Naša glazbena priča | Profil Klett

Ekipa glazbene grupe s tonskog snimanja (Foto: prof. Martina Srdarev)

02. veljača 2018.

Naša glazbena priča

Autor: Ružica Ambruš-Kiš

"Glazba je poput mora, poput vjetra, kiše i sunca - glazba je život." Silvana Crljen

Glazbeno-scenski projekt učenika Osnovne škole Pirovac pod vodstvom učiteljice mentorice razredne nastave Silvane Crljen.

Početni impuls nastanku projekta Naša glazbena priča dale su vesele, razigrane i znatiželjne okice novih prvašića koji su kročili početkom školske godine 2013./14. u razred učiteljice razredne nastave Silvane Crljen. Bila je to skupina izrazito muzikalnih učenika, kristalne intonacije i izvrsnih ritamskih sposobnosti.

Ubrzo se stvorila snažna glazbena interakcija između učiteljice i učenika koja je razbuktala kreativni izraz na području jezičnog i glazbenog izraza.

Nastao je niz dječjih pjesama koje je učiteljica počela obrađivati i uvježbavati s članovima Glazbene grupe Osnovne škole Pirovac, koja djeluje već dvadesetak godina kao izvannastavna aktivnost učenika razredne nastav nastupajući na školskim priredbama i mjesnim koncertima.

Projekt se rađa…

Prigodom jednog od javnih nastupa, glazbena je grupa impresionirala snimatelja i producenta iz Pirovca, gospodina Dinu Selmana, koji im je predložio suradnju snimanjem njihova glazbeno-scenskog projekta čiji bi glavni akteri bili članovi Glazbene grupe.

Glavni je cilj projekta bio izdavanje kompaktnog diska te glazbenog videospota, kojima bi se prezentirao i ovjekovječio kako rad učenika i učiteljice, tako i škole te u konačnici cijeloga mjesta Pirovca. Nakon razgovora s djecom i dogovora s roditeljima i ravnateljem, projekt se definirao i startao.

Glazbena grupa OŠ Pirovac (Foto: Šibenski.hr)
Vježba se…

Učenici su zajedno s učiteljicom odabrali četiri tematski i interpretativno različite pjesme: "Sutra je novi dan", "Jesenski valcer" (Jesen se šulja...), "Došla nam je bijela zima" te "More i ja". Kako bi ostvarili reprezentativnu izvedbu, naglasak su u pripremnim vježbama dali kvalitetnom zvuku izvedbe, vježbajući čistu intonaciju i jasan izgovor teksta, skrbeći o odgovarajućem tempu i dinamici kakvu je zahtijevao karakter pjesama. Uz veći dio zajedničkoga muziciranja, dio izvedbe bio je namijenjen i solistima te recitatorima koji su uz pratnju klavijatura izveli uvodni i završni dio skladbe "More i ja".

Izvedba skladbe "More i ja" recitator Marino Vukman (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Snima se…

Tonsko je snimanje trajalo od studenoga 2015. do veljače 2016. godine. Uz redovite termine vježbanja u školi, nekoliko su se puta mjesečno pripremali i u posebno zvučno izoliranoj prostoriji Puhačkoga orkestra Pirovac. Snimili su sve četiri skladbe, svaku po četiri i više puta uz veliku posvećenost i koncentraciji izvedbe svih sudionika: učenici su pjevali uz pratnju učiteljice na klavijaturama. Kako su djeca vremenom bila sve bolja u izvedbi i koncentriranija prigodom snimanja na kraju su u jednom danu snimili finalne inačice sve četiri pjesme čije su snimke išle na nosač zvuka.

i montira…

Tijekom proljeća i početkom ljeta 2016. godine radili su na video-spotu, a u konačnici su snimili čak četiri glazbena spota (za svaku pjesmu po jedan), kao i video uradak pod nazivom Skrivena kamera koji sadrži zanimljive iskrice i zgode tijekom snimanja. Spotovi nude i snimke atraktivnih pirovačkih lokaliteta.

DVD "Naša glazbena priča" (Foto: Dino Selman)
Promocija projekta

Priču su zaokružili promocijom projekta koji ih je povezao i oplemenio. Do tog događaja, ponovno su uvježbavali skladbe, ubacivši i niz koreografskih elemenata, pri čijoj su kreaciji ravnopravno sudjelovali i učenici. Promocija je održana u pirovačkoj kino dvorani, 9. lipnja 2017. godine u 12 sati. Kako su o svemu bili obaviješteni novinari, najprije smo toga jutra u školi imali nastup uživo za TV emisiju Dobro jutro, Hrvatska, a potom i snimanje za Regionalni dnevnik HRT-a, kao i za emisiju na lokalnome radio Kninu.

Na samoj promociji je u prvome dijelu prikazana digitalna projekcija glazbenih video-spotova, a u drugom dijelu je nastupila Glazbena grupa uz pratnju učiteljice na klavijaturama, ali i uz pratnju učenika Šimuna Barića (bubnjevi) i Anđele Jadrić (klavijature).

Talentirani Šimun Barić na bubnjevima (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

Izveli su četiri pjesme: "More i ja" (autorska), "Dalmacijo od kamena" (Đani Stipaničev), "Ne more mi bit' (klapa Cambi) i "Sutra je novi dan" (autorska). Promociji su nazočili učenici i djelatnici naše škole, mještani Pirovca, pirovački političari te šibenski župan, gospodin Goran Pauk. Učenici su bili izvrsni na nastupu, emotivni i samouvjereni. Na kraju smo svi bili ponosni na učinjeno.

Dio ozračja može se pogledati na videu s promocije (izvedba pjesme "Sutra je novi dan")....

 

izvedba skladbe "Ne more mi bit" Anđela Jadrić na klavijaturama (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Refleksija projekta

Iako je u planiranje, pripremu i izvedbu projekta uloženo jako puno truda, znanja, vještina, energije, ljubavi i strpljenja, vrijedilo je! Kad se spoje i isprepletu dvije velike ljubavi - prema djeci i glazbi, nema gubitnika – svi su samo dobitnici. Sinergija u radu s djecom kroz medij glazbe svima će pružiti nezaboravno i vrijedno iskustvo. Svima koji se na sličan način, uz redovito nastavu, požele i kreativno izraziti, poručujem - samo hrabro naprijed!

 

Evo i nekoliko praktičnih savjeta:

  • Važna je kvalitetno planiranje i priprema, odabir kvalitetne pjesme te motivirani, muzikalni i dobro uvježbani izvođači.
  • Podržavajuća suradnja i koordinacija s kolegama bitno će doprinijeti zajedničkome uspjehu. Intenzivno sam surađivala sa snimateljem i producentom, a potporu su nam pružili ravnateljica škole, kolege, roditelji učenika, sumještani iz lokalne zajednice kao tehnička i moralna potpora u realizaciji projekta. Ukoliko svoj rad želite prezentirati široj javnosti, važna je i suradnja s medijima.
  • Koliko god bili organizirani, trebate biti spremni na neočekivane situacije, a samim time i na improvizaciju.

I na kraju, morate vjerovati da vaša glazbena kreacija nudi nešto zanimljivo i vrijedno. To i nije tako teško ako osjetite duboki senzibilitet kojim na nju reagiraju pametna, znatiželjna i muzikalna djeca.

"Jesenski valcer" (solistica Tina Kartelo) snimanje ispred OŠ Pirovac (Foto: Dino Selman)
Zahvale…

Svi se članovi naše glazbene grupe zahvaljuju našim suputnicima u radu na projektu, svima koji su podrškom i savjetom pomogli u realizaciji "Naše glazbene priče". Ipak bismo posebno izdvojili posebnu zahvalu snimatelju i producentu Dinu Selmanu i moja najveća zahvala svim učenicima, sadašnjim i bivšim, koji su mi bili i ostali nepresušno nadahnuće.

Kako biste pregledali video spotove i saznali više o projektu "Naša glazbena priča" kliknite ovdje.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Volim se gibat', gibat'...

Od samoga početka rada u školi posebno sam značajnim smatrala područje dječjega glazbenog stvaralaštva. Stoga u svim projektima koje radim učenici sukreiraju proces nastanka i razvoja ideja, izražavajući svoju kreativnost, oslobađajući stvaralačku maštu. Radimo zajedno. Suradnici smo koji se nadopunjuju zajedno stvarajući; ja sam ta koja ih okuplja motivirajući ih da rade što vole, usmjerava ih i pomaže.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Jelena Sikirica, Snježana Stojaković, Ana Miljak
udzbenik
Perak Lovričević, Ščedrov
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš