Razmjena učenika Krapina – Erftstadt (Njemačka) | Profil Klett
Pogled na katedralu u Koelnu

Pogled na katedralu u Koelnu

24. veljača 2017.

Razmjena učenika Krapina – Erftstadt (Njemačka)

Autor: Maja Trinajstić

Suradnja je proizašla iz programa fakultativne nastave i izvannastavnih aktivnosti  „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“.

U sklopu razmjene učenika s partnerskom školom Gottfried-Kinkel-Realschule trinaestoro je učenika Srednje škole Krapina te Osnovne škole Ljudevita Gaja Krapina u pratnji svojih profesorica Jasminke Pernjek, Jasne Sutlović-Pogačić i Mirjane Klobučar od 28. 10. 2016. do 4. 11. 2016. boravilo u Erftstadtu, njemačkom gradu blizu Kölna.

Gottfried-Kinkel-Realschule, Erftstadt
Gottfried-Kinkel-Realschule, Erftstadt

Uz mogućnost učenja jezika u autentičnim situacijama i komunikacijom s izvornim govornicima, težište je ovog projekta razvoj međukulturne kompetencije i poticanje europskog dijaloga kroz uspostavljanje partnerstva s vršnjacima iz njemačkoga govornog područja.

Hrvatski učenici na razmjeni u Njemačkoj
Hrvatski učenici na razmjeni u Njemačkoj
Osnovna škola Ljudevita Gaja iz Krapine jedna je od 1800 škola na cijelom svijetu koja je u sustavu PASCH - Schulen Partner der Zukunft

U cilju ostvarivanja što intenzivnijeg kontakta s drugim jezikom i običajima učenici su bili smješteni u obiteljima svojih vršnjaka, a zajedno s njima pohađali su i nastavu te tako dobili priliku usporediti hrvatski i njemački obrazovni sustav.

Olimpijski muzej u Koelnu
Olimpijski muzej u Koelnu

Naši su nam domaćini nakon srdačnog dočeka u zračnoj luci ponudili i iznimno bogati popratni program koji nas je vodio u razgled gradova Kölna, Bonna i Aachena te omogućio upoznavanje s njemačkom kulturom i povijesti (katedrale u Kölnu i Aachenu, muzej poslijeratne njemačke povijesti u Bonnu) te svakodnevicom čiji su sastavni dio i sportske aktivnosti (Sport-und Olympiamuseum u Kölnu).

Obilazak Koelna
Obilazak Koelna

Svoju potporu programu razmjene izrazio je i gradonačelnik Erftstadta koji je u više navrata naglasio važnost učenja stranih jezika koji nam otvaraju vrata suradnje i mobilnosti. Osim tradicionalnih zagorskih proizvoda poput licitara i igračaka, zanimanje gradonačelnika prekrasnim je fotografijama pobudila i monografija Hrvatskog zagorja, a posebno ga je dirnula zagorska popevka kojom su ga razveselile naše učenice Lara Belošević i Marija Sutlović.

Posjet gradonačelniku Erftstadta
Posjet gradonačelniku Erftstadta

U prijateljskoj i radnoj atmosferi sedam je dana prošlo i prebrzo, a nakon suza zbog rastanka veselimo se uzvratnom posjetu naših njemačkih partnera koje u Krapini očekujemo u travnju.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Strategije i metode učenja njemačkoga jezika - s osvrtom na udžbenik Maximal 2

Dvije su glavne paradigme koje sugerira novi kurikul Njemačkog jezika: samostalnost učitelja u odabiru aktivnosti i sadržaja kojima će ostvariti pojedini ishod i čim veća samostalnost učenika u procesu njegovog učenja. Učitelj tako može i sam sastaviti vlastiti obrazovni materijal ili koristiti neki od gotovih materijala dostupnih na internetu. Kako izrada samostalnih materijala zahtijeva obično jako puno vremena, učitelji vole pouzdan i kvalitetan udžbenik na koji se mogu osloniti.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Giorgio Motta, Mirjana Klobučar
udzbenik
Gordana Bariši Lazar, Sanja Ivanči
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Romana Perečinec