19. lipanj 2018.

Sve drveće grada

Autor: Maja Trinajstić

Izložba pod nazivom Sve drveće grada postavljena je u atriju Gradskog muzeja Karlovac od 14. 6. 2018. godine.

Kao i prošle godine, uoči dana grada Karlovca izložbom ovog naziva želimo čestitati gradu Karlovcu, ovaj put 439. rođendan.

Pripremila Ivana Maradin, prof. likovne kulture, OŠ Grabrik

 

Tako je ponovno nastala izložba u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac i učenicima OŠ Grabrik. Pod mentorstvom profesorice Ivane Maradin opet se na satovima likovne kulture i keramičke grupe osmišljavalo i kreiralo, oblikujući glinom. Ovog puta motiv je bilo drvo koje simbolički predstavlja parkove i zelene površine grada Karlovca ili bilo kojega drugog grada. Učenici su modelirali keramičku pločicu s motivom drveta linijski i plošno istanjenom masom, te istražujući plastičku teksturu. Svaki učenik je oblikovanjem u terakoti i bijeloj glini stvarao vlastito drvo koje je njemu bitno i prepoznatljivo, jer je najveće, najstarije, najljepše daje lijepi hlad, pogodno je za igru, ugodno za šetnju, mirisno te ugodno oku. Svaki rad (drvo) je individualna priča učenika, a zajedničkom prostornom instalacijom priča priču o gradu Karlovcu, gradu parkova, drvoreda, platana i divljih kestena,nizovima jablanova na obalama rijeka, bezbrojnim grmovima i mirisnim plodovima.

 

Lipa, javor, jablan, katalpa, breza, čempres, tisa, zelenika i mnoge druge vrste drveća našle su se tako u mislima djece i zauzela mjesto u zajedničkoj prostornoj instalaciji. Primjer je to dobre korelacije likovne kulture s prirodom, biologijom i poviješću jer smo tijekom kreiranja glinenih pločica razgovarali o vrstama drveća, gdje se nalaze, koji su zeleni dijelovi našega grada povijesno važni poput stoljetnih platana u Marmontovoj aleji, Vrbanićeva perivoja, drvoreda divljih kestena u Promenadi, Arboretuma šumarske škole, tamarisa u karlovačkim šančevima te mnogim drugim zelenim nasadima. Izvedenom i postavljenom prostornom instalacijom željeli smo osvijestiti kod djece koliko je uz urbanističko planiranje te očuvanje graditeljske kulturne baštine bitno i hortikulturno nasljeđe. Sustavna briga oko gradskih zelenih površina te planiranje i oblikovanje drvoreda, parkova, šetališta, promenada i trgova bitan je dio brige o gradu koji se također treba njegovati od najmlađih dana. Urbani krajolik jednom gradu daje kulturni identitet koji se stoljećima gradi i čuva za buduće naraštaje. Izložbom pod nazivom „Sve drveće grada“ u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac završavamo našu školsku godinu uz čestitke našem gradu 439. rođendana sa željom da nam uvijek bude grad koji svojim zelenilom usrećuje sve građane i svakog posjetitelja. Izložba će biti otvorena tijekom cijelog ljeta.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

More maski, more društvene zabave i kritike u Samoboru

Ovogodišnji fašnik u Samoboru predstavlja more maski, more društvene zabave i kritike pod sloganom: Panonsko more u Samoboru te Sve operi na Srakinoj rivijeri. Na poziv Turističke zajednice grada Samobora, kao glavnog pokrovitelja uređenja dekoracija na javnim površinama, uređenje je koordinirao Slaven Jurić, učitelj likovne kulture u OŠ Samobor uz odabir suradnika iz likovne struke.

Gravirani ukrasi

Kada je vrijeme ukrašavanja, učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli ne miruju. Ovih dana vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, sedmaši su likovni problem ravnoteže i ritma u kompoziciji korisno primijenili za blagdansko ukrašavanje škole.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor