Žene u svemiru - pogled iz učionice | Profil Klett

20. prosinac 2021.

Žene u svemiru - pogled iz učionice

avatar
Autor:

Autor: Martina Galić, prof. matematike i informatike (koordinator projekta)

Tijekom prošle školske godine u našoj školi, Osnovnoj školi Bol u Splitu, provodili  smo projekt „Svemir“. Nakon jednogodišnjeg istraživanja i proučavanja Svemira odlučili smo u atriju škole postaviti izložbu učeničkih radova. Uz pomoć vrijednih kolegica koje su uvijek spremne na nove izazove, u tome smo i uspjeli.

Izložbom smo obilježili i Svjetski tjedan svemira koji se svake godine održava 4.- 10. listopada, a ovogodišnji Svjetski tjedan svemira posvećen je temi Žene u svemiru. Cilj projekta je osvijestiti učenike o ulozi znanosti i znanstvenika u otkrivanju novih spoznaja o svemiru i promjenama u njemu s naglaskom na žene u svemiru.

Ovim projektom smo učenicima htjeli približiti znanost i istraživanje Zemlje i svemira, predstaviti neobičan svijet koji nas okružuje izvan našeg planeta, istražiti pripreme astronauta za misije i život izvan svoje planete.

Tijekom projekta učenici su koristili IT tehnologijom, a suradničkim učenjem su upoznali planete, galaksiju, satelite, meteore, asteroide i prezentirati naučeno prijateljima u razredu. Naglasak je stavljen na timski rad kao temelj za razvoj  kompetencija učenika 21. stoljeća.

Na nivou škole i lokalne zajednice su održane radionice i predavanja na temu Svemir. Raznim likovnim tehnikama nastale su rakete, svemirci, astronauti, svemirske letjelice, zviježđa, a recikliranjem su nastale astronautske kacige i odijela. Rezultati istraživanja o planetima, asteroidima, kometima učenici su prezentirali plakatima i digitalnim alatima.

Učenici viših razreda su napravili izložbu Zviježđa koja su izradili koristeći strujni krug i likovnu tehniku (korelacija STEMa, likovne kulture i geografije), te putem prezentacije predstavili najvažnije Žene u svemiru.

Na satovima informatike učenici su programom Scratch kodirali igre na temu svemira.

Naše aktivnosti su predstavljene i na EU Code Week 2021 te smo ovim projektom približili učenicima svijet programiranja povezujući ga sa svemirom.

Škola je projektom ostvarila i suradnju s odgajateljicama Darijom Bosnić i Jelenom Rnjak i djecom iz grupe DV Grigor Vitez Split - Rašeljka. U atriju škole je postavljen i kutak s njihovim radovima koji su nastavli kao rezultat njihovog prošlogodišnjeg eTwinning projekta. Djeca su došla u školu na radionicu izrade svemirske letjelice kod učiteljice Davorke Banovac i 4.a razreda, te su u knjižnici s knjižničarkom Anom Bučević Romić pregledavali slikovnice o svemiru i gledali animirane filmove na temu svemira.

Izložbu Svemir smo i virtualno prezentirati našim partnerima u Erasmus KA229 projektu Cultural Bridges in Europe, a koordinatorica projekta Danijela Maurac je prijavila izložbu kao događaj na Erasmus danima održanima u listopadu.

Projekt je prijavljen i kao događaj na eTwinning platformi uz poziv mnogim obrazovnim i odgojnim djelatnicima da se pridruže i sudjeluju u njemu svojim aktivnostima.

Iako je ovo projekt zamišljen na školskoj razini, nadogradnjom, predanošću i kreativnošću učitelja i učenika je poprimio i međunarodne razmjere na što smo osobito ponosni.

Galerija: