Dan sjećanja | Profil Klett
Polje makova

07. studeni 2016.

Dan sjećanja

Autor: Sana Perić

In Flanders fields the poppies blow

Between the crosses, row on row,

That mark our place; and in the sky

The larks, still bravely singing, fly

Scarce heard amid the guns below.

John McCrae

 

 

Jedanaesti studenog dan je svršetka Prvog svjetskog rata, odnosno obljetnica primirja kojeg su 1918. godine Saveznici potpisali s Njemačkom. U Velikoj Britaniji i zemljama Commonwealtha, ali i drugdje u svijetu, ovaj dan obilježava se kao Dan sjećanja, a minuta šutnje na „jedanaesti sat jedanaestog dana jedanaestog mjeseca“ označava vrijeme u koje je primirje stupilo na snagu.

 

U Velikoj Britaniji Dan sjećanja naziva se još i Dan makova, prema cvijeću koje je raslo po grobovima palih vojnika u Flandriji. Mak je u cijelome svijetu postao jedan od najpoznatijih simbola vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu.

 

U Sjedinjenim Američkim Državama na isti se datum obilježava Dan veterana, kojim se odaje počast svim vojnicima koji su služili u Američkim oružanim snagama.

 

Australci i Novozelanđani svojih se žrtava sjećaju na ANZAC dan, 25. travnja (kratica ANZAC dolazi od Australian and New Zealand Army Corps). Dan je u početku obilježavao samo sjećanje na borce iz Prvog svjetskog rata, a danas se na taj dan odaje počast svim australskim i novozelandskim vojnicima koji su se borili u sukobima, ratovima i mirovnim operacijama.

 

Ako želite obilježiti ovaj dan s učenicima na satu engleskog jezika, za vas smo pripremili nastavni listić s nizom aktivnosti koje možete obraditi kao cjelinu ili parcijalno. Nastavni listić pronaći ćete na ovoj poveznici, u tematskom bloku CITIZENSHIP EDUCATION. Tema će biti zanimljiva učenicama i učenicima sedmih i osmih razreda, koji su dovoljno zreli za obradu ozbiljnijeg materijala.

Digitalni obrazovni sadržaj o ovoj temi u udžbeniku Vremeplov 7
Digitalni obrazovni sadržaj o ovoj temi u udžbeniku Vremeplov 7

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Stigli su novi listići!

Predstavljamo radne listiće CLEVER ME! za 4. razred osnovne škole, autorica Martine Jeren i Nine Rezo. Listići su kompletan dodatni materijal za vaše učenike 4. razreda i posebno su pogodni za roditelje koji žele s djecom raditi kod kuće.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
L. Prodromou , P. Prodromou , A. Cowan
udzbenik
Nina Rezo, (Daška Domljan)
udzbenik
Snježana Koren