Sadimo, odgajamo, čuvamo i pamtimo! | Profil Klett
Designed by Bedneyimages / Freepik

Designed by Bedneyimages / Freepik

12. travanj 2017.

Sadimo, odgajamo, čuvamo i pamtimo!

Autor: Maja Jelić Kolar
1. Sadimo

Napravite plan sadnje stabala i biljaka. Razmislite i odaberite najbolje mjesto gdje ćete saditi ili postaviti biljku u učionici. Raspitajte se o uvjetima i načinima sadnje te potrebnom priboru. Ako sadite s učenicima, podijelite ih u skupine i omogućite svima neku aktivnost. Surađujući i dijeleći odgovornosti, učenici se neće samo povezati s prirodom nego će odmah uočiti konkretne rezultate zajedničkog truda i nastojanja. 

2. Odgajamo

Organizacijom, pripremama i samom sadnjom razvijamo u učenika vještine koje im mogu koristiti ne samo u učenju nego i u svakodnevnom životu. Zajedničkom sadnjom omogućite učenicima da osjete koliko mogu učiniti za prirodu i okoliš. Recite im što rade za prirodu i pokažite im da nas priroda uvijek nagrađuje za naš trud. Tijekom godine mogu pratiti rast i razvoj biljke, bilježeći promjene. Neka i nakon sadnje osjete da uz biljku ili stablo mogu učiti i uživati, bilo da je riječ o hladu, plodovima ili čistom zraku. Briga za biljku pokazat će učenicima da je važno misliti o budućnosti, surađivati za očuvanje okoliša te razvijati solidarnost.

3. Čuvamo i pamtimo

Zabilježite sa svojim učenicima sve faze pripreme i sadnje pa ih iskoristite za razredne projekte i projektnu nastavu.

Fotografirajte ili snimite sadnju te nam pošaljite fotografije ili videouratke razvoja stabala ili biljaka. Objavite svoje fotogalerije na školskim mrežnim stranicama, izradite prezentacije, plakate... i stvorite uspomene. Neka održivi razvoj postane dio projekta tijekom sljedećih godina i trajni podsjetnik na važnu ulogu pojedinca za bolju budućnost.

 

Pošto ste odabrali stablo jabuke ili jedarce za učionicu, u sljedećem vas razdoblju očekuju:

  • edukativni članci s detaljnim uputama za sadnju i održavanje biljaka
  • tjedni newsletteri
  • PPT prezentacije za razrednu nastavu za sat razrednika
  • edukativni filmovi
  • webinari...

 

Pratiti i dalje Želim stablo na www.profil-klett.hr.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Ostvarimo skladan suživot s prirodom

Sadnja stabla jabuke, jedarca ili bilo koje druge biljke, potaknuta od samih učenika i učitelja, svakako ima dodanu vrijednost i jaku simboliku. Sadnja i briga za stablo motivira učenike i potiče ih na razmišljanje. U kojem smjeru idemo kao društvo? Potičemo li samodestrukciju ili afirmiramo život? Što nam predstavlja stablo: plod, druženje ispod hladovine, boravak u prirodi?

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Osijeku kroz ekološki osviještene umjetničke intervencije

ReArt festival, koji se  već treću godinu održava u Osijeku, predstavlja mjesto susreta raznih tipova umjetnika i kreativaca te povezuje kreativnost, umjetnost, znanost i ekologiju. Kao najava samog festivala održat će se „ReArt piknik“ u subotu 22. travnja 2017. na livadi kod Državnog arhiva u Osijeku.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik