Projekt "Bakina kuhinja" | Profil Klett

17. listopad 2018.

Projekt "Bakina kuhinja"

avatar
Autor: Ana Kodžoman

Projekt učenika OŠ Stjepana Radića, Metković
Voditeljice/voditelji projekta su učiteljice Nataša Jakišić, Antonela Markotić, Anđelka Medak, Maša Petrov, Ivana Sršen te učitelji Ante Leko i Tomislav Tomić
Trajanje: projektni tjedan

Projekt naziva "Bakina kuhinja" potiče razvijanje svijesti o važnosti očuvanja bogatstva domaćih proizvoda.
Pripremite sa svojim učenicima domaće proizvode od jabuka te tako na zabavan i edukativan način obilježite Svjetski dan jabuka
Upoznajte učenike s optimalnim uvjetima potrebnima za rast i razvoj jabuka, načinima njihova uzgoja, s osobitostima sorti jabuka, ali i važnosti njihove konzumacije za zdravlje.
Angažirajte ih da prikupe tradicionalne recepte te prema njima pripreme slastice od jabuka koje će se degustirati 20. listopada. Neka se školom taj dan osjete mirisi i okusi kakvi su se nekada širili iz bakine kuhinje. 
Sve aktivnosti koje izvedete sa svojim učenicima tijekom projektnog tjedna, možete fotografirati i snimati. Tijek i rezultati aktivnosti mogu se objaviti na mrežnoj stranici škole i/ili u lokalnim medijima. 
 

Prijedlozi tradicionalnih recepata iz "Bakine kuhinje"
1. Kompot od jabuka

Sastojci: 1 kg jabuka, 60 g šećera, 0,4 l vode, 60 g grožđica i 20 g badema.
Trajanje: 60 minuta.
Priprema: Ogulite jabuke, razrežite ih na osmine i izvadite sjemenke. Stavite ih u vodu zakiseljenu limunom kako ne bi potamnile. Zatim operite grožđice u vrućoj vodi i ocijedite ih. Grožđice, bademe i ocijeđene jabuke složite u staklenke. Skuhajte sirup od vode i šećera. Vrućim sirupom prelijte sastojke u staklenkama. Zatvorite staklenke i pasterizirajte ih 20 minuta na 75 °C.
Vrijednost proizvoda u kalorijama: 93 kcal
Rok trajanja proizvoda: 1 godina
Napomena: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

2. Džem od jabuka

Sastojci: 1 kg jabuka, 750 g šećera, 100 grožđica, 0,5 l vode, 5 žlica ruma.
Trajanje: 50 minuta.
Priprema: Oguljene i očišćene jabuke narežite na tanke kriške. Grožđice umočite u rum i ostavite ih dok ne nabubre. Kuhajte šećer i vodu dok nastala smjesa ne postane gusta. Zatim u nju dodajte jabuke i grožđice. Smjesu kuhajte dok jabuke ne postanu „staklaste“.  Prelijte vrući džem u staklenke i dobro ih zatvorite.
Vrijednost proizvoda u kalorijama: 189 kcal
Rok trajanja proizvoda: 1 godina
Napomena: čuvati na suhom i tamnom mjestu.
 

3. Čips od jabuka

Sastojci: jabuke, jabučni ocat, šećer, cimet i voda.
Trajanje: 75 minuta.
Priprema: Lagano zagrijte 2 žlice šećera i 4 žlice vode. Kad se šećer otopi dodajte pola žlice jabučnog octa i malo cimeta te završite s kuhanjem. Jednu veću jabuku prepolovite, izvadite sjemenke i narežite ju na tanke ploške. Jednu stranu ploške umočite u sirup od šećera i  složite u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili papirom. Namočena strane ploške treba biti okrenuta prema gore. Pecite u pećnici na 100 °C oko sat vremena dok čips ne postane hrskav.   
Rok trajanja proizvoda: 1 godina
Napomena: čuvati na suhom mjestu.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Potrošili smo Zemljine resurse za 2017!

Izvješće o stanju planeta iz listopada 2016. pokazuje kako sve razvijene zemlje žive iznad svojih prirodnih kapaciteta, a porazno je što smo ove godine taj datum dostigli najranije otkako se ekološki otisak mjeri. Vjerujemo da ćemo zajednički raditi na odgajanju odgovornih generacija koje dolaze te vas pozivamo da i dalje pratitie Profil Klettovu akciju Želim stablo.

 

ODRAZ - projekt o vodi

Polazeći od spoznaje da je voda izvor života, radom triju učiteljica i njihovih učenika nastao je projekt o vodi ODRAZ. Izdvojene aktualne teme: voda u prirodi, važnost vode za život ljudi, fizikalna i kemijska svojstva vode, zaštita vode u prirodi, imale su cilj osvijestiti učenike o važnosti vode za zdravlje čovijeka te racionalnoj potrošnji pitke vode. 

Pet najboljih izvora za učenje geografije

Na koje sve načine učitelj geografije može poučavati svoje učenike geografskim vještinama i znanjima? Koji su najbolji izvori i materijali pomoću kojih učitelj može osmisliti zanimljivu i korisnu nastavu geografije? Koji oblici IKT-a su najučinkovitiji u nastavnom procesu? Zanimljive i konkretne odgovore na ova pitanja donosi australski učitelj geografije Keith Heggart iz Sydneya.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Zdravka Cindrić, Antica Petreski, Ljubica Petrić, Blanka Sever
udzbenik
Antica Petreski, Dubravka Stričević, Blanka Sever, Helena Čičak
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Željkica Mamić, Ana Janković, Ružica Ambruš Kiš