05. veljača 2020.

Veljača - veseljača

Autor: Sanja Gjurčević

Kakva bi to bila veljača bez mačaka i mačkara?!

Zamislite najsmješnije maskirane povorke, originalne maske, rasplesane sudionike pod maskama i njihove svakojake ludorije. Možemo se pretvoriti u što god želimo, a da nas pritom nitko ne smatra ĉudnim, jer mi smo likovi, uloge, maske. Kad je veljača nek je veseljača!

 

U povorci su strašne, smiješne, male i velike maske. Zovu ih raznim imenima, poput mačkara, maškura, pusta, fašenka, zvončara, baba, dida i ostalih. Uz ovo doba godine u našoj je zemlji vezano obilje naziva, različitih tradicija i izraza. Zajednički su im veselje, smijeh i ples. Na kraju se spaljuje ili pokapa velika lutka, „princ karnevala“.

Neka sve loše što je bilo u prošloj godini izgori s tim najvećim krivcem za sve nedaće!

Izrada maski na satu likovne kulture

 

Izrađivanje maske bilo je zanimljivo i čovjeku iz daleke prošlosti. Ovaj je motiv odmah zainteresirao i učenike šestih razreda Osnovne škole Julija Klovića iz Zagreba.

U uvodu smo se prisjetili visokog i niskog reljefa na već dobro poznatom primjeru glava s katedrale sv. Jakova iz Šibenika. Sjetili smo se plošno istanjene mase te načina oblikovanja u papir-plastici.

Učenici su u parovima najprije osmislili izgled maske. Izrezali su dijelove iz kartona, zalijepili ih i zatim obojili temperama. Pokazali su raznolikost odnosa oblika, materijala i njihove funkcije. Osim ljepilom, dijelove su spajali i spajalicama za papir pa se nisu trebali brinuti o čvrstoći svojih uradaka.

Analizirajući gotove radove, obratili smo pozornost na simetriju i asimetriju maski.

Maske su izložene na školskom panou te tako stvaraju ugođaj maskenbala, karnevala, poklada...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Međunarodni dan Roma

U Hrvatskoj živi oko 17 tisuća Roma, pretpostavlja se i više, a još uvijek susreću s brojnim predrasudama i teškoćama u svakodnevnom životu.

U osnovnoj školi Fran Koncelak, u kojoj je više od 20% učenika romske nacionalnosti trude se poticati drugačiju, pozitivnu međuetničku i međukulturalnu priču.

Novi počeci - novi izazovi

Iako većina nastavnika gotovo cijelo ljeto nesvjesno razmišlja o nastavi („Ova školjka će biti odlična za moju učionicu.“, „Ovakve magnete još nisam imala, da ih kupim?“), sada je pravo vrijeme za ozbiljne pripreme kako bismo u novu školsku godinu uplivali što lakše i uspješnije.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja