5 ideja za pravu zimsku bajku u vašem razredu | Profil Klett

26. studeni 2018.

5 ideja za pravu zimsku bajku u vašem razredu

avatar
Autor: Mila Kokotović

Kako djeci produženog boravka organizirati  jedan uistinu čaroban zimski dan? Odlučite se na razrednu zimsku avanturu i uz naših 5 ideja zakoračite u pravu zimsku bajku u kojoj ćete uživati u druženju s učenicima i njihovim roditeljima.

Za predložene aktivnosti prethodno zatražite odobrenje ravnatelja škole, a na roditeljskom sastanku dogovorite suradnju s roditeljima i vaši će učenici imati predivno iskustvo zimskog obiteljskog ugođaja u školskim klupama. Sa svojim planovima upoznajte i ostale djelatnike škole kako bi i oni mogli sudjelovati u aktivnostima koje će uroditi brojnim pozitivnim rezultatima.

 

Zajednička igraonica društvenih igara

Uključite u igru roditelje koji su se spremni odazvati. Koristite se  igrama koje već imate u boravku, ali budite otvoreni i za nove igre koje predlože vaši učenici ili roditelji. Igraonica može biti zamišljena kao turnir s natjecateljskim elementom. Možda vašim učenicima više odgovara opuštena igra bez natjecanja, pa ćete izabrati upravo takav način druženja.

Kuharica za velike i male

Ova aktivnost otvara brojne mogućnosti. Jedna od njih je zajedničko pečenje palačinki i mala razredna gozba. Ova aktivnost zahtijeva prethodni dogovor s kuharicom u školi. Podijelite uloge roditeljima koji su se prijavili za ovu aktivnost i potrudite se da svako dijete u razredu dobije neki važni kulinarski zadatak. Pobrinite se da vaš razred postane mali restoran: osigurajte stolnjake i tanjuriće te pribor za jelo. I na kraju, zajedno počistite i pospremite. Ako standardi vaše škole ne dopuštaju ovakvo druženje, nemojte odustati od ideje. Možete je malo izmijeniti i provesti na sljedeći način.

Pričanje priča uz čaj i kolačiće

Obojite sive zimske dane pričanjem ili čitanjem priča. Dogovorite se s roditeljima koji će sudjelovati u ovoj aktivnosti pa napravite i male PowerPoint prezentacije koje će pratiti pripovijedanje ili čitanje. Prije same aktivnosti uredite razred i ostvarite topli zimski ugođaj. Omogućite učenicima da se što ljepše osjećaju.

Izrada nakita za božićno drvce

Ako učenici vašeg razreda imaju roditelje koji se dobro snalaze u izradi rukotvorina, ova je aktivnost odličan odabir za vaš razred. Ovom radionicom ostvarit ćete dvostruku korist: neformalno druženje djece i roditelja u prostoru škole i izrada nakita za školski božićni sajam.

Učimo vezenje

Za ovu radionicu trebate osobu koja zna i želi naučiti djecu vezenju (alternativa može biti vez na kartonu, kukičanje, šivanje...). Vrlo često netko od roditelja zna i želi sudjelovati u takvoj aktivnosti. Učenici će na ovakvoj dvosatnoj radionici dobiti osnovni uvid u vezenje, no ako postoji interes i mogućnost, ova bi se radionica mogla organizirati i više puta pa bi učenici uistinu mogli doći do razine vlastitog uratka.

Ove će aktivnosti zbližiti učitelje, roditelje i učenike. Zajedničko druženje i učenje biti će cjeloživotna uspomena za svakog sudionika, a zima će u razredu postati prava bajka.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Martina Balija, Mara Kolar, Vesna Stipić, Ivana Vlahek
udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika