30. siječanj 2018.

Zašto klinci vole strane jezike?

Autor: Suzana Mihelčić

Sjetite se situacije u kojoj ste naučili nešto novo te ste istovremeno uživali. Još ako ste bili u dobrom društvu, ma kome ljepše. To može biti dio vaše poslovne svakodnevice, najobičniji kućanski posao koji ste učinili zabavnijim ili neki hobi koji volite. Činjenica je da nam neće teško pasti obavljati neki „rad“ ukoliko u njemu uživamo. Nađemo li se u situaciji da moramo steći neka nova znanja i/ili vještine biti ćemo uspješniji budemo li motiviraniji, a usvajanje novih znanja biti će lakše ako nam pritom bude i zabavno.

 

 

Igra

Djeca od najranije dobi uče otkrivanjem, a najučinkovitiji i njima najzanimljiviji način je igra. U nastavi stranog jezika od najranijih dana učenja druženje s teacher ili lehrerin prava je zabava. Nerijetko se školskim hodnicima čuje prvašiće koji već u prvom tjednu nastave strani jezik nazivaju najboljim predmetom u školi. Ovo je pravilo samo ukoliko ste pripremili barem desetak super cool igara koje ste spremni brzo i vješto izmjenjivati kad dođe do, uvijek očekivanog, pada koncentracije. Ako pak razredom vlada nemirna atmosfera u kojoj nerijetko pomislimo: „Bože, kakav je ovo razred.“, sjetite se samo da je nastupila dosada, duboko udahnite i smislite brzinsku igru. No, ne zaboravite, biti će atraktivna samo koju minuticu, stoga imajte novi as u rukavu.

Volim se gibat gibat

Primjećujete da u stranom jeziku ništa nije statično. Kao i materinji, strani se jezik lakše uči pokretima tijela, a ljudima je i svojstveno gestikulirati tijekom govora radi lakšeg izražavanja. Igra i kretanje u nastavi jezika ne odnosi se samo na niže razrede osnovne škole. S vremena na vrijeme zaboravim kako je i učenicima viših razreda lakše i zapravo potrebno kretati se u vrijeme nastave. Naravno da pritom ne mislim na nekontrolirano hodanje učionicom, već je promjena redosljeda sjedenja, dolazak pred ploču ili rad u skupini dovoljan da promijene način sudjelovanja u nastavi. Zasigurno ni vi, ne stojite uvijek na istom mjestu tijekom nastavnog sata, zar ne?

Mikropauze

Svima su nam potrebne i svjesno ili nesvjesno ih koristimo više puta dnevno kako bismo umirili tijelo i psihu od neke (naporne) aktivnosti. U malim glavicama koje tek uče - mikropauze je potrebno raditi češće, a djeca ih u školi rade nesvjesno te ih trebaju mnogo češće nego mi to mislimo. Vjerojatno se sa starijim učenicima možemo lakše dogovoriti da nakon nekog rada, pisanja ili rješavanja zadataka mogu dobiti nekoliko minutica za odmor. Kod mlađih učenika drugačiji je slučaj. Ne raditi ništa i sjediti mirno uopće nije zabavno. U takvim su situacijama najobičnije pitalice i mozgalice dobra ideja, a ponovno se vraćamo i na kretanje u razredu kojim se može zadovoljiti potrebita mikropauza te se kasnije vratiti na rad. Aktivnost koju rado koristim u vrijeme mikropauze za mlađe učenike jest ples uz Just dance YouTube kanal. Kanal nudi pregršt pjesmica, osobito na engleskom jeziku, koje mogu dobro poslužiti kao kratak odmor od nastave, a još je k tome i zabavan. Naučite pjesmicu Itsy bitsy spider, a potom kad im padne koncentracija iskoristite Just dance za ponavljanje. Mikropauze su još jedan dobar razlog za voljeti strani jezik.

Pričaj mi priču

Mala djeca, slatke bajke; velika djeca istinite priče. Činjenica je da svi volimo priče samo su nam različiti afiniteti. Malci će uživati u poznatim bajkama ili srodnim izmišljenim bajko-pričama, dok ste sigurno primijetili da ozbiljniji učenici vole najobičniji razgovor. Nije da oni ne vole bajke, nego se u tinejdžerskim godinama javlja potreba za zbližavanjem i razgovorom o njima i njihovim „problemima“. Tada im treba model, netko tko će ih saslušati i dati im savjet ili im barem potvrditi da je sve kroz što prolaze  sasvim normalno jer smo i sami prošli isto. Nerijetko mi osmaši kažu kako vole pričati sa mnom te kako je lijepo od mene što se zanimam za njihove životne situacije. Nastavne jedinice stranog jezika koreliraju sa životnim situacijama, a udžbeničke teme prilagođene su ciljanom uzrastu. Često se pričajući o nastavnoj temi dotičemo učenika i njihovih života, što djeca i vole, a vole i vas koji se za njih zanimate. Stoga, svi mi koji predajemo strane jezike pravi smo sretnici.

 

Razloga za ljubav prema stranom jeziku je mnoštvo, mogli bismo o njima razmišljati satima. Svaki je učenik kao i razredni odjel individualan, a vi koji surađujete s njima najbolje znate razloge zbog kojih vole baš vas i strani jezik koji predajete.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Let's Build a Story!

Ljudi su oduvijek pričali svoje priče prikazujući vlastito iskustvo i prenoseći ga kroz stoljeća. Od spiljskih slika do objava na društvenim mrežama- sve nas oduvijek vežu priče.

Pozivamo Vas da se prijavite na literarni natječaj Let's Build a Story! i na engleskom jeziku ispričate nam svoju priču!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ušćumlić Danica
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Ušćumlić Danica