Projekt Pčelica Spelica

21. lipanj 2019.

Projekt Pčelica Spelica

Autor: Ivana Kovač

Pčelica Spelica sedmogodišnji je projekt natjecanja osnovnoškolaca Osječko-baranjske županije u sricanju riječi na engleskom jeziku. Ideja, naravno, nije originalna, preteča ovoj vrsti natjecanja je američki „spelling bee“ model, ali je cilj ovog „domaćeg proizvoda“ bitno različit. Kada smo osmišljavale ovo natjecanje, Mirjana, Jasenka i ja, suradnice, kolegice i prijateljice, vodile smo se mišlju kako trebamo odmak od klasičnog službenog natjecanja koje provodi Agencija za odgoj i obrazovanje, te da smjernice i ciljevi Pčelice trebaju biti potpuno suprotni navedenom natjecanju. Zato ciljevi Pčelice i jesu zabava, upoznavanje novih prijatelja, razvoj pozitivne kompetitivnosti, razvijanje kompetencija javnog nastupa i što nam je iznimno važno – svaki naš natjecatelj dobije poklon, uz priznanje. Jako su nam važne naše ruralne škole gdje učenici nemaju puno prilike uksrstiti mač znanja sa svojim vršnjacima. Oni su nam i najvjerniji, dugogodišnji sudionici. Još nas uvijek iznenađuje entuzijazam mentorica i mentora, jer, ruku na srce, njihov je trud samo dobra volja svakog ponaosob. Nismo obavezni, nismo „službeni“, nismo vrednovani. Međutim, iz godine u godinu brojke rastu. Počeli smo sa skromnih pedesetak natjecatelja, dok je ovo posljednje natjecanje brojalo 128 učenika naše Županije.

Natjecanje se održava u tri kategorije: 1. do 4. razredi, 5.i 6. te 7.i 8. Potiho se smijemo kada nam kolegice iz srednjih škola došaptavaju da ih naši bivši sudionici Pčelice vuku za rukav, jer žele tako što i u srednjoj školi. Od prošle godine otvorili smo novu kategoriju: kratki film na engleskom jeziku, u čemu nam pomažu naši prijatelji iz svijeta filma, kamermani, montažeri i ostali znalci. Moram ponoviti riječ „prijatelji“, jer je cijeli projekt na volonterskoj bazi.

25.rujna 2015. projekt Pčelica Spelica dobio je Priznanje Agencije za mobilnost i programe EU, odnosno Europsku oznaku jezika.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja