukazati na nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora – vjetra, Sunca, vode, biomase, bioplina, geotermalnih izvora i sl.

Pročitaj

25. travnja – Dan molekule DNA

Možda ste nekad promatrali izgradnju kuće ili zgrade u svojoj okolini. Početna su točka arhitektonski nacrti u kojima je navedeno kako kuća/zgrada treba izgledati i od kojih je materijala potrebno izgraditi koji dio. Nakon toga započinje se s prikupljanjem materijala za rad te kreće sama izgradnja.
Pri gradnji pazi se da svaka prostorija izgledom i materijalima bude prilagođena zadaći koju će jednoga dana obavljati. Primjerice, kupaonica treba imati dobru izolaciju kako ne bi došlo do nakupljanja vlage, dnevna soba treba imati nekoliko prozora radi dnevnoga svjetla itd.

Pročitaj

Klimatske promjene: Budimo zreli, slušajmo znanstvenike!

Globalni pokret za borbu protiv klimatskih promjena opominje da je došlo vrijeme da se upozorenja znanstvenika ozbiljno shvate jer je u pitanju budućnost planeta. Pripremili smo za vas simulaciju efekta staklenika kako bismo osvijestili ozbiljnost klimatske krize. Provjerite u tekstu kako joj se samo zajedno možemo oduprijeti.

Pročitaj
Webinar 

Predstavljanje novih, odobrenih udžbeničkih kompleta i dodatnih materijala iz prirode, biologije i kemije

Predstavit ćemo vam bogatstvo materijala kako bismo još jednom potvrdili da imamo SVE što vam je potrebno za uspješnu izvedbu nastave tijekom cijele školske godine.

 

Za vrijeme webinara predstavit ćemo:

 • nove udžbenike
 • nove radne bilježnice
 • didaktičke kutije s priborom za istraživačku nastavu
 • radne udžbenike za učenike s teškoćama u učenju
 • IZZI digitalne sadržaje
 • metodičke priručnike

 

Zakoračite s Profil Klettom sigurno i opušteno u novu školsku godinu.

Ana Kodžoman, Anita Terzić Šunjić

Pogledaj snimku

Često postavljana pitanja

 • Je li IZZI besplatan?

  Registracija na IZZI te korištenje IZZI digitalnom platformom potpuno je besplatno za sve koji se njome žele koristiti. Mogućnost korištenja je neograničena.

 • Kako se prijaviti na IZZI?

  Za korištenje IZZI digitalnom platformom potrebna je registracija na našu mrežnu stranicu. Svi je mogu ostvariti prateći korake iz sljedeće poveznice: https://www.profil-klett.hr/user/register Nakon uspješne registracije i prijave, potrebno je posjetiti našu digitalnu platformu www.izzi.hr i na nju se prijaviti istim korisničkim podatcima koji su korišteni pri registraciji na www.profil-klett.hr (korisničko ime / adresa e-pošte, lozinka).

 • Pokušavam se prijaviti na IZZI, no ne prihvaća mi korisničko ime / lozinku.

  Ljubazno vas molimo da nam se javite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Stranica se neprekidno „vrti“ i ne mogu je otvoriti.

  Vjerojatno je riječ o trenutačno slabijoj internetskoj vezi ili pregledniku kojim se koristite. Savjetujemo da IZZI digitalnim sadržajima uvijek pristupate preko preglednika Chrome.

 • Kako otvoriti IZZI virtualni razred i pratiti uspješnost učenika?

  IZZI virtualni razred možete otvoriti slijedeći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=opR7EqCeR_0&t=199s U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • U izborniku za otvaranje razreda nema moje škole.

  Molimo vas da pokušate pronaći svoju školu drukčijim upisom njezina naziva. Primjerice, umjesto OŠ August Šenoa pokušajte upisivati Augusta Šenoe ili slično. Ako vaše škole i dalje nema na popisu, molimo vas da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Kako da se učenici pridruže IZZI razredu?

  Svi učenici mogu se pridružiti IZZI razredu prateći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=sTyRV07J6C0 U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Virtualna učionica pogrešno zbraja rezultate / ne vidim rezultate učenika.

  Ako se to događa dok učenik rješava zadatke preko aplikacije, za računalo ili mobitel, molimo vas da preuzmete zadnju inačicu IZZI sadržaja koje učenik rješava. Ako se to događa dok učenik rješava online, provjerite je li prijavljen ili je možda pristupio bez prijave u sustav. U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Gdje mogu pronaći vaše pripreme, planove i prezentacije?

  Možete ih pogledati na našoj mrežnoj stranici www.profil-klett.hr, u rubrici „za učitelje“ – repozitorij i metodički kutak. Ako su vam potrebni neki tiskani materijali, ljubazno vas molimo da ih potražite kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu.

 • Ne vidim sadržaje u metodičkom kutku.

  Potvrdite svoj status učitelja koristeći autentifikacijski sustav AAI@Edu.Hr ili nam se obratite na podrska@profil-klett.hr kako bismo vam dodijelili status nastavnika koji vam omogućuje pristup u metodički kutak.

 • Čuo sam / čula sam da ste svima omogućili besplatno preuzimanje priručnika za polaganje državne mature. Je li to istina i gdje ih mogu pronaći?

  Istina je. Priručnike za polaganje državne mature svi mogu pronaći i besplatno preuzeti na dnu stranice na sljedećoj poveznici: https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu.

 • Kako mogu dobiti kodove za WIR izdanja ili starija izdanja vaših udžbenika?

  Kodove za WIR izdanja ili starija izdanja možete potražiti kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu ili se obratiti našoj korisničkoj podršci na podrska@profil-klett.hr.

 • Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja o sadržajima vaših udžbenika i radnih materijala?

  Možete se obratiti našem stručnom predstavniku za vašu školu ili našem uredništvu na adresu e-pošte urednistvo@profil-klett.hr.

 • Kako se prijaviti na webinar?

  Na sljedećoj poveznici možete pratiti najave naših novih webinara: https://www.profil-klett.hr/edukacije Na webinar koji vas zanima možete se prijaviti tako da kliknete na naslov webinara, a zatim pri dnu otvorene stranice kliknete „prijavi se na webinar“. Uoči početka webinara na istoj će vam se poveznici u donjem desnom kutu pojaviti mogućnost ulaska u webinarsku sobu. Kliknite na „webinar“ i pričekajte ulaz. Potvrda o sudjelovanju na webinaru trebala bi stići na vašu e-adresu u roku od 24 sata.

 • Na e-adresu nisam dobila/dobio potvrdu o sudjelovanju na webinaru. Kako doći do nje?

  Možete je samostalno preuzeti s naše mrežne stranice. Na poveznici u nastavku potražite webinar kojem ste prisustvovali i kliknite na njega. Unutar fotografije webinara vidjet ćete mogućnost da preuzmete svoju potvrdu. Ako je ne vidite, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr. Održani webinari: https://www.profil-klett.hr/edukacije

 • Nisam mogao/mogla prisustvovati webinaru. Može li se pogledati snimka i gdje?

  Snimke naših webinara mogu se besplatno pogledati na našoj mrežnoj stranici. Na poveznici u nastavku potražite webinar koji ste propustili i pogledajte snimku kad god vam to odgovara: https://www.profil-klett.hr/edukacije