Kreativna ideja za svaki razred | Profil Klett

17. ožujak 2017.

Kreativna ideja za svaki razred

Autor: Maja Jelić Kolar

Učiteljica Mara Kolar, OŠ Remete, sa svojim učenicima od početka školske godine odvaja papirnati otpad u posebnu kutiju. Kutija zvana Papirko namijenjena je za prikupljanje papirnatog otpada. Što se dogodilo razrednom Papirku i kakva mu je bila sudbina pročitajte u nastavku.

Učenici OŠ Remete tijekom školske godine odlagali su papirnati otpad u za to namijenjenu kutiju. Jednoga dana učiteljica ih je potaknula da razmišljaju o tome što su sve bacili u Papirka. Odlučili su provjeriti i zasukali su rukave. Istražili su saržaj kutije s pomoću vrlo učinkovite metode  – kopanjem i pregledavanjem. Izbacili su iz kutije sav otpad i izdvojili sve za što im se činilo da ipak nije papir.

Zamislite samo što je sve Papirko pretrpio! Iz sadržaja kutije izdvojili su plastiku koja ne pripada u papirnati otpad. Zato su se dosjetili i riješili problem. Napravili su novu kutiju u koju će bacati plastični otpad. Tako će Papirko biti samo za papir, a nova kutija samo za plastiku.

Ovi su učenici naučili razliku između plastičnog i papirnatog otpada na najučinkovitiji način. Istraživanjem su preispitali vlastite postupke u razvrstavanju otpada i pronašli rješenje. Svoje su znanje i iskustvo podijelili s ostalim učenicima. Napravili su plakat na kojem su pokazali koji se otpad može baciti u kutiju za papir, a koji ne. Plakat su izložili ispred razreda i pozvali ostale učenike da i oni na ovom pozitivnom primjeru nešto nauče.

Nadamo se da će ova kreativna ideja i vama poslužiti u razredu.

Bravo Remete!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Razumijem li što čitam? – 7 ključeva čitanja s razumijevanjem

Svakodnevno se suočavamo s činjenicom koliko je čitanje temeljna vještina koja je neizbježna u svim područjima života. Bez visoke razine čitalačke pismenosti, za svakog učenika nije moguće postići uspjeh u školi niti se obrazovati i usavršiti u bilo kojem profesionalnom području. U procesu razvijanja čitalačke pismenosti, uz strategije razumijevanja pročitanog, postoji i šest glavnih ključeva odnosno tehnika koje nam mogu dodatno pomoći u razumijevanju pročitanog teksta.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege, Suzana Delić
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik, Martina Kolar Billege