21. travanj 2017.

Velika ekološka poruka s kraja hodnika

Autor: Maja Jelić Kolar
Tekst napisala: Irena Jelić, dipl. učiteljica

 

Potaknuta akcijom Volim prirodu, želim stablo odlučila sam se javiti iz učionice na kraju hodnika. Učionica ne pripada samo meni, dijelim ju sa svojim učenicima, s učenicima 2. b razreda i njihovim učiteljem Matom Puljićem i još nekim kolegama. Prije nekoliko godina shvatila sam da mramornim klupicama i velikim prozorima naše učionice nešto nedostaje – biljke. Toliko svjetla, a toliko praznog prostora. U dogovoru s roditeljima, svaki je učenik mog razreda donio svoju biljku i brinuo se o njoj. Istraživali smo, izrađivali kartice i učili o biljkama. Doznali smo odakle potječu, kad cvjetaju, kad se presađuju, koliko se zalijevaju... Otkako su biljke došle, učionica je jednostavno procvjetala!

Biljke u našoj učionici potaknule su učenike da nastave razmišljati o ekologiji i da budu aktivni u zalaganju za bolju budućnost. Učenici sadašnjeg 8. c razreda OŠ Rugvica već treću godinu organiziraju volonterske akcije prikupljanja pomoći za nezbrinute životinje male udruge Faun Kutina. Tako smo povezali Kutinu i Rugvicu. Šili smo krevete za mace, skupljali hranu, pravili tombole. A sada u razredu imamo i Ekokutak u kojem skupljamo plastične boce koje recikliramo i prihod uplaćujemo udruzi Faun.

Od ove školske godine odlučila sam još jednu svoju ljubav preseliti i useliti u svoj razred, k svojim učenicima - akvaristiku. U učionici sada imamo dva nano akvarija. Učenici mogu naučiti kako se brinuti za ribice. Mogu saznati što je to "usisavanje" akvarija i smijati se meni, njihovoj učiteljici engleskog jezika, kada usput i popijem malo vode iz akvarija. Mogu vidjeti kozice i kako se presvlače. Saznati da akvarij nije kugla s vodom i zlatnom ribicom koja u njoj pati. Naučiti odakle uopće dolaze ribice i kozice, zašto ne možemo nabaviti ribicu po imenu Nemo, jer iako bismo posolili vodu, ne bismo dobili morski akvarij, a pokraj svega toga naučimo i engleski jezik. I sve to u maloj učionici na kraju hodnika.

Ovakvim radom u zelenoj i inspirativnoj učionici još više uživam u svom poslu, a djeca su motivirana i s veseljem dolaze na nastavu. A to je zapravo i cilj. Drago mi je da imam podršku ravnatelja i kolega te da mogu promatrati učenike kako svaki put provjere je li sve uredu sa svim živim bićima koja nastanjuju naš razred, jer i biljke i ribe živa su bića!

 

Pozdrav iz OŠ Rugvica, iz male učionice na kraju hodnika!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristian Novak, Doroteja Vojedilov
udzbenik
Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Škreblin