05. veljača 2020.

Veljača - veseljača

Autor: Sanja Gjurčević

Kakva bi to bila veljača bez mačaka i mačkara?!

Zamislite najsmješnije maskirane povorke, originalne maske, rasplesane sudionike pod maskama i njihove svakojake ludorije. Možemo se pretvoriti u što god želimo, a da nas pritom nitko ne smatra ĉudnim, jer mi smo likovi, uloge, maske. Kad je veljača nek je veseljača!

 

U povorci su strašne, smiješne, male i velike maske. Zovu ih raznim imenima, poput mačkara, maškura, pusta, fašenka, zvončara, baba, dida i ostalih. Uz ovo doba godine u našoj je zemlji vezano obilje naziva, različitih tradicija i izraza. Zajednički su im veselje, smijeh i ples. Na kraju se spaljuje ili pokapa velika lutka, „princ karnevala“.

Neka sve loše što je bilo u prošloj godini izgori s tim najvećim krivcem za sve nedaće!

Izrada maski na satu likovne kulture

 

Izrađivanje maske bilo je zanimljivo i čovjeku iz daleke prošlosti. Ovaj je motiv odmah zainteresirao i učenike šestih razreda Osnovne škole Julija Klovića iz Zagreba.

U uvodu smo se prisjetili visokog i niskog reljefa na već dobro poznatom primjeru glava s katedrale sv. Jakova iz Šibenika. Sjetili smo se plošno istanjene mase te načina oblikovanja u papir-plastici.

Učenici su u parovima najprije osmislili izgled maske. Izrezali su dijelove iz kartona, zalijepili ih i zatim obojili temperama. Pokazali su raznolikost odnosa oblika, materijala i njihove funkcije. Osim ljepilom, dijelove su spajali i spajalicama za papir pa se nisu trebali brinuti o čvrstoći svojih uradaka.

Analizirajući gotove radove, obratili smo pozornost na simetriju i asimetriju maski.

Maske su izložene na školskom panou te tako stvaraju ugođaj maskenbala, karnevala, poklada...

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Naši superheroji

Iznimno smo ponosni i od srca čestitamo našim autoricama i autorima digitalnog udžbenika Matematika 5 i Matematika 6 te autoricama udžbenika i radne bilježnice Kemija 7 koji su izabrani među 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u školskoj godini 2018./2019. To su naši učitelji za budućnost!

Nesreća koja nas povezuje

Nedjelja 22. ožujka, rano ujutro, ostat će trajno upisana u kolektivnu memoriju stanovnika Zagreba. Potres nezabilježen posljednjih 140 godina izbacio nas je iz kreveta i kuća. U samo nekoliko sati mnogim su se učenicima javili i njihovi razrednici. Samo da pitaju je li sve u redu i da se kratkom porukom međusobno provjere i ohrabre.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja