Sve drveće grada | Profil Klett

19. lipanj 2018.

Sve drveće grada

Autor: Maja Trinajstić

Izložba pod nazivom Sve drveće grada postavljena je u atriju Gradskog muzeja Karlovac od 14. 6. 2018. godine.

Kao i prošle godine, uoči dana grada Karlovca izložbom ovog naziva želimo čestitati gradu Karlovcu, ovaj put 439. rođendan.

Pripremila Ivana Maradin, prof. likovne kulture, OŠ Grabrik

 

Tako je ponovno nastala izložba u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac i učenicima OŠ Grabrik. Pod mentorstvom profesorice Ivane Maradin opet se na satovima likovne kulture i keramičke grupe osmišljavalo i kreiralo, oblikujući glinom. Ovog puta motiv je bilo drvo koje simbolički predstavlja parkove i zelene površine grada Karlovca ili bilo kojega drugog grada. Učenici su modelirali keramičku pločicu s motivom drveta linijski i plošno istanjenom masom, te istražujući plastičku teksturu. Svaki učenik je oblikovanjem u terakoti i bijeloj glini stvarao vlastito drvo koje je njemu bitno i prepoznatljivo, jer je najveće, najstarije, najljepše daje lijepi hlad, pogodno je za igru, ugodno za šetnju, mirisno te ugodno oku. Svaki rad (drvo) je individualna priča učenika, a zajedničkom prostornom instalacijom priča priču o gradu Karlovcu, gradu parkova, drvoreda, platana i divljih kestena,nizovima jablanova na obalama rijeka, bezbrojnim grmovima i mirisnim plodovima.

 

Lipa, javor, jablan, katalpa, breza, čempres, tisa, zelenika i mnoge druge vrste drveća našle su se tako u mislima djece i zauzela mjesto u zajedničkoj prostornoj instalaciji. Primjer je to dobre korelacije likovne kulture s prirodom, biologijom i poviješću jer smo tijekom kreiranja glinenih pločica razgovarali o vrstama drveća, gdje se nalaze, koji su zeleni dijelovi našega grada povijesno važni poput stoljetnih platana u Marmontovoj aleji, Vrbanićeva perivoja, drvoreda divljih kestena u Promenadi, Arboretuma šumarske škole, tamarisa u karlovačkim šančevima te mnogim drugim zelenim nasadima. Izvedenom i postavljenom prostornom instalacijom željeli smo osvijestiti kod djece koliko je uz urbanističko planiranje te očuvanje graditeljske kulturne baštine bitno i hortikulturno nasljeđe. Sustavna briga oko gradskih zelenih površina te planiranje i oblikovanje drvoreda, parkova, šetališta, promenada i trgova bitan je dio brige o gradu koji se također treba njegovati od najmlađih dana. Urbani krajolik jednom gradu daje kulturni identitet koji se stoljećima gradi i čuva za buduće naraštaje. Izložbom pod nazivom „Sve drveće grada“ u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac završavamo našu školsku godinu uz čestitke našem gradu 439. rođendana sa željom da nam uvijek bude grad koji svojim zelenilom usrećuje sve građane i svakog posjetitelja. Izložba će biti otvorena tijekom cijelog ljeta.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Od Likovne mape za velika djela do natječajnih učeničkih radova

Želim, stvaram, oblikujem je višemjesečni likovni natječaj Profil Kletta koji je uključivao četiri cjeline kreativnog stvaranja: Slikam graditeljsku baštinu, Oblikujem škrinju za čuvanje naše baštine, Dizajniram plakat „Stablo mojeg zavičaja“, Stvaram uzorke, modeliram pregače. Svrha natječaja bila je uključiti učenike u promišljanje o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini kroz likovnost.

 

 

Reciklirana moda: ReFashion

Izložba reciklirane mode učenika OŠ Nikole Andrića, Vukovar

Tema projekta Re-moda / ReFashion nastala je iz ideje o spoju umjetnosti, kulture življenja, oblačenja i okoliša. Mali modni dizajneri i modeli napravljene kreacije predstavili su na ReFashion modnoj reviji u Eko tjednu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, a preko eTwinning platforme surađivali su i s Osnovnom školom Prevez u Grčkoj.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor