Priče hrvatskih osmaša | Profil Klett

11. lipanj 2018.

Priče hrvatskih osmaša

Autor: Marta Užarević Vuksan

Izuzetno smo ponosni na brojku od 468 priča koje su nam pristigle na natječaj Let’s Build a Story i želimo zahvaliti svim mladim spisateljima na izvrsnim pričama te njihovim mentorima na inspiraciji i entuzijazmu.

 

Zbog velikog broja priča od kojih svaka zaslužuje pomno čitanje odlučili smo ovo dugo toplo ljeto provesti u čitanju!

 

Prije nego osmaši zauvijek odlepršaju iz svojih školskih klupa, saznat ćemo koje su tri priče osmih razreda najbolje prema stručnom sudu našeg žirija. Stoga vam predstavljamo naše partnere i članove žirija.

Više od četrdeset godina, ELI je među vodećim izdavačima publikacija za nastavu stranih jezika. Izdavanjem mjesečnih jezičnih časopisa u više od pet modernih jezika, jezičnim tečajevima, dopunskim materijalima i publikacijama za predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske i sveučilišne studije stvorili su svjetski poznati brand koji jamči kvalitetu i kreativnost. Velika nam je čast predstaviti članicu žirija koja dolazi upravo iz ELI izdavaštva – to je Paola Accatoli, urednica lingvističkih časopisa i jedno od imena koje stoji iza iznimno uspješnih serija prilagođenih lektira na stranom jeziku. ELI lektire na engleskom podijeljene su prema dobi i jezičnoj kompetenciji čitača, opremljene su sjajnim ilustracijama i zadacima koji imaju za cilj obogatiti čitanje i olakšati razumijevanje i učenje, bez smanjenja užitka čitanja. Svi pobjednici natječaja dobit će po jedno od nagrađivanih lektirnih naslova.

 

Uz Paolu Accatoli tu su i jake domaće snage našega stručnog žirija.

 

Tena Štivičić rođena je Zagrepčanka koja od 2003. živi na relaciji Zagreb – London. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistrirala je dramsko pismo na londonskom Goldsmiths Collegeu. 2014. postala je prva hrvatska autorica čija je drama Tri zime izvedena na pozornici National Theatre u Londonu, jednom od najznačajnijih svjetskih kazališta. Također je i prva hvatska autorica koja je osvojila prestižnu svjetsku nagradu Susan Smith Blackburn koja se dodjeljuje najboljoj drami pisanoj na engleskom jeziku.

 

Još jedna Zagrepčanka - Mirela Priselac Remi frontwoman je benda Elemental, skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, aktivistica, prevoditeljica i profesorica engleskog i španjolskog jezika.
Predsjednica je Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije i članica upravnog odbora HUZIP-a. Glazba i pisana riječ njezine su dvije ljubavi od najranijih dana.

Naš će žiri ljetne mjesece provesti radno, a jedan od slađih zadataka bit će čitanje priča hrvatskih osnovnoškolaca. Jedan dio priča već su pročitale i dale svoj stručni sud o njima, a kroz ljeto upoznat ćemo vas pobliže s članicama našega stručnog žirija te vam prenijeti njihove dojmove o pročitanim pričama. A sada ono što svi željno iščekujemo – prvi rezultati!

 

Tri najbolje priče iz osmih razreda su:

Zoe's story, autorica: Valentina Karlović Terceira, mentorica: Morea Baničević, OŠ Rikarda Katalinića Jeretova iz Opatije;

The Squirrel from the Wheldrakeleaf Castle, autorica: Valentina Lazić, mentor: Dino Gemeri iz OŠ Trpinja iz Trpinje te

The story *ta-da*, autorica: Katarina Polonijo, mentorica: Ines Jelenovic iz OŠ Frana Krste Frankopana s Krka.

Mnogi su naslovi zagolicali maštu našeg žirija i pružili im izvanredno čitalačko iskustvo pa, uz nagrađene, moramo istaknuti i pohvaliti sljedeće autore i njihove priče: Not just another story, autorica Gloria Grulović, mentorica: Renata Barković iz OŠ Pehlin, Rijeka; Liquid time, autorica Ema Sova, mentorica: Karmen Kanižaj iz OŠ Ludbreg, Ludbreg; Unusual adventure, autorica Nina Jončić, mentorica: Meri Glavinić iz OŠ Vladimira Nazora, Ploče te On a journey of imagination, autor Filip Žiger, mentorica: Petra Radošević iz OŠ Šćitarjevo, Velika Gorica.

 

Najbolje priče petih, šestih i sedmih razreda objavit ćemo u rujnu, do tada ugodno čitanje!
 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Keep Up the Great Work!

Razgovarali smo s članicom stručnog žirija literarnog natječaja Let's Build a Story!, Paolom Accattoli. Zanimalo nas je zašto je pričanje i čitanje priča važno te što misli o pričama hrvatskih osnovnoškolaca.

Rezultati literarnog natječaja Let's Build a Story!

Ovoga smo ljeta uronili u fantastičan svijet mašte te smo, čitajući svaku od 468 priča hrvatskih osnovnoškolaca koje su pristigle na naš natječaj Let's Build a Story!, istinski uživali u prostranstvima i mogućnostima koje u tom svijetu postoje. 

Dok su gradili svoje priče, mlade je kreativce podržalo čak 194 vrijedna mentora.

Čestitamo svim mladim autorima i njihovim neumornim mentorima!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ira Raše, (Ankica Knezović)
udzbenik
Katarina Reicher, (Danka Singer)