Erasmus+ KA1 – učiteljice OŠ Pujanki na seminaru u Berlinu | Profil Klett

04. travanj 2018.

Erasmus+ KA1 – učiteljice OŠ Pujanki na seminaru u Berlinu

Autor: Maja Jelić Kolar

Učiteljica razredne nastave Marijana Šundov i školska knjižničarka Ika Koprčina iz OŠ Pujanki, Split, sudjelovale su na stručnom usavršavanju u Berlinu. O kakvom je projektu riječ i s kakvim su se iskustvom vratile u svoju školu pročitajte u tekstu učiteljice Marijane Šundov, koordinatorice Erasmus+ KA1 projekta škole.

Seminar Project Based Learning – Setup, Integration and reflection dio je Erasmus+ KA1 projekta škole, a odvijao se od 11. do 18. ožujka 2018. godine. Ovim su putovanjem ostvarene dvije od ukupno osam planiranih mobilnosti učitelja financiranih iz fondova Europske Unije. Seminar je pohađalo 17 nastavnika iz Europe (Makedonija, Cipar, Španjolska, Poljska). Prvi je dan započeo uvodnim predavanjem o značenju pojma Project Based Learning (PBL), koje treba razlikovati od projektnog učenja. Uslijedila su predstavljanja svih nazočnih, radionice, rasprave i dijeljenja međusobnih iskustava. Temeljne su odrednice PBL- a postavljanje tzv. driving question, ključnog pitanja kojim se postavlja krajnji cilj i rezultat projekta, kojeg potom učenici istražuju na način da ne mogu pronaći odgovor na internetu već iziskuje učenikov angažman i kritičko razmišljanje.

Prilikom ovakvog načina rada u kojem je učitelj samo vodič, a učenici aktivni sudionici nastavnog procesa, učitelj treba napraviti temeljitu pripremu i planiranje projekta i postaviti jasne ishode. Jako je važno koristiti evaluaciju tijekom trajanja projekta. Budući da je krovna tema ovog Erasmus+ KA1 projekta razvijanje poduzetničkih kompetencija kod učenika, učiteljica Marijana Šundov i školska knjižničarka Ika Koprčina osmislile su poduzetnički eTwinning projekt s kolegicama iz Makedonije. U tom će projektu učenici istraživati o uskrsnim običajima, izrađivati uskrsne ukrase s roditeljima te ih potom prodavati s ciljem kupnje nekoliko tableta za kvalitetniju i zanimljiviju nastavu. Seminar je zaključen u veselom tonu, podjelom certifikata, brojnim novim prijateljstvima i mogućnostima za suradnju na budućim projektima.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov