17. listopad 2018.

Projekt "Bakina kuhinja"

Autor: Uredništvo STEM područja

Projekt učenika OŠ Stjepana Radića, Metković
Voditeljice/voditelji projekta su učiteljice Nataša Jakišić, Antonela Markotić, Anđelka Medak, Maša Petrov, Ivana Sršen te učitelji Ante Leko i Tomislav Tomić
Trajanje: projektni tjedan

Projekt naziva "Bakina kuhinja" potiče razvijanje svijesti o važnosti očuvanja bogatstva domaćih proizvoda.
Pripremite sa svojim učenicima domaće proizvode od jabuka te tako na zabavan i edukativan način obilježite Svjetski dan jabuka
Upoznajte učenike s optimalnim uvjetima potrebnima za rast i razvoj jabuka, načinima njihova uzgoja, s osobitostima sorti jabuka, ali i važnosti njihove konzumacije za zdravlje.
Angažirajte ih da prikupe tradicionalne recepte te prema njima pripreme slastice od jabuka koje će se degustirati 20. listopada. Neka se školom taj dan osjete mirisi i okusi kakvi su se nekada širili iz bakine kuhinje. 
Sve aktivnosti koje izvedete sa svojim učenicima tijekom projektnog tjedna, možete fotografirati i snimati. Tijek i rezultati aktivnosti mogu se objaviti na mrežnoj stranici škole i/ili u lokalnim medijima. 
 

Prijedlozi tradicionalnih recepata iz "Bakine kuhinje"
1. Kompot od jabuka

Sastojci: 1 kg jabuka, 60 g šećera, 0,4 l vode, 60 g grožđica i 20 g badema.
Trajanje: 60 minuta.
Priprema: Ogulite jabuke, razrežite ih na osmine i izvadite sjemenke. Stavite ih u vodu zakiseljenu limunom kako ne bi potamnile. Zatim operite grožđice u vrućoj vodi i ocijedite ih. Grožđice, bademe i ocijeđene jabuke složite u staklenke. Skuhajte sirup od vode i šećera. Vrućim sirupom prelijte sastojke u staklenkama. Zatvorite staklenke i pasterizirajte ih 20 minuta na 75 °C.
Vrijednost proizvoda u kalorijama: 93 kcal
Rok trajanja proizvoda: 1 godina
Napomena: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

2. Džem od jabuka

Sastojci: 1 kg jabuka, 750 g šećera, 100 grožđica, 0,5 l vode, 5 žlica ruma.
Trajanje: 50 minuta.
Priprema: Oguljene i očišćene jabuke narežite na tanke kriške. Grožđice umočite u rum i ostavite ih dok ne nabubre. Kuhajte šećer i vodu dok nastala smjesa ne postane gusta. Zatim u nju dodajte jabuke i grožđice. Smjesu kuhajte dok jabuke ne postanu „staklaste“.  Prelijte vrući džem u staklenke i dobro ih zatvorite.
Vrijednost proizvoda u kalorijama: 189 kcal
Rok trajanja proizvoda: 1 godina
Napomena: čuvati na suhom i tamnom mjestu.
 

3. Čips od jabuka

Sastojci: jabuke, jabučni ocat, šećer, cimet i voda.
Trajanje: 75 minuta.
Priprema: Lagano zagrijte 2 žlice šećera i 4 žlice vode. Kad se šećer otopi dodajte pola žlice jabučnog octa i malo cimeta te završite s kuhanjem. Jednu veću jabuku prepolovite, izvadite sjemenke i narežite ju na tanke ploške. Jednu stranu ploške umočite u sirup od šećera i  složite u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili papirom. Namočena strane ploške treba biti okrenuta prema gore. Pecite u pećnici na 100 °C oko sat vremena dok čips ne postane hrskav.   
Rok trajanja proizvoda: 1 godina
Napomena: čuvati na suhom mjestu.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Ekološki otisak

Aktivnim sudjelovanjem i međusobnom suradnjom učenici se upoznaju s odnosima suvremenog čovjeka i prirodnih resursa (ekološki otisak). Kroz nova saznanja, potiče se ekološka svijest učenika i njihovo razumijevanje važnosti održivog razvoja.

ODRAZ - projekt o vodi

Polazeći od spoznaje da je voda izvor života, radom triju učiteljica i njihovih učenika nastao je projekt o vodi ODRAZ. Izdvojene aktualne teme: voda u prirodi, važnost vode za život ljudi, fizikalna i kemijska svojstva vode, zaštita vode u prirodi, imale su cilj osvijestiti učenike o važnosti vode za zdravlje čovijeka te racionalnoj potrošnji pitke vode. 

Vertikalni vrtovi: spoj dizajna, ekologije i praktičnosti

Četiri članice Udruge studenata krajobrazne arhitekture (Katarina Celija, Lucija Jelavić, Nikolina Martinec i Doroteja Matić) u sklopu #PLAC-a održanog na Britanskom trgu predstavile su svoj zajednički rad: vertikalni vrt. Riječ je o trendu koji je u svijetu prisutan već neko vrijeme, a dobro je prihvaćen jer vertikalni vrtovi na praktičan i kreativan način približavaju prirodu čovjeku u urbanim sredinama.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Đurđa Kocijan, Maja Petković, Roko Vladušić
udzbenik
Silvana Svetličić, Lidija Kralj, Nenad Hajdinjak, Darko Rakić, Bojan Floriani
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš