TERENSKA NASTAVA: Od Aquatike u Karlovcu do Munjare u Ozlju | Profil Klett
Učenje u Aquatici

Učenje u Aquatici

08. lipanj 2017.

TERENSKA NASTAVA: Od Aquatike u Karlovcu do Munjare u Ozlju

avatar
Autor:

U četvrtak, 30. ožujka, učenici šestih razreda Osnovne škole Josipa Zoranića, uputili su se u Karlovac u posjet Aquatici, najvećemu slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj.

Stigli smo
Učimo u Aquatici

Podijelili smo se u dva busa i uzbuđeno krenuli. Dok smo se vozili prema Karlovcu, učiteljica povijesti Verica Josipović ispričala nam je mnoge zanimljivosti o povijesti Karlovca. Pred Aquatikom smo se podijelili u tri skupine, a svaka je dobila svoga vodiča koji nas je poveo prema najljepšoj rijeci u Karlovcu – Korani. Vodič nam je postavljao i neka pitanja, a mi smo znali sve odgovore. Najglasnije smo nabrojali četiri rijeke na kojima Karlovac leži, a to su Korana, Kupa, Mrežnica i Dobra.

 

Ribe koje se nalaze u Aquatici mogu se pronaći u sve četiri rijeke, od njihova izvora pa sve do ušća. Vodič nam je sve zanimljivo objašnjavao, a poslije smo svoje znanje morali pokazati rješavajući nastavne listiće koje nam je podijelio učitelj prirode Nenad Židak. Vidjeli smo mnoge ribe poput šarana, pastrve, mrene i mnoge druge. Nakon malo dužeg hodanja, ušli smo u špilju u kojoj smo vidjeli još zanimljivije vrste riba. Svima nam se najviše svidjela riba Đurđa zbog njezina izrazito dugačkog nosa. Na kraju smo razgledali maleni slap koji je sagrađen po uzoru na slapove na Plitvičkim jezerima. Na izlasku smo mogli kupiti suvenire poput zdjela, naušnica i broševa s motivima različitih riba.

 

Nakon te uzbudljive avanture, krenuli smo na predavanje o speleologiji. Udobno smo se smjestili i pogledali prezentaciju. Saznali smo kako se speleolozi moraju odijevati, kako ulaze u špilje i kako se u špilji moraju ponašati. Saznali smo ponešto i o Lukinoj jami, najdubljoj špilji u Hrvatskoj. Nakon predavanja bili smo zaista obogaćeni znanjem te smo lako riješili nastavne listiće.

Ali avantura još nije završila...

Zatim smo se uputili prema Munari u Ozlju. Prvo smo razgledali stare kućice napravljene od drveta i slame, a onda smo posjetili staru hidrocentralu. Kada smo se popeli, zadivio nas je prekrasan prizor rijeke i prirode.

 

Na povratku prema školi zaustavili smo se na odmorištu, gdje smo pojeli hamburgere i dobro se zabavili, a svatko od nas mogao je ponijeti i krunu.

 

Oko šest sati puni autobusi „kraljeva“ i „kraljica“ krenuli su na povratak u Dugo Selo obogaćeni još jednim vrlo zanimljivim iskustvom.

 

Tekst priredila: Katarina Jurišić, učenica 6. c razreda OŠ Josipa Zoranića

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Čiček, Dubravka Karakaš, Ana Kodžoman, Ozrenka Meštrović, Tanja Petrač, Josipa Poduje
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Agić, Dragobratović, Lopac Groš, Kletečki, Meštrović
udzbenik
Banović, Petrač, Lopac Groš