Papirkovina - Božika | Profil Klett

11. prosinac 2016.

Papirkovina - Božika

Autor: Mirta Ambruš Maršić

Blagdansko razdoblje na kraju jedne i početku nove godine obično posvećujemo svojoj obitelji, prijateljima i sebi. Okrećemo se prema učinjenom, ali i prema željama za budućnost. Kako bismo svoje želje materijalizirali, ostvarili i čuvali, u suradnji s mladim hrvatskim dizajnerima stvorili smo za Vas Papirkovinu - Božiku.

Ljudi su još od praslavenskih vremena zimi domove kitili zimzelenim biljkama da bi u tmurnim zimskim danima u njih unijeli dašak nadolazećeg proljeća i nove, plodne godine.

Jedna od tih biljaka je i božika. Božika ili božikovina (Ilex aquifolium) je zimzelena biljka koja može doseći i do 10 metara visine. Grmlje božike raste pretežito u planinskim krajevima srednje i zapadne Europe, Male Azije, Perzije te sjeverozapadne Afrike, a najviše je ima u bukovim šumama. Njen plod je otrovan, a listovi ljekoviti pa se njihov čaj i tinktura koriste u pučkoj medicini.
Kelti su je smatrali simbolom boga Sunca, a zimi su je unosili u kuću da bi zaklonili vile i vilenjake od hladnoće.

Božika može doživjeti i do 300 godina, ali je zbog intenzivnog branja biljka danas ugrožena pa je u Hrvatskoj zaštićena. Stoga živu božiku ostavite u šumi, a ovoga Božića kao alternativu sastavite sami svoju papirnatu božikovinu, koja će se zelenjeti iz godine u godinu. 

Papirkovina - Božika

Profil Klett podupire mlade hrvatske dizajnere, kao i sve mlade ljude kojima želimo dati mogućnost da se ostvare, povežu u kreativnu zajednicu i pokažu cijelom svijetu. Zbog toga smo ovu Božiku izradili upravo s mladim, hrvatskim, inovativnim dizajnerima. Želja nam je svime što radimo stvoriti široku suradničku platformu za razmjenu ideja i zato naša ovogodišnja čestitka potiče na stvaranje, čuvanje i voljenje.

U sklapanju božikovine upotrijebite vještine i kreativnost, mudrost i odgovornost u čuvanju svega što volite.

5 koraka do Vaše Božike

1. Počnite od grančica. Na naznačenim utorima spajajte na njih listove ili bobice - pustite mašti na volju (bobice možete fiksirati bilo gdje po granama, neovisno o utorima).

2. Jednom kad ste složili sve grančice, spojite dvije plohe debla (umetnite jednu stranu u drugu pomoću proreza na sredini) i na njih fiksirajte grane. U utore koji vam ostanu možete stavljati preostale listove. Igrajte se oblicima i volumenom premještajući listove s grana na deblo i obrnuto.  

3. Fiksirajte Božiku u x-prorez na plohi zemlje, pa joj “zupce” presavinite prema unutra.

4. Izrežite plašt iz kuverte i spojite mu krajeve u teglicu (selotejpom ili klamericom).

5. U složenu teglicu umetnite Božiku i fiksirajte “zupce” selotejpom za stijenke valjka (s unutarnje, nevidljive strane). 

Iz mjeseca u mjesec želimo Vam da čitate, smijete se, grlite, čuvate, promatrate, pomažete, ugodite, stvarate, ljubite, volite – i brinete se za svoju Božiku.

 

Pošaljite nam svoje Božike te podijelite svoje želje i ideje s nama, a mi ćemo ih objaviti u galeriji pristiglih dobrih želja i Božika!

 

Klikni i pošalji svoju Božiku!

Važno je željeti, još važnije stvarati, pažljivo čuvati i voljeti.

Sretan Božić i ispunjenje svih Vaših želja u 2017. godini.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Weihnachtsgeschichte

Frohe Weihnachten

Prolistajte slikovnicu Weihnachtsgeschichte auf der Trauminsel Peninsula te ju uz pomoć naših prijedloga obradite na satu. Za niže razrede je Profil Klettova suradnica Ana Kolar Ištuk pripremila i prigodne igre za uvježbavanje i ponavljanje "blagdanskog" rječnika. 
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja