SPACE WEEK 2023 - Dvojezična radionica na otvorenom | Profil Klett

12. listopad 2023.

SPACE WEEK 2023 - Dvojezična radionica na otvorenom

avatar
Autor: Amrita Bocek

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada. Ovi se datumi simbolično odnose na dva značajna događaja: lansiranje prvoga satelita u povijesti čovječanstva, Sputnjika 1, koje se dogodilo 4. listopada 1957. godine te potpisivanje Povelje o miroljubivom korištenju Svemira 10. listopada 1967. godine. 
Organizacija zadužena za provedbu, World Space Week Association, ima nacionalne koordinatore u preko 80 država širom svijeta te su i ove godine uputili poziv zainteresiranim školama da im se pridruže u provedbi obilježavanja. 

Učenici šestih razreda OŠ Eugena Kumičića iz Slatine su nastavom na otvorenom, koju su vodile nastavnica engleskog jezika Silvija Mađarić i nastavnica fizike Martina Bukvić, kroz igru i druženje pokušali naučiti što više o planetima Sunčevog sustava i općenito o Svemiru kroz međupredmetnu poveznicu engleskog jezika i izvannastavne aktivnosti astronomije.  

Nastavnica fizike Martina Bukvić je pomoću modela Sunčevog sustava učenike povela na pravo galaktičko putovanje na kojemu su učenici mogli saznati sve o zvijezdama, planetima, njihovim prirodnim pratiocima – satelitima, kao i drugim objektima koji se nalaze u tom prostoru, poput kometa, asteroida i planetoida.
Učenici su tako, osim osnovnih podataka o imenima i veličinama, mogli navesti koji planet Sunčevog sustava je najtopliji, koliko prstenova posjeduje Saturn, koji planet ima najviše satelita, na kojem planetu pušu najbrži vjetrovi i brojne druge zanimljivosti. 

Nastavnica engleskoga jezika Silvija Mađarić za učenike je pripremila zanimljive činjenice o Sunčevom sustavu koje su čitali, istraživali i komentirali u grupnom radu. Učenici su čitatli tekstove na engleskom jeziku koji se odnose na Sunčev sustav, planete, astronautiku i svemirsko istraživanje, a ishod aktivnosti je razumijevanje glavnih informacija iz tih tekstova te sposobnost izvlačenja ključnih pojmova. Osim rada na tekstovima, učenici su sudjelovali i u govornim aktivnostima vezanim uz temu Sunčevog sustava. 

Nakon toga, nastavnice su za učenike pripremile kratki kviz o zadanoj temi kako bi procijenili razumijevanje i vještine vezane uz temu Sunčevog sustava na engleskom jeziku i hrvatskom jeziku.

Za kraj dvojezične radionice, učenici su izraživali vlastite modele Sunčevog sustava te prezentirali naučeno.

Autorice: Martina Bukvić i Silvija Mađarić,

OŠ Eugena Kumičića, Slatina

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nina Lauder, Magaly Villarroei
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Ivana Kirin, Marinko Uremović, (Daška Domljan)