Nova školska godina – novi malci i stari znalci | Profil Klett

24. kolovoz 2016.

Nova školska godina – novi malci i stari znalci

avatar
Autor: Mila Kokotović

Strepite li zbog početka nove školske godine? Jeste li već obavili kupovinu? Ako osjećate napetost oko povratka u školu i niste sigurni kako pružiti najbolju podršku svome djetetu pročitajte nekoliko savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

 

Napetost raste, nervoza, iščekivanje… Prvi se dan škole primiče tiho i neumoljivo. Naši mezimci još uvijek plove plavetnilom mora, osvježava ih ljetna kiša, miluje zlatno sunce. Škola i đačke brige još im nisu ni u primisli dok mi roditelji već pomalo titramo, strepimo i potajno se nadamo „lakšoj“ godini te nježnoj i strpljivoj učiteljici. Ipak, iako naša djeca još i ne pomišljaju na školu, povratak u užarene klupe treba biti veseo, neopterećen.

 

Krenimo s nekoliko savjeta o bilježnicama i školskom priboru.

 

Odvedite djecu u zajedničku kupovinu i dopustite im da biraju i uživaju. Dopustite im da kupe i neku kričavu ludost, nepotrebnu i neukusnu. Lako ćete je kasnije sakriti. Birajte, razgledavajte, prekopavajte, ali kupujte samo osnovno. Još ne znate vrstu i broj potrebnih bilježnica i pribora. Kada su torbe u pitanju, ako je stara torba u dobrom stanju nemojte kupovati novu. Objasnite to razložno i argumentirano. Dobro je usput održati ekološko predavanje. Nošenje stare dobre torbe, osim čuvanja prošlogodišnjih uspomena, ima ulogu i u očuvanju prirode. Štednja kože, manje plastike, otpada u prirodi i slično.

 

Podijelite sa svojim školarcima i svoje uspomene. Ispričajte im kako ste vi uživali u mirisu novih knjiga i s nestrpljenjem i iščekivanjem prelistavali netaknute stranice. Kako ste bojažljivo i nespretno, ali radosno omatali te svoje prozore u znanje. Tada omoti nisu bili šareni i lijepi kao danas, no nama su bili najljepši na svijetu. Sjetimo se samo naših glomaznih i preteških torbi. Bile su bez ukrasa i likova omiljenih crtanih junaka. Sivih i tamnih boja. Bile su takve, no u srcima su se pretvarale u bisere i dijamante.

 

Organizirajte preuređenje ili uređenje te čišćenje sobe i radnog prostora vašeg malog đaka. Sudjelujte u prijedlozima promjena. Odobrite i pokoju promjenu koja vam na prvu i nije baš tako „sjela“. Bez brige. Većina prijedloga ostat će samo na prijedlogu.

Ako je to moguće, uključite dijete u neku organiziranu zajedničku edukativno-zabavnu aktivnost neposredno prije početka škole. Također, prije samog početka nove školske godine dobro bi bilo dodati neku novu dužnost popisu malih kućnih obaveza..

 

Proguglajte web stranice škole koju pohađa vaše dijete. Možda na njima nađete novosti koje bi vas mogle zanimati.

 

Pripadate li ambicioznijem dijelu roditelja i zanima vas što će u nadolazećoj školskoj godini vaše dijete raditi i obrađivati potražite na stranicama MZOS-a (http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2197) dokumente Nastavni plan i program za osnovnu školu i Nacionalni okvirni kurikulum. Ovaj savjet primite i uz napomenu da ne pretjerujete sa sličnim stvarima te ne pretvarate to u „štivo za laku noć“.

 

Ne zaboravite iskoristiti preostalo slobodno vrijeme do početka škole za igru i druženje s vašim velikim malim ljudima.

 

I za sam kraj, moja želja vama, roditeljima, za početak školske godine, može se svesti na samo jednu riječ koja je stajala iznad rudnika, a bila je upućena rudarima koji su u njega ulazili: „Sretno!“

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kaširane maske za pokladni pano

Učiteljica Iva Zeljko iz OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu imala je pune ruke posla u produženom boravku. Uz brojne druge aktivnosti sa svojim je prvašićima izradila kaširane maske. Ova su djeca pokazala da imaju jako spretne i vješte ruke, a ne sumnjamo da će im i pokladni utorak proteći itekako zabavno i maštovito. Kako i ne bi uz ovako vesele panoe!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Suzana Delić, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Paula Vranković
udzbenik
Kristian Novak, Doroteja Vojedilov
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege