Let's Build a Story! | Profil Klett

15. ožujak 2018.

Let's Build a Story!

Autor: Marta Užarević Vuksan

Umjetnost pripovijedanja mnogo je starija od formaliziranog jezika. Ljudi su oduvijek pričali svoje priče prikazujući vlastito iskustvo i prenoseći ga kroz stoljeća. Od spiljskih slika do objava na društvenim mrežama - sve nas vežu priče.

 

Upravo zbog toga što je princip pripovijedanja toliko stariji od jezika i duboko je ukorijenjen u našoj vrsti, možemo ga koristiti kao ugodan i učinkovit poticaj za učenje stranih jezika. Pripovijedanje je važan pedagoški alat u nastavi jezika, a ako bolje razmislimo pričanje priča prvotni je oblik nastave. Podučavalo se tako što se pripovijedalo, pričalo i prepričavalo. Sve kreće od priče.

 

Magnetizam narativne strukture

 

Osim što pomaže učenicima u razvijanju svih četiriju jezičnih vještina, pripovijedanje pomaže djeci da razviju osjećaj strukture. Narativna struktura priče ima magnetsku privlačnost i kao učitelji jezika trebamo iskoristiti to magnetsko polje. Pripovijedanje je autentična i kreativna upotreba jezika koja razvija maštu, pruža potpuno izlaganje ciljnom jeziku te služi kao snažan komunikacijski alat. Pedagoški, možemo ga nazvati "pristup cijelom jeziku" jer priče koriste cjeloviti pristup nastavi jezika i podržavaju prirodno stjecanje ciljnog jezika te pomažu u razvijanju kritičkog razmišljanja.

 

Literarni natječaj

 

Svaka priča svijet je za sebe, a moć priča univerzalna je. Uvjerite se i vi u tu moć, prepustite se njihovom magnetizmu i stvarajte priče i svjetove!

 

Kako i gdje?

Sudjelujte u literarnom natječaju Let’s Build a Story! na našim mrežnim stranicama.

Pozivamo sve učitelje engleskog jezika da svojim učenicima budu mentori i potaknu ih na stvaranje priča.

Maštajte i stvarajte na engleskom jeziku - natječaj je namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole i otvoren do 15. svibnja 2018.

 

Više informacija i prijavnicu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Čudesna magija priča

Fotografkinja: Maja Lesar

Ugodno smo popričali s još jednom članicom stručnog žirija našeg literarnog natječaja Let's Build a Story!Mirelom Priselac Remi.

 

Remi nam je poznata kao frontwoman benda Elemental, skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, aktivistica te prevoditeljica i profesorica engleskog i španjolskog jezika. Glazba i pisana riječ njezine su dvije ljubavi od najranijih dana.

 

Rezultati literarnog natječaja Let's Build a Story!

Ovoga smo ljeta uronili u fantastičan svijet mašte te smo, čitajući svaku od 468 priča hrvatskih osnovnoškolaca koje su pristigle na naš natječaj Let's Build a Story!, istinski uživali u prostranstvima i mogućnostima koje u tom svijetu postoje. 

Dok su gradili svoje priče, mlade je kreativce podržalo čak 194 vrijedna mentora.

Čestitamo svim mladim autorima i njihovim neumornim mentorima!

Dobrodošli u svijet priča

Iskustvo svakoga od nas bogato je barem jednom pričom vrijednom pričanja. Svi volimo čuti dobru priču, dobnih ograničenja nema. Kada dobro razmislimo, svakodnevno smo okruženi pričama raznih profila, bilo da je u pitanju priča o događaju iz novina, informacija koju smo sasvim slučajno čuli na javnom mjestu, poruka koju smo primili preko Messengera ili događaj u razgovoru s bliskom osobom. Smisao pričanja bilo koje priče je jednak – stvoriti emocionalnu vezu s publikom kojoj je priča usmjerena.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nina Rezo, (Daška Domljan)
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović