Pogled na katedralu u Koelnu

Pogled na katedralu u Koelnu

24. veljača 2017.

Razmjena učenika Krapina – Erftstadt (Njemačka)

Autor: Maja Trinajstić

Suradnja je proizašla iz programa fakultativne nastave i izvannastavnih aktivnosti  „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“.

U sklopu razmjene učenika s partnerskom školom Gottfried-Kinkel-Realschule trinaestoro je učenika Srednje škole Krapina te Osnovne škole Ljudevita Gaja Krapina u pratnji svojih profesorica Jasminke Pernjek, Jasne Sutlović-Pogačić i Mirjane Klobučar od 28. 10. 2016. do 4. 11. 2016. boravilo u Erftstadtu, njemačkom gradu blizu Kölna.

Gottfried-Kinkel-Realschule, Erftstadt
Gottfried-Kinkel-Realschule, Erftstadt

Uz mogućnost učenja jezika u autentičnim situacijama i komunikacijom s izvornim govornicima, težište je ovog projekta razvoj međukulturne kompetencije i poticanje europskog dijaloga kroz uspostavljanje partnerstva s vršnjacima iz njemačkoga govornog područja.

Hrvatski učenici na razmjeni u Njemačkoj
Hrvatski učenici na razmjeni u Njemačkoj
Osnovna škola Ljudevita Gaja iz Krapine jedna je od 1800 škola na cijelom svijetu koja je u sustavu PASCH - Schulen Partner der Zukunft

U cilju ostvarivanja što intenzivnijeg kontakta s drugim jezikom i običajima učenici su bili smješteni u obiteljima svojih vršnjaka, a zajedno s njima pohađali su i nastavu te tako dobili priliku usporediti hrvatski i njemački obrazovni sustav.

Olimpijski muzej u Koelnu
Olimpijski muzej u Koelnu

Naši su nam domaćini nakon srdačnog dočeka u zračnoj luci ponudili i iznimno bogati popratni program koji nas je vodio u razgled gradova Kölna, Bonna i Aachena te omogućio upoznavanje s njemačkom kulturom i povijesti (katedrale u Kölnu i Aachenu, muzej poslijeratne njemačke povijesti u Bonnu) te svakodnevicom čiji su sastavni dio i sportske aktivnosti (Sport-und Olympiamuseum u Kölnu).

Obilazak Koelna
Obilazak Koelna

Svoju potporu programu razmjene izrazio je i gradonačelnik Erftstadta koji je u više navrata naglasio važnost učenja stranih jezika koji nam otvaraju vrata suradnje i mobilnosti. Osim tradicionalnih zagorskih proizvoda poput licitara i igračaka, zanimanje gradonačelnika prekrasnim je fotografijama pobudila i monografija Hrvatskog zagorja, a posebno ga je dirnula zagorska popevka kojom su ga razveselile naše učenice Lara Belošević i Marija Sutlović.

Posjet gradonačelniku Erftstadta
Posjet gradonačelniku Erftstadta

U prijateljskoj i radnoj atmosferi sedam je dana prošlo i prebrzo, a nakon suza zbog rastanka veselimo se uzvratnom posjetu naših njemačkih partnera koje u Krapini očekujemo u travnju.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Lesen ist ein großes Wunder

Kao nastavnica njemačkog jezika uočila sam da mojim učenicima često nedostaju riječi kako bi do kraja izrazili svoje ideje. Iako nekoliko rječnika stoji u učionici, rijetko se njima posluže. Zato sam odlučila ovaj mjesec knjige iskoristiti za upoznavanje s ovom posebnom vrstom literature.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
G.Barišić Lazar
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Ivana Vukančić