Razredni prekrivač, 3. c razred, OŠ Vodice, mentorica Snježana Pacek Balja

Razredni prekrivač, 3. c razred, OŠ Vodice, mentorica Snježana Pacek Balja

21. svibanj 2018.

Razredni prekrivač u ritmu boja i oblika

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

 

Izuzetan rad, iznimnih dimenzija stigao je na likovni natječaj „Želim stvaram, oblikujem“ iz OŠ Vodice, a izradili su ga učenici 3. c razreda i njihova učiteljica Snježana Pacek Balja.

 

Obrađujući ritam boja i oblika na temu „Moj zavičaj u lavandama, suhozidima i bunjama“, učenici su vješto, kreativno i maštovito stvarali djeliće velikoga razrednog prekrivača. U zajedničkom su radu skicirali, slikali, crtali, rezali, bojali, lijepili, plakatirali, fotografirali, istraživali. I upravo je sve navedeno vidljivo na svakoj učeničkoj slici koja je u konačnici spajanjem s drugim slikama stvorila prekrivač, pravi dizajnerski patchwork.

 

Pritom, ne treba zanemariti da je 20 učenika oslikavalo svoje djeliće prekrivača akvarelom, tušem i kolažem u ritmu boja i oblika, da bi konačni – ujedinjeni dijelovi stvorili cjelinu koja vizualno funkcionirao u savršenom skladu boja, linija i detalja.

 

Ideja da se ujedini čitav razred u izradi zajedničkog rada kroz individualan izraz i viđenje teme svakog djeteta ponaosob, ali s krajnjim rezultatom mozaičnog stvaranja predmeta koji ih ujedinjuje, za svaku je pohvalu i čestitku. Proces u kojem svaki učenik preuzima dio svoga individualnog zadatka, pristupajući mu i realizirajući ga na svoj način, a pritom je svjestan odgovornosti za funkcioniranje cjeline, iznimno je važan proces koji bi svaka zajednica, pa tako i razredna zajednica trebala učiti i njegovati. Upravo na ovakav način učenik uči osnovne socijalne vještine, gradi pozitivnu sliku o sebi kroz ideju ŽELIM, STVARAM I OBLIKUJEM, uči se poštovati i prihvaćati druge, a istovremeno očekivati poštovanje. S druge strane, ovo je primjer dobre prakse kako se aktivno može raditi na koheziji i solidarizaciji razreda u kojem su svi kotačići dio jedne harmonične cjeline. Drugim riječima, učenici 3. c razreda i učiteljica Pacek Belja, pokazali su nam da su likovno i kreativno iznimni, da poznaju svoj zavičaj i da ga znaju promišljati na zanimljiv i razigran, djeci primjeren način, ali i da su njihove socijalne i komunikacijske vještine snažne, na čemu im posebno čestitamo.

 

Učenici 3. c razreda su: Damina Cukrov, Dora Jurišić, Dorotea Injić, Eva Grace, Filip Josipović, Gabriel Bilać, Jakov Crnov, Karla Radić, Lara Roca, Lea Jukić, Linda Čičin-Karlov, Luigi Bosotin, Mikula Lav Grabelić, Niko Tokić, Nora Jukić, Toni Lugović, Šimun, Vicenco Lambaša, Marko Crljenak i Lucian Fržop.

Posebne čestitke učiteljici Snježani Pacek Balja.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Reciklirana moda: ReFashion

Izložba reciklirane mode učenika OŠ Nikole Andrića, Vukovar

Tema projekta Re-moda / ReFashion nastala je iz ideje o spoju umjetnosti, kulture življenja, oblačenja i okoliša. Mali modni dizajneri i modeli napravljene kreacije predstavili su na ReFashion modnoj reviji u Eko tjednu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, a preko eTwinning platforme surađivali su i s Osnovnom školom Prevez u Grčkoj.

Lutka: prijatelj i suradnik u učenju

Od 15. do 21. rujna 2018. godine, stanovnici Zagreba te svi njegovi posjetitelji moći će sudjelovati na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka, PIF-u, na kojemu će šest dana moći gledati lutkarske predstave iz različitih zemalja te sa svojim najmlađima prisustvovati mnogobrojnim lutkarskim radionicama. Cilj je programa, kao i samoga festivala, pored starijih, ukazivati i na neke nove dosege i poglede na lutkarsku umjetnost.

Šareni kišobrani

Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli i njihov mentor likovne kulture Abel Brčić temu kiše, kao i kišoviti početak proljeća dočekali su veselim, šarenim kišobranima. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor