Ona je tu – jesen | Profil Klett

05. listopad 2016.

Ona je tu – jesen

avatar
Autor: Mila Kokotović

Duže noći, manje sunca. Bezvoljnost se kišom hrani. To su stigli ti jesenji, tužni, tihi, sivi dani.

Kako pobijediti tugu zbog odlaska ljeta? Kako se pripremiti za naporne poslovne i školske obaveze?

Najvažniji savjet: ne zatvarajte se u kuću. Jesenji su dani stvoreni za šetnje šumom. Šumski plodovi samo su izlika za boravak u prirodi. Branje kestena nam je manje važno od ugodnog tumaranja šuškavom šumom. Još ako se što i nabere, odlično!

Uz tumaranje i skupljanje plodova uvijek se može i uzgred ponavljati gradivo. Sjećam se kako stariji sin nikako nije mogao pohvatati razliku između rodbine i svojte (tada se svojta još učila u školama). Par smo sati štapovima razgrtali lišće i usput razgovarali o tome. Na kraju dana dok su kesteni pucketali u pećnici znalo se tko je rođak, a tko nije. I dan danas sin se s nostalgijom sjeća te šumske avanture.

Hladniji dani zovu i na veću bliskost. Iskoristite zajedničko pečenje kestena da uz topli čaj, za odrasle može i kuhano nešto „drugo“, podijelite svoje uspomene s djecom.

Naša djeca često nisu sklona časkati o prošlim danima sa svojim roditeljima, ali po mojem iskustvu, u ovakvoj su atmosferi puno pristupačniji. Tada vole slušati o vremenima bez centralnog grijanja, o ledenim sigama na prozorima i danima bez računala i mobitela.

Zagrnite se dekicama i strpljivo slušajte njihove naivne poglede na svijet. Poslušajte njihove priče, probajte ih iz šale malo i zaplašiti kakvom pričom o nadnaravnim bićima. Djeca to jako vole. Naravno, važno je ne pretjerati jer njihova je mašta nemjerljiva.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pet najboljih izvora za učenje geografije

Na koje sve načine učitelj geografije može poučavati svoje učenike geografskim vještinama i znanjima? Koji su najbolji izvori i materijali pomoću kojih učitelj može osmisliti zanimljivu i korisnu nastavu geografije? Koji oblici IKT-a su najučinkovitiji u nastavnom procesu? Zanimljive i konkretne odgovore na ova pitanja donosi australski učitelj geografije Keith Heggart iz Sydneya.

Vukovar za sjećanje, ponos i život

Svake se godine u studenom prisjećamo žrtve koju je grad Vukovar 1991. godine dao za cijelu domovinu. Tom prigodom učenicima nastojimo osvijestiti koliku je važnost ovaj grad imao u Domovinskom ratu te zašto svake godine cijela Hrvatska odaje počast Vukovaru i njegovim žrtvama.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Škreblin, Sanja Basta, Maja Jelić Kolar
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš