Priče hrvatskih osmaša | Profil Klett

11. lipanj 2018.

Priče hrvatskih osmaša

Autor: Marta Užarević Vuksan

Izuzetno smo ponosni na brojku od 468 priča koje su nam pristigle na natječaj Let’s Build a Story i želimo zahvaliti svim mladim spisateljima na izvrsnim pričama te njihovim mentorima na inspiraciji i entuzijazmu.

 

Zbog velikog broja priča od kojih svaka zaslužuje pomno čitanje odlučili smo ovo dugo toplo ljeto provesti u čitanju!

 

Prije nego osmaši zauvijek odlepršaju iz svojih školskih klupa, saznat ćemo koje su tri priče osmih razreda najbolje prema stručnom sudu našeg žirija. Stoga vam predstavljamo naše partnere i članove žirija.

Više od četrdeset godina, ELI je među vodećim izdavačima publikacija za nastavu stranih jezika. Izdavanjem mjesečnih jezičnih časopisa u više od pet modernih jezika, jezičnim tečajevima, dopunskim materijalima i publikacijama za predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske i sveučilišne studije stvorili su svjetski poznati brand koji jamči kvalitetu i kreativnost. Velika nam je čast predstaviti članicu žirija koja dolazi upravo iz ELI izdavaštva – to je Paola Accatoli, urednica lingvističkih časopisa i jedno od imena koje stoji iza iznimno uspješnih serija prilagođenih lektira na stranom jeziku. ELI lektire na engleskom podijeljene su prema dobi i jezičnoj kompetenciji čitača, opremljene su sjajnim ilustracijama i zadacima koji imaju za cilj obogatiti čitanje i olakšati razumijevanje i učenje, bez smanjenja užitka čitanja. Svi pobjednici natječaja dobit će po jedno od nagrađivanih lektirnih naslova.

 

Uz Paolu Accatoli tu su i jake domaće snage našega stručnog žirija.

 

Tena Štivičić rođena je Zagrepčanka koja od 2003. živi na relaciji Zagreb – London. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistrirala je dramsko pismo na londonskom Goldsmiths Collegeu. 2014. postala je prva hrvatska autorica čija je drama Tri zime izvedena na pozornici National Theatre u Londonu, jednom od najznačajnijih svjetskih kazališta. Također je i prva hvatska autorica koja je osvojila prestižnu svjetsku nagradu Susan Smith Blackburn koja se dodjeljuje najboljoj drami pisanoj na engleskom jeziku.

 

Još jedna Zagrepčanka - Mirela Priselac Remi frontwoman je benda Elemental, skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, aktivistica, prevoditeljica i profesorica engleskog i španjolskog jezika.
Predsjednica je Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije i članica upravnog odbora HUZIP-a. Glazba i pisana riječ njezine su dvije ljubavi od najranijih dana.

Naš će žiri ljetne mjesece provesti radno, a jedan od slađih zadataka bit će čitanje priča hrvatskih osnovnoškolaca. Jedan dio priča već su pročitale i dale svoj stručni sud o njima, a kroz ljeto upoznat ćemo vas pobliže s članicama našega stručnog žirija te vam prenijeti njihove dojmove o pročitanim pričama. A sada ono što svi željno iščekujemo – prvi rezultati!

 

Tri najbolje priče iz osmih razreda su:

Zoe's story, autorica: Valentina Karlović Terceira, mentorica: Morea Baničević, OŠ Rikarda Katalinića Jeretova iz Opatije;

The Squirrel from the Wheldrakeleaf Castle, autorica: Valentina Lazić, mentor: Dino Gemeri iz OŠ Trpinja iz Trpinje te

The story *ta-da*, autorica: Katarina Polonijo, mentorica: Ines Jelenovic iz OŠ Frana Krste Frankopana s Krka.

Mnogi su naslovi zagolicali maštu našeg žirija i pružili im izvanredno čitalačko iskustvo pa, uz nagrađene, moramo istaknuti i pohvaliti sljedeće autore i njihove priče: Not just another story, autorica Gloria Grulović, mentorica: Renata Barković iz OŠ Pehlin, Rijeka; Liquid time, autorica Ema Sova, mentorica: Karmen Kanižaj iz OŠ Ludbreg, Ludbreg; Unusual adventure, autorica Nina Jončić, mentorica: Meri Glavinić iz OŠ Vladimira Nazora, Ploče te On a journey of imagination, autor Filip Žiger, mentorica: Petra Radošević iz OŠ Šćitarjevo, Velika Gorica.

 

Najbolje priče petih, šestih i sedmih razreda objavit ćemo u rujnu, do tada ugodno čitanje!
 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Rezultati literarnog natječaja Let's Build a Story!

Ovoga smo ljeta uronili u fantastičan svijet mašte te smo, čitajući svaku od 468 priča hrvatskih osnovnoškolaca koje su pristigle na naš natječaj Let's Build a Story!, istinski uživali u prostranstvima i mogućnostima koje u tom svijetu postoje. 

Dok su gradili svoje priče, mlade je kreativce podržalo čak 194 vrijedna mentora.

Čestitamo svim mladim autorima i njihovim neumornim mentorima!

Zanima nas

Čudesna magija priča

Fotografkinja: Maja Lesar

Ugodno smo popričali s još jednom članicom stručnog žirija našeg literarnog natječaja Let's Build a Story!Mirelom Priselac Remi.

 

Remi nam je poznata kao frontwoman benda Elemental, skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, aktivistica te prevoditeljica i profesorica engleskog i španjolskog jezika. Glazba i pisana riječ njezine su dvije ljubavi od najranijih dana.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Helena Gustović Ljubić, Martina Jeren, Nina Rezo, Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer
udzbenik
Dunja Klarić, (Danka Singer)