Papirkovina - Božika | Profil Klett

11. prosinac 2016.

Papirkovina - Božika

Autor: Mirta Ambruš Maršić

Blagdansko razdoblje na kraju jedne i početku nove godine obično posvećujemo svojoj obitelji, prijateljima i sebi. Okrećemo se prema učinjenom, ali i prema željama za budućnost. Kako bismo svoje želje materijalizirali, ostvarili i čuvali, u suradnji s mladim hrvatskim dizajnerima stvorili smo za Vas Papirkovinu - Božiku.

Ljudi su još od praslavenskih vremena zimi domove kitili zimzelenim biljkama da bi u tmurnim zimskim danima u njih unijeli dašak nadolazećeg proljeća i nove, plodne godine.

Jedna od tih biljaka je i božika. Božika ili božikovina (Ilex aquifolium) je zimzelena biljka koja može doseći i do 10 metara visine. Grmlje božike raste pretežito u planinskim krajevima srednje i zapadne Europe, Male Azije, Perzije te sjeverozapadne Afrike, a najviše je ima u bukovim šumama. Njen plod je otrovan, a listovi ljekoviti pa se njihov čaj i tinktura koriste u pučkoj medicini.
Kelti su je smatrali simbolom boga Sunca, a zimi su je unosili u kuću da bi zaklonili vile i vilenjake od hladnoće.

Božika može doživjeti i do 300 godina, ali je zbog intenzivnog branja biljka danas ugrožena pa je u Hrvatskoj zaštićena. Stoga živu božiku ostavite u šumi, a ovoga Božića kao alternativu sastavite sami svoju papirnatu božikovinu, koja će se zelenjeti iz godine u godinu. 

Papirkovina - Božika

Profil Klett podupire mlade hrvatske dizajnere, kao i sve mlade ljude kojima želimo dati mogućnost da se ostvare, povežu u kreativnu zajednicu i pokažu cijelom svijetu. Zbog toga smo ovu Božiku izradili upravo s mladim, hrvatskim, inovativnim dizajnerima. Želja nam je svime što radimo stvoriti široku suradničku platformu za razmjenu ideja i zato naša ovogodišnja čestitka potiče na stvaranje, čuvanje i voljenje.

U sklapanju božikovine upotrijebite vještine i kreativnost, mudrost i odgovornost u čuvanju svega što volite.

5 koraka do Vaše Božike

1. Počnite od grančica. Na naznačenim utorima spajajte na njih listove ili bobice - pustite mašti na volju (bobice možete fiksirati bilo gdje po granama, neovisno o utorima).

2. Jednom kad ste složili sve grančice, spojite dvije plohe debla (umetnite jednu stranu u drugu pomoću proreza na sredini) i na njih fiksirajte grane. U utore koji vam ostanu možete stavljati preostale listove. Igrajte se oblicima i volumenom premještajući listove s grana na deblo i obrnuto.  

3. Fiksirajte Božiku u x-prorez na plohi zemlje, pa joj “zupce” presavinite prema unutra.

4. Izrežite plašt iz kuverte i spojite mu krajeve u teglicu (selotejpom ili klamericom).

5. U složenu teglicu umetnite Božiku i fiksirajte “zupce” selotejpom za stijenke valjka (s unutarnje, nevidljive strane). 

Iz mjeseca u mjesec želimo Vam da čitate, smijete se, grlite, čuvate, promatrate, pomažete, ugodite, stvarate, ljubite, volite – i brinete se za svoju Božiku.

 

Pošaljite nam svoje Božike te podijelite svoje želje i ideje s nama, a mi ćemo ih objaviti u galeriji pristiglih dobrih želja i Božika!

 

Klikni i pošalji svoju Božiku!

Važno je željeti, još važnije stvarati, pažljivo čuvati i voljeti.

Sretan Božić i ispunjenje svih Vaših želja u 2017. godini.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Obojimo svijet zajedno – Božićna humanitarna čarolija Profil Kletta

U ovoj teškoj i zahtjevnoj godini koja je na neki način oduzela boje svijetu, mi u Profil Klettu želimo učiniti nešto drugačije – želimo vratiti svijetu sve njegove divne, šarene i razigrane boje i pokazati kako svatko od nas može učiniti nešto dobro i plemenito. Zato smo pokrenuli jednu sasvim posebnu Božićnu čaroliju – našu humanitarnu akciju i čestitkom Vas pozivamo da sudjelujete u njoj!

Božićni baloni

Božićni baloni

Vrijeme je kićenja školskih prostora prigodnim ukrasima u ovim blagdanskim danima koji likovno mogu jako lijepo oplemeniti prostor. Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli su sa svojim mentorom Abelom Brčićem balonima ukrasili hodnik i stubište škole.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja