15. ožujak 2018.

Let's Build a Story!

Autor: Marta Užarević

Umjetnost pripovijedanja mnogo je starija od formaliziranog jezika. Ljudi su oduvijek pričali svoje priče prikazujući vlastito iskustvo i prenoseći ga kroz stoljeća. Od spiljskih slika do objava na društvenim mrežama - sve nas vežu priče.

 

Upravo zbog toga što je princip pripovijedanja toliko stariji od jezika i duboko je ukorijenjen u našoj vrsti, možemo ga koristiti kao ugodan i učinkovit poticaj za učenje stranih jezika. Pripovijedanje je važan pedagoški alat u nastavi jezika, a ako bolje razmislimo pričanje priča prvotni je oblik nastave. Podučavalo se tako što se pripovijedalo, pričalo i prepričavalo. Sve kreće od priče.

 

Magnetizam narativne strukture

 

Osim što pomaže učenicima u razvijanju svih četiriju jezičnih vještina, pripovijedanje pomaže djeci da razviju osjećaj strukture. Narativna struktura priče ima magnetsku privlačnost i kao učitelji jezika trebamo iskoristiti to magnetsko polje. Pripovijedanje je autentična i kreativna upotreba jezika koja razvija maštu, pruža potpuno izlaganje ciljnom jeziku te služi kao snažan komunikacijski alat. Pedagoški, možemo ga nazvati "pristup cijelom jeziku" jer priče koriste cjeloviti pristup nastavi jezika i podržavaju prirodno stjecanje ciljnog jezika te pomažu u razvijanju kritičkog razmišljanja.

 

Literarni natječaj

 

Svaka priča svijet je za sebe, a moć priča univerzalna je. Uvjerite se i vi u tu moć, prepustite se njihovom magnetizmu i stvarajte priče i svjetove!

 

Kako i gdje?

Sudjelujte u literarnom natječaju Let’s Build a Story! na našim mrežnim stranicama.

Pozivamo sve učitelje engleskog jezika da svojim učenicima budu mentori i potaknu ih na stvaranje priča.

Maštajte i stvarajte na engleskom jeziku - natječaj je namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole i otvoren do 15. svibnja 2018.

 

Više informacija i prijavnicu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Priče hrvatskih osmaša

Izuzetno smo ponosni na brojku od 468 priča koje su nam pristigle na natječaj Let’s Build a Story i želimo zahvaliti svim mladim spisateljima na izvrsnim pričama te njihovim mentorima na inspiraciji i entuzijazmu.

 

Zbog velikog broja priča od kojih svaka zaslužuje pomno čitanje odlučili smo ovo dugo toplo ljeto provesti u čitanju!

 

Prije nego osmaši zauvijek odlepršaju iz svojih školskih klupa, saznat ćemo koje su tri priče osmih razreda najbolje prema stručnom sudu našeg žirija. Stoga vam predstavljamo naše partnere i članove žirija.

Zanima nas

Clever Cubes - pametne kocke za pametnu nastavu engleskog jezika

Clever Cubes

Za naše vjerne korisnike pripremili smo set od 9 kocaka s čak 54 originalne ilustracije koje prikazuju stvari, likove, emocije, događaje, aktivnosti i mjesta.

 

Jednostavno bacite kockice, pustite mašti na volju i neka priča krene. Osmislite kakav će lik proći kakvu avanturu i koja je priča – bitno je tko, što, gdje, kako i zašto!

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović
udzbenik
Smuda Đurić Marija, Pavlek Branka
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer