Pjesma mira povezuje ljude diljem svijeta | Profil Klett

24. travanj 2020.

Pjesma mira povezuje ljude diljem svijeta

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

World Peace Song Project - pjesma mira želi povezati i ujediniti ljude diljem svijeta.

We're brothers and sisters, we are one family.

 

Ove školske godine učenici članovi Pjevačkoga zbora Osnovne škole Dore Pejačević Našice s učiteljicom engleskoga jezika Alenkom Taslak i učiteljicom glazbene kulture Mirjanom Šutalo Vulić i sudjeluju u međunarodnom projektu World Peace Song Project, koji je dio projekta započetog 2010. godine pod nazivom World Museum Project.

Učiteljice i učenici iznimno su ponosni što su ovakvom suradnjom na neki način povezani s cijelim svijetom te što su netom prije obustave nastave u školama imali priliku prenijeti svoju poruku mira svim ljudima.

Kako su učenici iz Našica stvarali pjesmu...

 

Cilj je projekta suradnja djece iz različitih dijelova svijeta. U to vrijeme više od 1000 djece iz više od 35 zemalja na 5 kontinenata surađivalo je stvarajući umjetnička djela crtanjem, izradom animacija ili glazbom.

 

Zbog velikog interesa projekt se razvijao u nekoliko faza: World Friends on Tour Project, World Dot Project, World Water Creatures Project, World Music Project, World Peace Song Project 2015 i World Peace Song Project 2018.

 

Pjesma mira želi povezati i ujediniti ljude diljem svijeta.

Premijerno je izvedena 2015. godine u gradu Nagoyi u Japanu. Skladbu je komponirala udruga Women of the World koja je i napisala tekst za zadnju strofu, a on glasi: „We're brothers and sisters, we are one family.“

 

Za tekstove ostalih strofa zaslužna su djeca iz cijeloga svijeta, pa tako i učenici naše škole.

 

Nakon što smo odslušali skladbu i zadnju strofu, postavili smo učenicima pitanja: O čemu je pjesma?, Što vama znači izraz: We are one family? i Koju biste poruku podijelili sa svijetom?.

Tako smo ih potaknuli da osmisle stihove na svojem jeziku kojima su izrazili što za njih znači mir. Stihovi su i prevedeni na engleski jezik. Završni dio našega projekta bilo je snimanje glazbenog videa s četiri otpjevane strofe na hrvatskome i petom strofom na engleskome jeziku. Video s popratnim tekstom na hrvatskome i engleskome proslijeđen je koordinatorici projekta, profesorici Lorraine Leo iz Bostona i voditelju projekta Yoshiru Miyati, profesoru sa Sveučilišta Chukyo u Japanu.

 

 

 

Budući da i dalje postoji veliki interes za suradnju, odlučeno je da se projekt nastavlja pa je 24. ožujka održana Jitsi videokonferencija. Sudionici iz raznih zemalja ukratko su se predstavili i naveli načine i alate s pomoću kojih provode nastavu na daljinu. Okvirno su dogovoreni sljedeći koraci projekta koji uključuju predstavljanje škola, mjesta i zemalja putem prezentacijskih alata.

Za naše je učenike neopisiv osjećaj sudjelovati u ovakvom projektu na svjetskoj razini. Jako su sretni što je njihov rad priznat tako što je njihov video uvršten u projektnu kartu svijeta i što će im voditelj projekta s pomoću videokonferencijskih alata osobno čestitati čim se vrate u školu.

Posebno ih veseli što je naša škola prva škola iz Hrvatske koja sudjeluje u World Peace Song Projectu te preporučuju i drugim školama da se prvom prilikom uključe.

 

A ako na poveznici projektne karte svijeta pogledate sve te poruke mira i zajedništva, i sami ćete osjetiti njihovu silnu snagu.

http://wmuseum.hiroba.sist.chukyo-u.ac.jp/maps/peaceSong2018/videoMap.html?fbclid=IwAR3unpvB5DsZ3yq0g0LIJSqJZAj6RwQbAk-5igh7Sb4Is8Jv7QQMDuiKJwE&fbclid=IwAR1SKebuqMlqSYWwkTrY0UzeV-dqiRzBsFomrcFAgNjx3qWvuDozwgSW-iU

 

Tekst pripremila učiteljica  Alenka Taslak

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Ove se godine obilježava 75 godina od završetka Drugoga svjetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Europske unije. Ta se dva, za Europu izrazito važna događaja diljem Europe obilježavaju 9. svibnja. saznajte više u tekstu Kristine Dilice

Zagreb - nekad i sad

Zagreb, nekad i sad - knjiga je koju vrijedi prolistati! Napravili su je učenici 3.c razreda OŠ Kajzerica s učiteljicom Lidijom Žugčić istraživajući povijest, posebnosti, priče, ljude i zanimljivosti grada Zagreba.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja