Naša glazbena priča | Profil Klett

Ekipa glazbene grupe s tonskog snimanja (Foto: prof. Martina Srdarev)

02. veljača 2018.

Naša glazbena priča

Autor: Ružica Ambruš-Kiš

"Glazba je poput mora, poput vjetra, kiše i sunca - glazba je život." Silvana Crljen

Glazbeno-scenski projekt učenika Osnovne škole Pirovac pod vodstvom učiteljice mentorice razredne nastave Silvane Crljen.

Početni impuls nastanku projekta Naša glazbena priča dale su vesele, razigrane i znatiželjne okice novih prvašića koji su kročili početkom školske godine 2013./14. u razred učiteljice razredne nastave Silvane Crljen. Bila je to skupina izrazito muzikalnih učenika, kristalne intonacije i izvrsnih ritamskih sposobnosti.

Ubrzo se stvorila snažna glazbena interakcija između učiteljice i učenika koja je razbuktala kreativni izraz na području jezičnog i glazbenog izraza.

Nastao je niz dječjih pjesama koje je učiteljica počela obrađivati i uvježbavati s članovima Glazbene grupe Osnovne škole Pirovac, koja djeluje već dvadesetak godina kao izvannastavna aktivnost učenika razredne nastav nastupajući na školskim priredbama i mjesnim koncertima.

Projekt se rađa…

Prigodom jednog od javnih nastupa, glazbena je grupa impresionirala snimatelja i producenta iz Pirovca, gospodina Dinu Selmana, koji im je predložio suradnju snimanjem njihova glazbeno-scenskog projekta čiji bi glavni akteri bili članovi Glazbene grupe.

Glavni je cilj projekta bio izdavanje kompaktnog diska te glazbenog videospota, kojima bi se prezentirao i ovjekovječio kako rad učenika i učiteljice, tako i škole te u konačnici cijeloga mjesta Pirovca. Nakon razgovora s djecom i dogovora s roditeljima i ravnateljem, projekt se definirao i startao.

Glazbena grupa OŠ Pirovac (Foto: Šibenski.hr)
Vježba se…

Učenici su zajedno s učiteljicom odabrali četiri tematski i interpretativno različite pjesme: "Sutra je novi dan", "Jesenski valcer" (Jesen se šulja...), "Došla nam je bijela zima" te "More i ja". Kako bi ostvarili reprezentativnu izvedbu, naglasak su u pripremnim vježbama dali kvalitetnom zvuku izvedbe, vježbajući čistu intonaciju i jasan izgovor teksta, skrbeći o odgovarajućem tempu i dinamici kakvu je zahtijevao karakter pjesama. Uz veći dio zajedničkoga muziciranja, dio izvedbe bio je namijenjen i solistima te recitatorima koji su uz pratnju klavijatura izveli uvodni i završni dio skladbe "More i ja".

Izvedba skladbe "More i ja" recitator Marino Vukman (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Snima se…

Tonsko je snimanje trajalo od studenoga 2015. do veljače 2016. godine. Uz redovite termine vježbanja u školi, nekoliko su se puta mjesečno pripremali i u posebno zvučno izoliranoj prostoriji Puhačkoga orkestra Pirovac. Snimili su sve četiri skladbe, svaku po četiri i više puta uz veliku posvećenost i koncentraciji izvedbe svih sudionika: učenici su pjevali uz pratnju učiteljice na klavijaturama. Kako su djeca vremenom bila sve bolja u izvedbi i koncentriranija prigodom snimanja na kraju su u jednom danu snimili finalne inačice sve četiri pjesme čije su snimke išle na nosač zvuka.

i montira…

Tijekom proljeća i početkom ljeta 2016. godine radili su na video-spotu, a u konačnici su snimili čak četiri glazbena spota (za svaku pjesmu po jedan), kao i video uradak pod nazivom Skrivena kamera koji sadrži zanimljive iskrice i zgode tijekom snimanja. Spotovi nude i snimke atraktivnih pirovačkih lokaliteta.

DVD "Naša glazbena priča" (Foto: Dino Selman)
Promocija projekta

Priču su zaokružili promocijom projekta koji ih je povezao i oplemenio. Do tog događaja, ponovno su uvježbavali skladbe, ubacivši i niz koreografskih elemenata, pri čijoj su kreaciji ravnopravno sudjelovali i učenici. Promocija je održana u pirovačkoj kino dvorani, 9. lipnja 2017. godine u 12 sati. Kako su o svemu bili obaviješteni novinari, najprije smo toga jutra u školi imali nastup uživo za TV emisiju Dobro jutro, Hrvatska, a potom i snimanje za Regionalni dnevnik HRT-a, kao i za emisiju na lokalnome radio Kninu.

Na samoj promociji je u prvome dijelu prikazana digitalna projekcija glazbenih video-spotova, a u drugom dijelu je nastupila Glazbena grupa uz pratnju učiteljice na klavijaturama, ali i uz pratnju učenika Šimuna Barića (bubnjevi) i Anđele Jadrić (klavijature).

Talentirani Šimun Barić na bubnjevima (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

Izveli su četiri pjesme: "More i ja" (autorska), "Dalmacijo od kamena" (Đani Stipaničev), "Ne more mi bit' (klapa Cambi) i "Sutra je novi dan" (autorska). Promociji su nazočili učenici i djelatnici naše škole, mještani Pirovca, pirovački političari te šibenski župan, gospodin Goran Pauk. Učenici su bili izvrsni na nastupu, emotivni i samouvjereni. Na kraju smo svi bili ponosni na učinjeno.

Dio ozračja može se pogledati na videu s promocije (izvedba pjesme "Sutra je novi dan")....

 

izvedba skladbe "Ne more mi bit" Anđela Jadrić na klavijaturama (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Refleksija projekta

Iako je u planiranje, pripremu i izvedbu projekta uloženo jako puno truda, znanja, vještina, energije, ljubavi i strpljenja, vrijedilo je! Kad se spoje i isprepletu dvije velike ljubavi - prema djeci i glazbi, nema gubitnika – svi su samo dobitnici. Sinergija u radu s djecom kroz medij glazbe svima će pružiti nezaboravno i vrijedno iskustvo. Svima koji se na sličan način, uz redovito nastavu, požele i kreativno izraziti, poručujem - samo hrabro naprijed!

 

Evo i nekoliko praktičnih savjeta:

  • Važna je kvalitetno planiranje i priprema, odabir kvalitetne pjesme te motivirani, muzikalni i dobro uvježbani izvođači.
  • Podržavajuća suradnja i koordinacija s kolegama bitno će doprinijeti zajedničkome uspjehu. Intenzivno sam surađivala sa snimateljem i producentom, a potporu su nam pružili ravnateljica škole, kolege, roditelji učenika, sumještani iz lokalne zajednice kao tehnička i moralna potpora u realizaciji projekta. Ukoliko svoj rad želite prezentirati široj javnosti, važna je i suradnja s medijima.
  • Koliko god bili organizirani, trebate biti spremni na neočekivane situacije, a samim time i na improvizaciju.

I na kraju, morate vjerovati da vaša glazbena kreacija nudi nešto zanimljivo i vrijedno. To i nije tako teško ako osjetite duboki senzibilitet kojim na nju reagiraju pametna, znatiželjna i muzikalna djeca.

"Jesenski valcer" (solistica Tina Kartelo) snimanje ispred OŠ Pirovac (Foto: Dino Selman)
Zahvale…

Svi se članovi naše glazbene grupe zahvaljuju našim suputnicima u radu na projektu, svima koji su podrškom i savjetom pomogli u realizaciji "Naše glazbene priče". Ipak bismo posebno izdvojili posebnu zahvalu snimatelju i producentu Dinu Selmanu i moja najveća zahvala svim učenicima, sadašnjim i bivšim, koji su mi bili i ostali nepresušno nadahnuće.

Kako biste pregledali video spotove i saznali više o projektu "Naša glazbena priča" kliknite ovdje.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dora Pejačević - najpoznatija hrvatska skladateljica

Dora Pejačević je umrla 1923. godine nakon poroda. Dirljivo svjedočenje o njezinim životnim načelima nalazimo u pismu suprugu, četiri mjeseca prije smrti. Neka Bog dade da Ti naše dijete (ako bih Ti ga ostavila) bude na radost — da postane istinski, otvoren, velik Čovjek; — utri mu putove, no ne sprječavaj ga nikad da spozna patnju, koja oplemenjuje dušu, jer samo će tako postati čovjekom.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Jelena Sikrica, Saša Marić
udzbenik
Ružica Ambruš-Kiš, Nataša Perak Lovričević, Ljiljana Ščedrov
udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini