Picasso gitara

Picasso gitara

17. travanj 2018.

Neobična glazbala

Autor: Kristina Lučić Andrijanić

Tkogod je bar jednom za sunčana dana prošetao zadarskom rivom uživao je, kako je iskazao čuveni režiser Alfred Hitchcock u najljepšem zalasku sunca na svijetu. Ako je pritom puhao i povjetarac idilični zalazak sunca imao je razigranu zvukovnu kulisu koju stvaraju morski valovi jedinstvenih Morskih orgulja, remek djela arhitekta Nikole Bašića. Ovo neobično glazbalo samo je jedno u nizu novih koja obogaćuju sve duži popis rijetkih glazabala koja se ne mogu svrstati među uvriježene vrste.

Od pojave prvih glazbala do danas čovjek je stvorio veliki broj raznovrsnih glazbala. Stvorena u igri vođenoj znatiželjom, u potrazi za novim zvukom, glazbala je usavršavao, mijenjao i nadograđivao pa je neki puta taj proces rezultirao posve neobičnim kreacijama. Nerijetko se neobična glazbala pojavljuju u tradicijskoj glazbi. Iskorištavanje prirodnih materijala i svakodnevnih predmeta svakako rezultira začuđujućim kombinacijama izgleda i zvuka. Vlat trave, kornjačin oklop, češalj ili žlice lako postaju zanimljiva glazbala.

 

No, što kada mašta ode daleko, u ekstreme i s ciljem da se napravi nešto neobično, drugačije?

Čudni na razne načine

U povijesti je zbilja bilo jako neobičnih ideja, a neke su čak bile dosta okrutne. Pogledajte izmišljena glazbala koja su, sreća za neke, ostala samo plod mašte. Neka su neobična je su neobično velika, neka su neobičan spoj "običnih" glazbala (danas bi možda i organistrum bio neobično glazbalo), neka su samo neobična inačica poznatog originala kao npr. Picasso gitara. Pa čak je i naš Ivan Padovec konstruirao pomalo neobičnu gitaru s deset žica. Neobična glazbala nastaju svaki dan. Otkrića na području tehnologije i znanosti omogućuju stvaranje posve drugačijih naprava za proizvodnju šumova, zvukova i tonova. Sve više se primjenjuje 3D pisač pa je tako pomoću njega napravljeno i glazbalo. Napravila sam vlastiti izbor neobičnih glazbala koji se izdvajaju po svojoj genijalnosti, monumetalnosti i domišljatosti.

hurdy-gurdy
hurdy-gurdy
1. Morske orgulje, Zadar
2. Glazbeni stroj sa pikulama
3. Glazbena cesta, Lancaster, Kalifornija, SAD
4. Povrtni orkestar
5. Aeolus, London
6. Yaybahar
7. Stalaktitne orgulje, Luray Caverns, Virginia, SAD
8. Teremin
9. Sat na paru, Vancouver
10. Waterphone
11. Pirofonske orgulje
12. Zeusafon
13. Gameleste

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Hrvatski jezik u Koreji

Sveučilište Hankuk, Yong-in, Južna Koreja

U mjesecu posvećenome hrvatskome jeziku zanimljivo je znati gdje se sve u svijetu uči hrvatski jezik. Prema dostupnim podatcima u svijetu djeluje više od trideset lektorata hrvatskoga jezika uz potporu Ministarstva znanosti i sporta RH, dok šezdesetak lektorata nije pod njegovom direktnom ingerencijom. Hrvatski se uči i u Južnoj Koreji na jednom od najprestižnijih korejskih sveučilišta, Sveučilištu za strane studije Hankuk u Seulu. 

Zanima nas

Nove udžbeničke serije u Profil Klettu

Kako bismo aktivno sudjelovali u kreiranju nove paradigme poučavanja za sve škole i učitelje koji ove godine počinju raditi prema eksperimentalnom programu pripremili smo IZZI program za Školu za život te nove udžbeničke komplete za Informatiku od petog do osmog razreda.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Željkica Mamić, Ana Janković, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Saša Marić, Jelena Sikirica, Snježana Stojaković, Ljiljana Ščedrov
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš