Ona je tu – jesen | Profil Klett

05. listopad 2016.

Ona je tu – jesen

avatar
Autor: Mila Kokotović

Duže noći, manje sunca. Bezvoljnost se kišom hrani. To su stigli ti jesenji, tužni, tihi, sivi dani.

Kako pobijediti tugu zbog odlaska ljeta? Kako se pripremiti za naporne poslovne i školske obaveze?

Najvažniji savjet: ne zatvarajte se u kuću. Jesenji su dani stvoreni za šetnje šumom. Šumski plodovi samo su izlika za boravak u prirodi. Branje kestena nam je manje važno od ugodnog tumaranja šuškavom šumom. Još ako se što i nabere, odlično!

Uz tumaranje i skupljanje plodova uvijek se može i uzgred ponavljati gradivo. Sjećam se kako stariji sin nikako nije mogao pohvatati razliku između rodbine i svojte (tada se svojta još učila u školama). Par smo sati štapovima razgrtali lišće i usput razgovarali o tome. Na kraju dana dok su kesteni pucketali u pećnici znalo se tko je rođak, a tko nije. I dan danas sin se s nostalgijom sjeća te šumske avanture.

Hladniji dani zovu i na veću bliskost. Iskoristite zajedničko pečenje kestena da uz topli čaj, za odrasle može i kuhano nešto „drugo“, podijelite svoje uspomene s djecom.

Naša djeca često nisu sklona časkati o prošlim danima sa svojim roditeljima, ali po mojem iskustvu, u ovakvoj su atmosferi puno pristupačniji. Tada vole slušati o vremenima bez centralnog grijanja, o ledenim sigama na prozorima i danima bez računala i mobitela.

Zagrnite se dekicama i strpljivo slušajte njihove naivne poglede na svijet. Poslušajte njihove priče, probajte ih iz šale malo i zaplašiti kakvom pričom o nadnaravnim bićima. Djeca to jako vole. Naravno, važno je ne pretjerati jer njihova je mašta nemjerljiva.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Ekologija, turizam, ekološki turizam

Uz rastući utjecaj medija na naše potrošačke potrebe, ubrzani ritam života i napredak tehnologije, postupno gubimo dodir s okolišem i prirodom. Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja promišljamo o zamki zvanoj hiperturizam. Kao izrazito turistička zemlja koja, nažalost, sve više ovisi o bogatoj turističkoj, a sve manje o bogatoj poljoprivrednoj žetvi, Hrvatska može postati ekološki osjetljiva.Što možemo učiniti?

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Željkica Mamić, Ana Janković, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik