15. lipanj 2016.

Planinska priroda iz bajke

Autor: Maja Jelić Kolar

Iako je Hrvatska pretežno nizinska zemlja, 21% Hrvatske čini gorsko i planinsko područje. Povodom Dana zaštite planinske prirode u Hrvatskoj koji se obilježava 8. lipnja, želimo ukazati na važnost očuvanja naših planina.

Približava se ljetna sezona i brojni će turisti posjetiti Hrvatsku obalu. Putem do naše obale prolazit će kroz različite krajolike i posvjedočiti našim prirodnim bogatstvima. U ovoj maloj zemlji moći će vidjeti ravnice, gore, planine, pećine, krš ili more. Premda je uskoro kraj školske godine i krajnje odredište turista najčešće je Jadransko more, danas vas želimo podsjetiti na hrvatske planine. Povodom Dana zaštite planinske prirode u Hrvatskoj koji se obilježava 8. lipnja, želimo ukazati na važnost očuvanja naših planina. Iako je Hrvatska pretežno nizinska zemlja, 21% Hrvatske čini gorsko i planinsko područje koje pruža dom brojnim životinjama i biljkama, a avanturu mnogim domaćim i stranim entuzijastima koji se bave penjanjem i planinarenjem. Zato je naša uloga osvijestiti potrebu za očuvanjem prirodnih planinskih bogatstava, ali i očuvati planinski duh koji inspirira brojne kreativce na stvaralački rad.

Pravi je poticaj i dokaz takvog stvaralaštva naša književnica Ivana Brlić-Mažuranić čija djela u nama stvaraju bajkoviti doživljaj planina i šuma te tajni koje one skrivaju. Dok Klek mnogim znatiželjnim pogledima otkriva skriveni profil Regoča koji spava, učiteljice iz OŠ dr. Jure Turića, Gospić, dobile su nadahnuće da djeci približe bajke smještajući Crvenkapicu u njihov zavičaj. Ovdje donosimo link na video Lička Crvenkapica koji spaja tradicionalno i suvremeno prikazujući bajku koja je djeci bliska, poznata i razumljiva.

https://www.youtube.com/watch?v=eMcYznHqxF8

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Zdravi uz zdrav zrak

Danas ljudi dobar dio dana provode u zatvorenim prostorima, često okruženi raznim elektroničkim uređajima. Iako je boravak u prirodi i na svježem zraku nezamjenjiv, u učionicama, uredima pa i u našim životnim prostorima sobne biljke ne samo da mogu djelomično nadomjestiti izravan odnos s prirodom, nego mogu i poboljšati zrak koji udišemo.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Marijana Martić, Gordana Ivančić, Anita Čupić, Marina Brničević Stanić, Jasminka Martinić Cezar
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Marina Gabelica, Renata Gredelj
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak