Pobjedonosna kulisa za Festival francuske šansone | Profil Klett
Učenici na pozornici s dovršenim slavolukom

Učenici na pozornici s dovršenim slavolukom

21. travanj 2017.

Pobjedonosna kulisa za Festival francuske šansone

Autor: Slaven Jurić

U Samoboru je već tradicionalno održana Večer francuske šansone. Grad Samobor time je potvrdio svoje prijateljstvo s gradom  Chassieu u Francuskoj. Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva i OŠ Samobor godinama u tom gradu njeguju učenje francuskog jezika, kao i francusku kulturu.

 

Odazvao sam se pozivu predsjednice udruge Mirjane Komočar da i ove godine uredim scenografiju pozornice na Večeri francuske šansone. Predložio sam i izveo Slavoluk pobjede koji će sljedećih godina krasiti njihove nastupe na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Slavoluk sam odlučio izraditi u mjerilu 1:17.

Postamenti
Postamenti

Na želju naručitelja, dužina slavoluka je umanjena kako bi sedamdesetak izvođača imalo prostora za nastup na pozornici. Tako je prednja strana identična pariškom Slavoluku, dok je bočna prikraćena, odnosno nema pobočne prolaze. Za izradu sam trebao šezdeset metara kvadratnih te 30 kg ljepila i mrežnih spojnica, a slavoluk sam gradio desetak dana u slobodno vrijeme. Da bi konstrukcija bila prenosiva, izradio sam je u tri djela. Postamenti su odvojivi, a na njih se umeće gornji nosivi dio s lukom.

Učenici pomažu bojati slavoluk
Učenici pomažu bojati slavoluk

Nakon što sam izradio konstrukciju, učenici su mi pomogli realizirati temeljno bojanje, na obostranu radost i oduševljenje. Slavoluk je obojan u dvije nijanse sive i oker boje, a crtački dio izveden je u crnoj betonskoj boji. Riječ je o boji otpornoj na atmosferske utjecaje, čime se otvara dodatna mogućnost postavljanja slavoluka u eksterijer.

 

Završnom oslikavanju slavoluka pristupio sam temeljito. Upisao sam bitke koje je izvojevao car Napoleon i njegove pohode te iscrtao friz s ornamentima meandra i akantusa.

Detalji friza i pisma
Detalji friza i pisma

Slavoluk je postavljen na pozornicu na dan izvedbe francuskih šansona. Publika, na čelu s francuskim veleposlanikom, pohvalila je ovako entuzijastičan i kreativan pothvat. Slavoluk pobjede nije samo poslužio kao ulaz izvođačima na pozornicu, već je, uz Eiffelov toranj, koji smo također izradili, približio čitav događaj francuskom ugođaju i Parizu.

Odvažite se i sa svojim učenicima izradite maketu većih razmjera

Materijali: stiropor u različitim debljinama, ljepilo za stiropor, mreža za spojnice, betonske boje, lemilica za stiropor.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić, Petra Ružić