Učenička zadruga „Đardin“ iz Osnovne škole Sveti Filip i Jakov | Profil Klett

06. prosinac 2018.

Učenička zadruga „Đardin“ iz Osnovne škole Sveti Filip i Jakov

Autor: Marija Klokočar

Na što prvo pomislite kada čujete riječ zadruga? Na Peru Kvržicu? Na udrugu? Na pojam koji vam se čini da razumiju samo bake i djedovi i ne znate u kojem ga kontekstu koristiti?

Učenicima iz OŠ Sveti Filip i Jakov to je jako poznat pojam i u svojoj zadruzi skupa uče i rade, a to se vidi na svakom koraku škole koja odiše posebnim uređenjem i povezanošću.

Što je učenička zadruga?

 

Učenička zadruga je oblik izvannastavne aktivnosti koja učenicima omogućuje stjecanje gospodarskog, društvenog, ekološkog i radno-tehničkog obrazovanja te razvoj sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena. Radom u učeničkoj zadruzi se razvijaju i njeguju radne navike, poduzetničke vještine, odgovornost, inovativnost, kreativnost, ali i potreba za suradnjom. Učenici ujedno razvijaju ljubav prema prirodi i vrijednostima koje je čovjek stvorio svojim radom te svijest o zaštiti okoliša. Također se omogućava najveći mogući razvitak sposobnosti učenika te spoznaja vlastitih sklonosti te se djeluje na sprječavanju društveno neprihvatljivog ponašanja. (preuzeto s http://www.huuz.hr/O-nama-S7994). U Hrvatskoj postoji Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva (HUUZ) koja je osnovana u lipnju 2006. godine i kao neprofitna pravna osoba članica je Hrvatske zajednice tehničke kulture. (www.huuz.hr).

 

Povijest učeničke zadruge „Đardin“

Učenička zadruga "Đardin" osnovana je 26.06.2006. i bez prekida radi više od dvanaest godina. Od osnutka zadruge u njoj je aktivno sudjelovalo mnogo učenika i voditelja. Početak rada zadruge pa sve do danas obilježio je rad vrijednih voditeljica i učiteljica, profesorice Đurđice Bottazzo, profesorice Ljiljane Kadije-Pulić, profesorice Danijele Deković, učiteljica u mirovini Lucije Kuliš i Mihovilke Prtenjača. Jedan od projekata koji je započeo uzdizanje Učeničke zadruge „ Đardin“ je revitalizacija dalmatinskog buhača koji se nekoliko godina uzgajao u školskom vrtu. Dalmatinski buhač je autohtona hrvatska biljka važna kao izvor prirodnog insekticida.

Unutar zadruge trenutno sudjeluju: Likovna radionica učiteljice Maje Balaščak, SiK (Stvaralaštvo i kreativa) profesorice Sunčice Ivin-Mikulić ,Vrtna radionica „ Čičindra“ koju vodi profesorica Đurđica Bottazzo, koja je u početku djelovanja zadruge vodila skupinu „Vezilje“, grupa „ Zona Z“ koju vodi profesorica Ljiljana Kadija-Pulić i profesorica Maja Sipina koja vodi Dodatnu nastavu iz Kemije. „Vezilje“ surađuju sa sekcijom „Glagoljica“ koju vodi profesorica Danijela Deković. Unutar zadruge ove godine zajedno su surađivale „Zona Z“ i Dodatna nastava Kemije. 

Rad zadruge vidi se kroz sudjelovanje na mnogim smotrama

Učenička zadruga "Đardin" redovito sudjeluje sa svojim proizvodima na Festivalu cvijeća u Sv. Filip i Jakovu, međužupanijskim smotrama, a tri puta je predložena i na državnu smotru. Ove godine su se u Zadru na Trgu pet bunara predstavili na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga Zadarske županije 17. travnja s temom „Otok ljubavi“ koja je inspirirana srcolikim oblikom otoka Galešnjaka. Štand je dobio simboličan naziv „Ljubav je na štandu“, a zadruga „Đardin“ je osvojila drugo mjesto čime se plasirala i predstavila i na 30. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske od 11. do 14. listopada u Vinkovcima. Najprodavaniji i najzapaženiji proizvod je bio melem „Kao beba“ kojeg su vrijedne učenice predstavile praktičnim radom na štandu, ali osim da se bazira na maceratu od nevena javnosti nisu željele otkriti ostale sastojke. Također se na štandu našlo i domaće maslinovo ulje iz maslinika školskog vrta. Uz to, u zadruzi se izrađuju i razni dekorativni proizvodi (magneti, broševi, slike od oblutaka…), reciklirani proizvodi, sadnice raznog bilja i Filipjanska torta. Uz rad za zadrugu, učenici sudjelovanjem na smotrama stječu i neprocjenjivo iskustvo jer uče kreirati, predstaviti, a na kraju i uspješno prodati vlastiti proizvod. Zato se svakako zaustavite kada vidite štand Učeničke zadruge „Đardin“ i pogledajte izvorne učeničke filipjanske proizvode jer „kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“

Učenička zadruga „Maraška“

Nedaleko Svetog Filipa i Jakova, u Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru djeluje još jedna uspješna učenička zadruga „Maraška“ koju je Izvršni odbor Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva na 12. sjednici održanoj 30. ožujka 2015. godine primio u redovno članstvo. Zadruga ima više sekcija koje vrijedno rade kroz cijelu godinu. Izrađuju uporabne ukrasne predmete, rade s prirodnim materijalima, likovno se izražavaju, u školskom dvorištu već više od 15 godina sade ljekovito i aromatično ulje te izrađuju različite pripravke poput tinktura, čajeva, ljekovitih ulja…

1985./86. godine, kada je škola započela svojim radom od tadašnje mjesne zajednice dobili su 50-ak sadnica maslina. Zbog rata i otežanih životnih uvjeta briga oko maslina je zamrla, ali je 2000. god. krenula obnova i proširenje školskog vrta, a time i sadnja novih sadnica maslina koje su ponos škole. Izrađuju vlastito ekstra djevičansko maslinovo ulje, predstavljaju se na raznim manifestacijama, a često osvajaju i nagrade na natjecanjima u kvaliteti maslinovog ulja. Brigu o masliniku vode članovi eko-sekcije i  gotovo svi učenici škole, a od prihoda prodaje maslinova ulja održava se maslinik.

Ukoliko ste ovih dana u Zadru i okolici svakako navratite u OŠ B. Kašića jer učenička zadruga „Maraška“ organizira humanitarnu akciju za pomoć zadarskom azilu. U akciji pod nazivom „I oni imaju svoja prava“ sakupljaju hranu, plahte, sve što u ovim hladnim danima može pomoći i životinjama. Sve sakupljene namirnice će 10.12. na Međunarodni dan prava životinja odnijeti u azil. Upravo je u tome čar zadrugarstva. Uz zajedništvo pomoći svima na način koji možemo i tako svi zadrugari grade svijest za brigu o sebi i drugima.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Još samo malo do velikog kviza Nina i Tino

Učenici trećih razreda osnovnih škola ove su školske godine upoznali drukčiji pristup učenju –  zabavan, istraživački, problemski pristup koji je usmjeren na cjelovito učenje potaknuto dječjom znatiželjom. U tome im je pomogla radna bilježnica za cjelovito učenje Nina i Tino 3.

 

Dan očeva

Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj ikoni. Mnogi su pjesnici ispjevali pjesme o očevima, a mnogo je i poznatih ljudi izjavilo rečenice i misli o očevima koji se godinama citiraju i u kojima se mnogi pronalaze.

 

 

Rad s Ninom i Tinom

Rad na ovom projektu započela sam s pripremom roditelja. Sastav mog razreda je takav da uglavnom imam roditelje kojima je ovo prvo dijete u školi i koji kao roditelji školarca stječu svoja prva iskustva. Na roditeljskom sastanku koji sam održala upravo zbog ovog projekta, roditelje sam upoznala s radnom bilježnicom za cjelovito učenje „Nina i Tino“. Roditelj su rado pristali na ovaj projekt.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ušćumlić Danica
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica