Ružičastim žabicama protiv vršnjačkog nasilja | Profil Klett

28. veljača 2018.

Ružičastim žabicama protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Maja Trinajstić

Učenici Osnovne škole Rude sa svojim učiteljima i razrednicima pripremili su se unaprijed za obilježavanje Dana ružičastih majica. Hrvatski sabor je 17. veljače 2017. izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava posljednje srijede u veljači svake godine.

Pink Shirt Day

Prije jedanaest godina, točnije 2007. godine, u Kanadi je dječak postao žrtvom vršnjačkoga nasilja zato što je obukao ružičastu majicu kao znak podrške majci koja je tada bila teško bolesna. Kao znak protesta na ovaj slučaj nasilja, dječakovi prijatelji obukli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkoga nasilja svake vrste.

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Hrvatski sabor je 17. veljače 2017. izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji će se obilježavati posljednje srijede u veljači svake godine, a sve na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelja cjelokupnog programa i začetnika ideje u Republici Hrvatskoj. U školama u Republici Hrvatskoj ,nažalost, javljaju se slučajevi vršnjačkoga nasilja pa je skretanje pozornosti na ovu negativnu pojavu nužno.

 

Neprikladna i površna komunikacija kao uzrok (vršnjačkoga) nasilja

Jedan od uzroka nasilja među vršnjacima jest nedostatna, površna i neprikladna komunikacija među učenicima. Učenici često ne znaju primjereno izraziti i oblikovati  svoje misli, želje i stavove te ih prenijeti drugima koji će ih primiti i razumjeti na ispravan način, odnosno primiti poruku onako kako je pošiljatelj poruke to zamislio. Učenici, također nisu svjesni snage izgovorene riječi, te što riječi mogu izazvati kada ih pravilno i pomno biramo, ili kada pak služe kao sredstvo osude, nerazumijevanja i netolerancije među onima koji ih izgovaraju ili pišu. Naglasak je svakako potrebno staviti na razvijanje komunikacijskih vještina te ih razvijati tijekom formalnoga obrazovanja učenika i oblikovati različite komunikacijske situacije u kojima će učenici kroz učenje i igru (igre riječima u nižim razredima ili debatni klub u višim razredima osnovne škole) razvijati i ove vještine koje su od ključne važnosti za kasniji razvitak i uspješno djelovanje u društvu. Potrebno je osvijesti kod učenika moć i snagu izgovorene ili pisane riječi, jezika i razgovora te osposobiti učenike za kvalitetnu komunikaciju u različitim životnim situacijama; nekima više, a nekima manje ugodnim, ali ponekad neizbježnim.

Ružičaste žabice u Osnovnoj školi Rude

Učenici Osnovne škole Rude sa svojim učiteljima i razrednicima, pripremili su se unaprijed za obilježavanje Dana ružičastih majica. U suradnji s logopedinjom Marinom Brajević Kus i školskom pedagoginjom Dubravkom Lukežić-Čolakhodžić, učenici su izradili ružičaste žabice u koje su ispisali lijepe poruke i misli pomno birajući riječi. Dan su obilježili tako što su vadili žabice  iz košare i čitali lijepe poruke jedni drugima koje su bile napisane u ružičastim žabicama. Učenici su na ovaj način potaknuti na pozitivnu komunikaciju, potaknuti da slušaju jedni druge, da budu ljubazni jedni prema drugima te da osvijeste snagu i moć lijepe riječi.

I najvažnije, da zatvore vrata svakom obliku nasilja!

 

Pripremila: Tatjana Ognjenović

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kameni spavači

Čuli ste za stećke? Znate li da su to nadgrobni spomenici koji se u Bosni i južnim dijelovima Hrvatske javljaju od 12. stoljeća? Iako svojom pojavnosti više pripadaju domeni likovne umjetnosti, itekako ih se može povezati i s književnosti. Naime, osim različitih uklesanih motiva kao što su likovi ljudi, zvijezde ili križevi, stećci sadrže i brojne epitafe – kratke lirske pjesme u kojima se sažeto progovara o čovjekovu odnosu prema prolaznosti života i ljudskoj sudbini.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ružić Danuška, Stančić Zrinjka, Draganić Biserka
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Saša Veronek Germadnik, Ivana Lukas
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik, Martina Kolar Billege
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Gordana Ljubas, Diana Greblički-Miculinić, Tihana Fraculj, Mihajla Varžak