Neobična glazbala | Profil Klett
Picasso gitara

Picasso gitara

17. travanj 2018.

Neobična glazbala

Autor: Kristina Lučić Andrijanić

Tkogod je bar jednom za sunčana dana prošetao zadarskom rivom uživao je, kako je iskazao čuveni režiser Alfred Hitchcock u najljepšem zalasku sunca na svijetu. Ako je pritom puhao i povjetarac idilični zalazak sunca imao je razigranu zvukovnu kulisu koju stvaraju morski valovi jedinstvenih Morskih orgulja, remek djela arhitekta Nikole Bašića. Ovo neobično glazbalo samo je jedno u nizu novih koja obogaćuju sve duži popis rijetkih glazabala koja se ne mogu svrstati među uvriježene vrste.

Od pojave prvih glazbala do danas čovjek je stvorio veliki broj raznovrsnih glazbala. Stvorena u igri vođenoj znatiželjom, u potrazi za novim zvukom, glazbala je usavršavao, mijenjao i nadograđivao pa je neki puta taj proces rezultirao posve neobičnim kreacijama. Nerijetko se neobična glazbala pojavljuju u tradicijskoj glazbi. Iskorištavanje prirodnih materijala i svakodnevnih predmeta svakako rezultira začuđujućim kombinacijama izgleda i zvuka. Vlat trave, kornjačin oklop, češalj ili žlice lako postaju zanimljiva glazbala.

 

No, što kada mašta ode daleko, u ekstreme i s ciljem da se napravi nešto neobično, drugačije?

Čudni na razne načine

U povijesti je zbilja bilo jako neobičnih ideja, a neke su čak bile dosta okrutne. Pogledajte izmišljena glazbala koja su, sreća za neke, ostala samo plod mašte. Neka su neobična je su neobično velika, neka su neobičan spoj "običnih" glazbala (danas bi možda i organistrum bio neobično glazbalo), neka su samo neobična inačica poznatog originala kao npr. Picasso gitara. Pa čak je i naš Ivan Padovec konstruirao pomalo neobičnu gitaru s deset žica. Neobična glazbala nastaju svaki dan. Otkrića na području tehnologije i znanosti omogućuju stvaranje posve drugačijih naprava za proizvodnju šumova, zvukova i tonova. Sve više se primjenjuje 3D pisač pa je tako pomoću njega napravljeno i glazbalo. Napravila sam vlastiti izbor neobičnih glazbala koji se izdvajaju po svojoj genijalnosti, monumetalnosti i domišljatosti.

hurdy-gurdy
hurdy-gurdy
1. Morske orgulje, Zadar
2. Glazbeni stroj sa pikulama
3. Glazbena cesta, Lancaster, Kalifornija, SAD
4. Povrtni orkestar
5. Aeolus, London
6. Yaybahar
7. Stalaktitne orgulje, Luray Caverns, Virginia, SAD
8. Teremin
9. Sat na paru, Vancouver
10. Waterphone
11. Pirofonske orgulje
12. Zeusafon
13. Gameleste

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Željkica Mamić, Ana Janković, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Perak Lovričević, Ščedrov
udzbenik
Saša Marić, Ljiljana Ščedrov
udzbenik
Ružica Ambruš Kiš, Ana Janković, Željkica Mamić