SPACE WEEK 2023 - Dvojezična radionica na otvorenom | Profil Klett

12. listopad 2023.

SPACE WEEK 2023 - Dvojezična radionica na otvorenom

avatar
Autor: Amrita Bocek

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada. Ovi se datumi simbolično odnose na dva značajna događaja: lansiranje prvoga satelita u povijesti čovječanstva, Sputnjika 1, koje se dogodilo 4. listopada 1957. godine te potpisivanje Povelje o miroljubivom korištenju Svemira 10. listopada 1967. godine. 
Organizacija zadužena za provedbu, World Space Week Association, ima nacionalne koordinatore u preko 80 država širom svijeta te su i ove godine uputili poziv zainteresiranim školama da im se pridruže u provedbi obilježavanja. 

Učenici šestih razreda OŠ Eugena Kumičića iz Slatine su nastavom na otvorenom, koju su vodile nastavnica engleskog jezika Silvija Mađarić i nastavnica fizike Martina Bukvić, kroz igru i druženje pokušali naučiti što više o planetima Sunčevog sustava i općenito o Svemiru kroz međupredmetnu poveznicu engleskog jezika i izvannastavne aktivnosti astronomije.  

Nastavnica fizike Martina Bukvić je pomoću modela Sunčevog sustava učenike povela na pravo galaktičko putovanje na kojemu su učenici mogli saznati sve o zvijezdama, planetima, njihovim prirodnim pratiocima – satelitima, kao i drugim objektima koji se nalaze u tom prostoru, poput kometa, asteroida i planetoida.
Učenici su tako, osim osnovnih podataka o imenima i veličinama, mogli navesti koji planet Sunčevog sustava je najtopliji, koliko prstenova posjeduje Saturn, koji planet ima najviše satelita, na kojem planetu pušu najbrži vjetrovi i brojne druge zanimljivosti. 

Nastavnica engleskoga jezika Silvija Mađarić za učenike je pripremila zanimljive činjenice o Sunčevom sustavu koje su čitali, istraživali i komentirali u grupnom radu. Učenici su čitatli tekstove na engleskom jeziku koji se odnose na Sunčev sustav, planete, astronautiku i svemirsko istraživanje, a ishod aktivnosti je razumijevanje glavnih informacija iz tih tekstova te sposobnost izvlačenja ključnih pojmova. Osim rada na tekstovima, učenici su sudjelovali i u govornim aktivnostima vezanim uz temu Sunčevog sustava. 

Nakon toga, nastavnice su za učenike pripremile kratki kviz o zadanoj temi kako bi procijenili razumijevanje i vještine vezane uz temu Sunčevog sustava na engleskom jeziku i hrvatskom jeziku.

Za kraj dvojezične radionice, učenici su izraživali vlastite modele Sunčevog sustava te prezentirali naučeno.

Autorice: Martina Bukvić i Silvija Mađarić,

OŠ Eugena Kumičića, Slatina

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dan sigurnijeg interneta

Tijekom veljače i u našoj školi smo obilježili Dan sigurnijeg interneta. Želja nam je bila našim učenicima, nizom različitih aktivnosti, skrenuti pozornost na važnost sigurnog i odgovornog korištenja interneta i digitalnih tehnologija. Za potrebe sata razrednika učiteljica engleskog i talijanskog jezika Tina Parać izradila je prezentaciju o zaštiti osobnih podataka koju je podijelila kolegama.

Zanima nas

Keep Up the Great Work!

Razgovarali smo s članicom stručnog žirija literarnog natječaja Let's Build a Story!, Paolom Accattoli. Zanimalo nas je zašto je pričanje i čitanje priča važno te što misli o pričama hrvatskih osnovnoškolaca.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Marinko Uremović, (Daška Domljan)
udzbenik
Mirta Jelenc Župan, Vida Lukić, Jasna Pavuna